跳至

首頁
45678...13

尾頁

男爵府

原文章由 BabaTed 於 07-12-9 21:45 發表

我大細邊得好嚴重呀.......右邊有5﹣6安,左邊得1安度咋......不過外型上就差少少者......

我想每次淨係餵左邊,右邊就隔一次bump, 唔知會唔會balance 返呢?

但我又怕仔仔唔夠食?-(
?-( ...

BabaTed
我之前果胎都成日餵細果邊,都幫助不大無多到奶。阿仔仲整整下一餵果邊就喊,我估細果邊流量慢D。所以我後來都pump 出黎餵,今次餵阿女都一樣。而家阿女每次食到4安到,之前猛長期就食完6安都好似唔飽,追奶追到我好辛苦。

大宅

原文章由 BabaTed 於 07-12-9 21:50 發表
我想問你地有冇人bump奶出黎餵架?

而家BB一餐食幾多ml?

我尋日帶定泵奶出街餵,180ml, 不過阿仔食完2個鐘後又要食,好似誇左D喎

我出街﹐或去朋友屋企先會BUMP奶出黎餵。每次我BUMP太約120ML﹐次次都飲曬﹐有時好似唔係好夠﹐咁我咪去PARENT ROOM再補多少少奶比阿B飲囉。
一般出街3-4個鐘飲一次。

大宅

I use 好fit果隻, Yes, very hard to feed. So I want to buy another one. It seems better.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原文章由 evaken 於 07-12-8 22:05 發表
好慘! 我大細邊! :-( 一邊可以泵6oz, 一邊得4oz! 餵完細0個邊, 仲大細邊得勁!著衫超樣衰!:-(

我已經成日餵細0個邊, 等佢balance返d! 大0個邊又成日餵唔清, 仲成日谷奶, 好辛苦! ...

Evaken,
I am the same as you, one side can pump much more than the other side. I am already like this when I have my first baby, so I dont really care this time. The smaller side also have more milk leakage, I have to replace the breast pad more often.

男爵府

VBma,

M come is good la. Last time after I had my son, my M didnt come and I wasnt alert enough to do contraception, ended up I was pregnant again 5 months after giving birth. If your M already come, at least you know when is the "dangerous period" and could to contraception more effectively.

男爵府

咁又真係好快喎...不過上次0410人奶媽咪都有一兩個係咁早架,而我就餵到15個月後再等三個月先黎m,希望今次都係咁啦...

原文章由 VBma 於 07-12-9 17:10 發表
:-( 我己經黎返M啦。2個月都未夠﹐咁快黎返﹐真係唔坻呀﹐人地已經埋身餵啦﹐從來冇多過6小時先餵阿B(阿B最多一訓都係4-5個小時左右)﹐咁都咁快黎返喎﹗
各位人奶MA咪﹐唔知你地黎返M未呢? ...
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

原文章由 evaken 於 07-12-6 23:00 發表

我都係只去d有哺乳室個d商場, 上次去酒店食buffet都要去廁所餵!

我都買左sling, 但係覺得好難餵~ 好逼! 亞仔食得好辛苦咁!

你用邊種sling有無一塊布吊住有個圈圈果隻,定係好fit果隻,我個妹話後者好難餵架...我想買前者,唔知係邊到買到呢?

我用nuk樽+咀架...

我都係大細邊架,上一胎已經係咁,都慣了.我都控制唔到...

我19/12返工,不過我教書20/12又放假啦 我設去慶祝聖誕咋...不過到真係返工,我都會好唔捨得亞仔,上次我都好唔捨得亞囡,仲記得自己出到lift口就喊啦...好無用
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

係法國呀,佢晚上8:25出世,重3.55kg,你個bb呢?
唔知邊個大d呢?有機會要俾同年同月同日的bb聚下先得,等佢地大個d識坐先,好唔好?

原文章由 awesomeada 於 07-12-7 10:43 發表

Smilesun -你個係邊樹E院出身世。我亞b係廣華
我的編織作品溫暖牌  

大宅

:-( 我己經黎返M啦。2個月都未夠﹐咁快黎返﹐真係唔坻呀﹐人地已經埋身餵啦﹐從來冇多過6小時先餵阿B(阿B最多一訓都係4-5個小時左右)﹐咁都咁快黎返喎﹗
各位人奶MA咪﹐唔知你地黎返M未呢?

男爵府

BK Milk勳章

好慘! 我大細邊! :-( 一邊可以泵6oz, 一邊得4oz! 餵完細0個邊, 仲大細邊得勁!著衫超樣衰!:-(

我已經成日餵細0個邊, 等佢balance返d! 大0個邊又成日餵唔清, 仲成日谷奶, 好辛苦!

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 BabaTed 於 07-12-7 15:01 發表

我都有買sling, 都覺得餵得好辛苦,其實平時咩佢個陣都覺得逼,咩太耐會唔會令BB唔舒服架?

但阿仔好逼都可以訓得著, 我都唔明??? 所以我都好少用~

禁止訪問

禁止訪問

大宅

用戶名 (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐> 
smilesun (26/10)  <埋身,一日7餐>
斯藝 (28/10)  <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10)  <埋身,一日8 餐左右
googoo (7/10) <埋身,一日8 餐左右, 約補一次奶粉)
w2b (22/10) <全泵型, 一日7餐, 約補一次奶粉)
TszChingMaMa (2/10)<埋身+泵+奶粉, 人奶佔50-60%,一日7餐>
BabaTed (5/10) <埋身,一日8餐>
KaiHinmama (8/10) <埋身,一日6-7餐>
fongbonnie (21/10)<全泵,一日7-8餐>
Awesomeada (26/10)<埋身,一日7餐>
evaken (21/10) <埋身4-5餐,泵1-2餐, 一日6餐>
kayiii (31/10) <埋身,一日8 餐左右>

男爵府

畀面勳章

原文章由 Smilesun 於 07-12-6 20:50 發表
你好,我個囝囝都係26/10出世架...

Smilesun -你個係邊樹E院出身世。我亞b係廣華

男爵府

BK Milk勳章

你去個b用邊隻奶咀&樽?

我用nuk肥咀+肥樽/avent樽(因為我用avent手泵)

男爵府

BK Milk勳章

原文章由 Smilesun 於 07-12-4 20:22 發表
我又覺得好方便,我餵大囡時逢星期六日都會有出街架,九個月仲帶佢去北海道玩,完全唔駛諗帶奶樽奶粉消毒的問題.

如果出去得耐,通常我都會去有餵奶房的商場,如新城市,新世紀,...你去[母乳餵哺]果面可以找到邊到有餵奶 ...

我都係只去d有哺乳室個d商場, 上次去酒店食buffet都要去廁所餵!

我都買左sling, 但係覺得好難餵~ 好逼! 亞仔食得好辛苦咁!

首頁
45678...13

尾頁

跳至