自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

我知道有CANCER想醫番好都好難,打化療針,電療,食標靶藥都只係暫時控制病情,呢隻藥唔岩就轉第二隻,直到再冇藥可以試,咁就........

我媽發現有肺CANCER且轉移到腦已經年幾,發現既時候已經係第四期,即係末期,做過腦手術,電療,打過化療針,食標靶藥都差唔多8個月,覆診時醫生發現佢腦同肺既腫瘤都大左,即係話隻藥開始冇效,需要試新藥,呢隻新藥比舊藥貴,實際費用就未知,但上過INTERNET CHECK過要成7百幾蚊粒,一個月成2萬幾,試問一個普通既家庭點應付,媽咪由知道自己有CANCER到依家都冇放棄過自己,一直都好樂觀面對,我地唔可以放棄媽咪,我地可以點做,但藥費真係不容易負擔

請問有冇人可以教我點做?有冇機構可以幫忙?有冇方法可以申請資助,唔通冇錢就冇得醫

複式洋房

魚生,

想問吓你知唔知食左tarceva 150mg係唔係會手震同腳腫架,仲有會食日好肚餓架.

原文章由 魚生 於 08-2-21 23:01 發表
tarceva 150mg,來貨價真係咁貴,好老實講,條命係用錢去買返黎,有人洗左幾十萬都只係延長左一年多壽命,當然亦有好多醫好例子,除左藥費之外,檢查費用亦好西利,照一個正電子掃描,要萬幾蚊,有時打緊化療貧血要入院,或者要打白血 ...

複式洋房

有錢有得醫,但要受到的痛苦也.......
難以啟齒、難能可貴。呵呵

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 魚生 於 08-2-27 11:21 發表

其實做一次PET SCAN都幾關鍵性,因為目前黎講,呢個檢查係最清楚可以照到腫瘤位置、大小同活躍程度,不過照一次都要萬幾蚊,如果你去養和照,而你又喺HA睇開醫生,咁佢都可以俾個HA價你(大約正價嘅九折),當然,唔一定要做pet,可以做 ...

魚生,

你好, 我有D野想問. 我爸爸發現了有胃癌, 外科初時話已擴散, 不能做手術, 調佢去腫瘤科做化療. 但係腫瘤科話佢腎功能唔好, 唔可以做化療, 建議佢做PET SCAN, 睇下係咪真係已擴散. 報告出來醫生話冇擴散, 叫番佢去外科做手術.
我想問你知唔知如果PET SCAN話冇擴散係唔係真係冇擴散, 準確度高唔高. 我地好驚佢上左手術床開左刀先話已經擴散唔做得.

侯爵府

原文章由 朗仔 於 08-3-2 13:33 發表
這個肯定係,有$,去私家照,做乜都快好多,政府有事都要有排排.(我有個朋友在隔離病房3個月,d醫生照乜都要排,仲叫我朋友有$去私家照.

仲有,d化療針都冇咁痛...

侯爵府

這個肯定係,有$,去私家照,做乜都快好多,政府有事都要有排排.(我有個朋友在隔離病房3個月,d醫生照乜都要排,仲叫我朋友有$去私家照.

侯爵府

我都覺得"魚生"真是一個很有愛心的nurse,肯在工餘抽時間為我們解答問題,謝謝你!

此外,這七、八年間,我的父母都因為年老體弱所以要不停進出醫院,我覺得現在醫院(父母住過廣華,黃大仙及伊利沙伯)的護士、醫生和其他醫護助理的態度都很好。

禁止訪問

侯爵府

唔好咁講,專業人仕,又俾到咁多有用意見呢度D媽咪

原文章由 魚生 於 08-2-27 11:23 發表

我係.........前世做錯事!
行到水窮處 坐看雲起時

大宅

真係唔該晒你,你d意見好有用呀!

原文章由 魚生 於 08-2-27 12:39 發表

三間我prefer和記,部機靚D!
好多人睇緊HA,都會出去再睇多個私家醫生,攞多D意見,睇私家醫生之前,你可以喺HA醫院大堂攞一張『電子病曆』表格,填左之後交返去醫院有關部門(間間唔同,你去詢問處問下),如果親身交form,佢會即刻俾 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我想問各位, 有d人話如果有cancer千萬唔好食雞,因為d雞有打針,會有好多激素,d激素係會助長癌细胞生長,係咪實有其事???

珍珠宮

原文章由 魚生 於 08-2-27 11:23 發表

我係.........前世做錯事!

咁又唔好咁講:lol
我姑仔都係 nurse :lol
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

醫院refer咗3間 - 養和,港安,浸會,其實係咪喺邊間做都無大分別?

照你咁講,我daddy係東區醫院睇開,去養和做就有折?

我屋企人想自己搵私家醫生做一次consultation,睇吓佢同政府醫生所講既有無出入, 不過我地無idea邊個醫生好,你會唔會有referral, 如果有,可否PM我?

不過,以你所知,其實有無咁既必要? 但我地手頭又無報告喺手,可唔可以問政府醫生攞個copy?

唔好意思,有咁多問題!

原文章由 魚生 於 08-2-27 11:21 發表

其實做一次PET SCAN都幾關鍵性,因為目前黎講,呢個檢查係最清楚可以照到腫瘤位置、大小同活躍程度,不過照一次都要萬幾蚊,如果你去養和照,而你又喺HA睇開醫生,咁佢都可以俾個HA價你(大約正價嘅九折),當然,唔一定要做pet,可以做 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

伯爵府

諗起個朋友, 個女大約1yr多dd時成日發燒, 後來驗到是血癌, 經過一大場與癌爭戰, 當時同病房的所有小病人都c曬, 有一對重係孖仔/女, 真係 , 佢竟然到而家二十yrs都無事, 其實數年前佢又發現身體有癌(唔知叫咩癌, 好冷門, 生係面旁耳仔前小小腫起, 割左係驗係癌), 但好快又醫好無事, 不過佢就因為食左/打左太多藥, 智力比正常人差小小, 當然讀唔到書, 但個人都ok,身體到而家都ok.

好少有咁既case, 可以有番條命仔.

另外有二個朋友, 一個腸癌咩都唔做, 一個x癌既朋友咩都做曬, 二個同在發現後不足二年c左. 其分別是前者較舒服, 後者極奇辛苦.

講番樓主個主題, 有時有錢真係醫得好d, 比人覺得希望大d, 但希望最大, 有時失望也同樣較大呢.

大宅

魚生,
醫生suggest我daddy可以去私家醫院做"whole body trunk with PET-CT imaging",就可以確定個瘤壞到咩程度同估計存活期,但唔一定要做,以你所知呢個掃描係咪有須要??? 個報告會唔會影響電療設計??

原文章由 魚生 於 08-2-26 23:52 發表

設計意思係要畫位,即係用電腦3D定出腫瘤位置,再跟據病人體形決定用幾多度電,一般電療係唔會有太大副作用,除非係電鼻咽或者骨囉!

首頁
12345...9

尾頁

跳至