論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的菲庸今年10月就要續約啦, 如果叫佢自己去辦手續, 全部費用總共要多少錢? 僱主要付多少錢? 工人需要付款嗎? 請有經驗的BK MUM指敎吓, 謝謝!!!

大宅

My agency now said we actually do not need to rush, as our contract only started in Dec last year so there is no saving on the levy until Dec this year. Is it the case, or the understanding? She said we can terminate and renew in Nov to maximize the paid levy...

民房

原文章由 janan 於 08-8-7 15:40 發表

我見佢只可以約分區辦事處... 外傭續約唔係一定要响灣仔入境處大樓攪咩?? 我以為一定要响外籍家庭傭工組做手續添...

分區都可以做到!

別墅

原文章由 bifimom 於 08-8-7 14:04 發表
你可登入香港政府一站通www.gov.hk,選擇入境事務,再選為非永久居民所提供的服務,進入後選網上預約就可以了,網上提供12天預約,十分方便!

我見佢只可以約分區辦事處... 外傭續約唔係一定要响灣仔入境處大樓攪咩?? 我以為一定要响外籍家庭傭工組做手續添...

民房

回覆 #1 janan 的文章

你可登入香港政府一站通www.gov.hk,選擇入境事務,再選為非永久居民所提供的服務,進入後選網上預約就可以了,網上提供12天預約,十分方便!

民房

原文章由 janan 於 08-8-7 10:43 發表

想請問點樣book 入境處攪visa?? 謝謝!!

你可以到香港政府一站通www.gov.hk,選擇入境事務,再選為非永久性居民提供的服務,進入後再選網上預約申請延長逗留期限就可了,網上提供12天的預約,非常方便!

別墅

原文章由 bifimom 於 08-8-6 16:54 發表
請問現時遞表到領事館後要多少天才可拿回合約?我菲僱上星期日去排了3粒鐘,但無話俾佢知幾時攞番。我book咗星期一去入境處攪visa。

想請問點樣book 入境處攪visa?? 謝謝!!

複式洋房

Insurance?????????

My maid went to the philippine consult on last sunday. She paid $295 for the contract. How come she paid also $195 for insurance???????????

原文章由 janan 於 08-8-5 17:49 發表

要去領事館先, 仲要帶埋呢啲文件:

Re-contract (Form A) (响菲領個web 有得dl)4 Copies of Original Contract with same numbers/seriesPhotocopy of Worker’s Hong Kong I.D.Photocopy of Passport ...
雷大B係2005年9月18日-瑪麗出世
雷細B係2008年5月28日-瑪麗出世

民房

請問現時遞表到領事館後要多少天才可拿回合約?我菲僱上星期日去排了3粒鐘,但無話俾佢知幾時攞番。我book咗星期一去入境處攪visa。

終於都攪掂了,入境處即日簽兩年visa,不須離港,一個鐘攪掂!

[ 本文章最後由 bifimom 於 08-8-11 21:56 編輯 ]

別墅

原文章由 bebefun 於 08-8-5 16:25 發表
hi janjan,

請問去菲領事館要唔要比 ID COPY, 住址證明, 入息證明, thx

要去領事館先, 仲要帶埋呢啲文件:
  • Re-contract (Form A) (响菲領個web 有得dl)
  • 4 Copies of Original Contract with same numbers/series
  • Photocopy of Worker’s Hong Kong I.D.
  • Photocopy of Passport (front page w/picture & signature of Worker)
  • Photocopy of latest visa (the one that will going to expire/finish)
  • Photocopy of Old Contract for Re-Contract
  • Photocopy of Employer’s Hong Kong I.D.
  • HK$297.5

大宅

原文章由 bb2 於 08-8-5 17:24 發表
去領事館先!

thank you bb2!

翡翠宮

去領事館先!

原文章由 qqbabe 於 08-8-5 17:22 發表
請問係去領事管先, 定去入境處先?

大宅

請問係去領事館先, 定去入境處先?

[ 本文章最後由 qqbabe 於 08-8-5 17:24 編輯 ]

子爵府

hi janjan,

請問去菲領事館要唔要比 ID COPY, 住址證明, 入息證明, thx

原文章由 janan 於 08-8-5 14:28 發表

你可以預鬆少少, 約滿前一個月已經可以開始去領事館辦手續 (多過一個月佢地唔會做住), 今日我個呀姐去咗領事館攪續約, 要等一個禮拜先至可以攞番啲contracts... 之前係三日... ...

大宅

Hi janan,

唔該晒!

原文章由 janan 於 08-8-5 14:28 發表

你可以預鬆少少, 約滿前一個月已經可以開始去領事館辦手續 (多過一個月佢地唔會做住), 今日我個呀姐去咗領事館攪續約, 要等一個禮拜先至可以攞番啲contracts... 之前係三日... ...

別墅

原文章由 wynma 於 08-8-5 14:12 發表
Hi Hei-Hei,

謝謝你的資料, 但請問你知唔知應該在幾時(即約滿前多少天/月)辦續約手續呢?

你可以預鬆少少, 約滿前一個月已經可以開始去領事館辦手續 (多過一個月佢地唔會做住), 今日我個呀姐去咗領事館攪續約, 要等一個禮拜先至可以攞番啲contracts... 之前係三日...

大宅

Hi Hei-Hei,

謝謝你的資料, 但請問你知唔知應該在幾時(即約滿前多少天/月)辦續約手續呢?

原文章由 Hei-Hei 於 08-8-4 18:35 發表
菲律賓領事館 -
http://www.philcongen-hk.com/labor/main.htm

大宅

菲律賓領事館 -
http://www.philcongen-hk.com/labor/main.htm
Hei-Hei

大宅

領事館 $297.5 + 入境處 $160
Hei-Hei

珍珠宮

原文章由 doorbo 於 08-8-3 21:34 發表

菲庸
自己去領事務官加簽合約(4張)about hk$ 300 after 3 days
take 合約(3張) 加申請form to 入境處sign visa &$(160 or 170).can sign at same day.
finish

http://www.cebupacificair.com/ (check air ticket ...

首頁

尾頁

跳至