自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

日本富山市製藥商「Kyokuto」(極東)公司生產的知名腸胃藥「正露丸」遭控檢測報告長年造假,已遭當局勒令30日起停賣22天、停產23天。

產經新聞報導,富山縣政府表示,極東的主要商品正露丸,從2021年12月起就多次造假檢測結果,目前已自主召回,並未收到消費者身體健康受損的通報。

不過,包含正露丸在內共有4款產品使用到相同原料,相關檢測結果尚未出爐。

據了解,富山縣政府2022年7月發覺異樣,極東隨即展開內部調查,才抓到如此重大疏失,當時公司自行回收516萬盒。

讀賣新聞報導指,造假情事已持續至少30年。

極東表示,公司方面會鄭重對待處罰,並將努力挽回消費者信任,會徹底調查事件原因,防止類似事件發生。

【中央社 東京27日綜合外電報導】

北日本放送(KNB)報導,極東昨天受訪時除表達歉意外,也表示未來將徹底查明原因,研議防止類似情況再度發生的對策。

富山縣內製藥公司近年接連發生製造過程有所不當的情況,這次的極東遭縣府祭出行政處分,是近5年來的第7例。

北國新聞報導,極東生產的「正露丸」等4項胃腸藥,還被發現採購原料時未進行品質試驗,而是直接使用原料製造商試驗數據的違反法令行為。

https://udn.com/news/story/6811/7927193

珍珠宮

Dauntlessff 發表於 24-4-28 01:42
傳聞係因為正露丸嘅主要成份,"木溜油" ,嘅來源不名。

木溜油有兩種,一種係工業用,原料係煤,主要用途 ...

除左成份不明,仲記得細個時又叫‘’行軍散‘’

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

alau2021 發表於 24-4-27 14:44
日本真係勁,造假30年期間不停被揭發都仍然有咁多傻仔追捧

水晶宮

敬亭綠雪 發表於 24-4-28 15:46
仲有部分受害者食到腎有事都好慘

慘過死

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

20162016 發表於 24-4-28 15:42
係,嗰排日日都報有人又死了

仲有部分受害者食到腎有事都好慘

水晶宮

敬亭綠雪 發表於 24-4-28 15:35
呢個都唔算大單,之前小林製藥啲嘢食死人真係恐佈

係,嗰排日日都報有人又死了

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

呢個都唔算大單,之前小林製藥啲嘢食死人真係恐佈

大宅

回覆樓主:

三十年都造假有冇搞錯

珍珠宮

必要成分不足

縣政府指極東製造的正露丸,所需的必要成分不足,但在藥物試驗結果中造假,然後出貨。報道指縣政府於2022年夏天突擊檢查,發現極東在生產方面有不完備之處,藥廠其後自主回收516萬份藥物。報道指極東承認,至少從30年前開始持續竄改藥物測試結果。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

滿清當時積弱難返,唉,只有恨鐵不成鋼。

韓仔對當時情況,又有咩感想?我都好好奇,好希望可知道下。其實呢啲係佢

地既想法,而唔係你既,應唔會被扣帽子架。讓其他人了解下一啲韓國人既睇

法都係一件好事,大家可深思下,多角度睇下件事情嘛。

其實,歷史呀,當出自唔同持份者、唔同持份國家既口(手)時,就可能有唔

同既演譯,呢點相信明白事理既人唔會否認既。至於相唔相信,相信邊一面,有時係考量各人既情感同理智喇。

若真係唔想公開講,或可pm我,而未得你同意,我唔會公開評論既。我真係充

滿好奇,亦好鍾意聽各國人民既不同歷史故事。

無論如何,再次多謝你既回答先。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

my005 發表於 24-4-27 08:11
係關於日俄戰爭於東三省而中方宣示中立嗎?

大概係。

當日聽落都覺得古怪。個地方若果係你嘅,點解會比兩個鄰國走入去打仗,而自己反而宣佈中立。

東北亞四國:

俄羅斯自彼德大帝就不斷向外擴張,去到遠東之濱,想繼續南下。

滿清衰落,無能力保住"龍興之地"。
日本維新,想學俄羅斯,於是又係向外擴張。

滿清甲午輸比日本以後,想聯俄抗日。明知俄國都係豺狼。俄國乘機派兵入滿州,唔肯走。日本做英國嘅盟友,响遠東打一場代理人戰爭,於是先至有日俄响滿州嘅戰事。

當時嘅漢人造反,針對滿人,叫滿人"退出關外"。革命黨只想要關內漢人為主嘅地方。日本聽到,啱哂胃口。

韓國仔就最慘,夾响中間;亡國幾乎滅族。

曾經同一班韓國仔傾計。佢地嘅民族傳統,對於今日中國"東三省"嘅過去,今日"中朝"邊境,佢地有一啲睇法,同呢邊好唔同。詳細情況,唔講咁多,廢事又有人會扣頂帽過黎。

情到深處人孤獨

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Dauntlessff 發表於 24-4-28 01:35
正露丸,原名 " 佂露丸"。

露,係指 "露西亞",即係 Russia,俄羅斯。

係關於日俄戰爭於東三省而中方宣示中立嗎?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

"包含正露丸在內共有4款產品使用到相同原料,相關檢測結果尚未出爐"
一個牌子正露丸都可以30 年做假, 咁其他牌子正露丸其實有無監管過都成疑
日本過往嘅所謂嚴謹,認真, 可能只係神話, 其實係無存在過

珊瑚宮

Dauntlessff 發表於 24-4-28 02:45
保濟丸試過驗到有致癌禁藥成份,有好耐冇人敢買。

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100325/00176 ...

係呀,我都記得。自此,我就唔敢食保濟丸喇。

而且,若痾,而家係主張痾清佢,痾晒啲菌嘛。

大宅

my005 發表於 24-4-27 07:30
好彩我只食過保濟丸,從未食過正露丸。放心放心晒。

保濟丸試過驗到有致癌禁藥成份,有好耐冇人敢買。

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100325/00176_020.html

本港老牌中成藥「保濟丸」被新加坡藥物監管當局驗出含有可致癌的禁藥「酚酞」和減肥藥「西布曲明」,服後可能引致非常嚴重的副作用,衞生署指令藥物製造商「李眾勝堂(集團)有限公司」從本地零售商及消費者回收被驗出含西藥的「保濟丸輕便裝」及傳統的「保濟丸拾樽裝」,又呼籲市民立即停止服用,如有不適應盡快求醫。

情到深處人孤獨

珊瑚宮

好彩我只食過保濟丸,從未食過正露丸。放心放心晒。

珊瑚宮

Dauntlessff 發表於 24-4-28 01:35

『征露丸』在日俄戰爭中,被進攻俄國領土的大日本帝國陸軍當成腸胃藥來使用。第一代的名稱為『忠勇征露丸』,帶著征服露國(俄國),提高士兵士氣的意思在內,而以此命名。之後,大幸藥品將其改名為『正露丸』直到現在。

「見大幸藥個網頁」

我好有興趣聽下其他兩個故事呀,可唔可以分享下。唔該你先。

大宅

6299 發表於 24-4-27 05:09
經你一講,有小小印象,大約幾十年前流傳過

仲記得以前流傳過唔好食咁多,有必要先食,但就唔知點解

傳聞係因為正露丸嘅主要成份,"木溜油" ,嘅來源不名。

木溜油有兩種,一種係工業用,原料係煤,主要用途係木材防腐。

製藥嘅木溜油,通常係用某啲樹得來,某啲西藥都有呢種成份。

正露丸唔算西藥,因為冇藥理分析,即係做嗰個都解釋唔到點解會有效。同中成藥一樣,只係靠估,好似有效。

情到深處人孤獨

大宅

happyeasy 發表於 24-4-27 01:34
原來有段咁嘅歷史,唔講都唔知

1905年日俄戰爭時,比日軍食嘅行軍藥。

至於點解日本同俄國,會响"東三省"(當日稱之為滿州)開戰?歷史一匹布咁長。

睇吓你想聽邊個版本。強國國民教育政府宣傳用嘅版本?定係按當時外國旁觀者寫嘅版本。

個人認為,最好唔好知咁多。會好痛苦同好危險,三觀崩潰。
情到深處人孤獨

珍珠宮

amywon 發表於 24-4-27 23:35
好耐之前聽人講過話係有老鼠藥

經你一講,有小小印象,大約幾十年前流傳過

仲記得以前流傳過唔好食咁多,有必要先食,但就唔知點解

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊