跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

好可惜啊!你唔可以俾冰奶幫你湊bb個人嗎?買個暖奶器俾佢都好方便架.
原文章由 rovictnadia 於 07-11-3 19:20 發表
我開頭都係全人奶, 由第三個礼拜開始加奶粉, 而家一日兩至三餐奶粉, 因我就快返工, 第時bb比人湊要食奶粉~ 記得喺醫院時, 我真係九个字至一个中餵一次, 但bb第1日冇小便, 要補奶粉, 第2日醫院d姨姨見我得返半條人 ...
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

大家打算餵幾耐呀?
我的編織作品溫暖牌  

大宅

我站時到未知﹐睇下BB飲成點﹐如果可以當然想比佢飲到1-1 1/2YRS OLD。

洋房

I also breastfeed but my baby just discharged from hosptial. She fed by bottle mik for 2 days. I am afraid that she would rather like bottle than nipple.:cry:
She seems so tired to dring milk by nipple.

複式洋房

Thanks VBma for your info, I will drink more soups and water to keep milk volume.

原文章由 VBma 於 07-11-4 07:32 發表
IRISSIX﹐
我個時咪半埋身半PUMP囉﹗因為囡囡啜損左(兩邊都係)﹐所以每餐都差唔多PUMP多﹐如果埋身都係5分鐘左右(都係忍住痛比佢啜﹐真係痛到入心呀﹗)頭一兩個星期都有谷奶既﹐係因為唔識餵﹐只係比囡囡啜得個少少﹐所以D奶冇乜點飲過 ...

男爵府

我阿女食奶有時食好耐,慢慢歎2hrs,同埋我估我D奶流量慢,我頂唔順比佢埋身 2 hrs。所以我而家半pump 半埋身食。夜晚都要補奶粉,希望奶量可以多D啦。

大宅

我跟你都係一樣, 開刀頭幾天用咗奶瓶餵, 返屋企後BB唔願食人奶, 又俾奶奶話我係咪奶量唔夠俾BB食, 但我仍然堅持次次俾佢試,泵奶俾佢食同飲湯.. 加上健康院D姑娘好好, 鼓勵我同解決我嘅問題. 到而家兩個鐘埋身餵一次. 泵奶止終奶量會好少, 所以你一定要同BB俾多D機會一起學習...

努力加油!

原文章由 firepig 於 07-10-31 17:08 發表
我阿b唔肯啜, 可能因為開刀頭幾天用milk bottle餵, 至現在(25日)都不能埋身餵bb. 只有用pump.但量不夠...每次得30-45ml (pump one hour).我現在天天飲大量鮮奶、木瓜魚湯、章魚湯。我的奶量好似跌"緊"....怎辦???:cr ...

大宅

我囡囡(28日大)成塊面都一粒粒, 紅紅地色的, 他主要食人奶的(補一次奶粉一日), 會唔會因為我食左D補野(其實都唔係特別補, 只係紅棗, 黨參呢D)所以係咁呢, 定係一般都會係咁呢??

男爵府

原文章由 KaiHinMaMa 於 07-11-6 15:03 發表
我囡囡(28日大)成塊面都一粒粒, 紅紅地色的, 他主要食人奶的(補一次奶粉一日), 會唔會因為我食左D補野(其實都唔係特別補, 只係紅棗, 黨參呢D)所以係咁呢, 定係一般都會係咁呢?? ...

KaiHinMaMa,
我阿仔果時都係咁,醫生話bb 带左D 媽咪D hormone 出黎,所以好似爆暗倉咁。過一两星期就好架喇。唔使擔心.

別墅

我都係餵人奶架
丫be家2星期大, 但係食奶既時間越黎越短, 食10分鐘就訓, 一日食12 次, 有大便小便, 唔知有無問題呢~
我試過用泵泵奶奶, 但係好唔知係唔係唔識用定係咩, 第一次泵到好快, 3oz 到 尋日得1oz

大宅

我都有餵人奶的,
而家食緊廿八方補身,
最近發現阿b身上好多粒粒,
恐怕係人奶有中葯, 熱氣得滯, 要停餵.

你地有無咁既情況?我可以點做?

大宅

回覆 #26 w2b 的文章

我個女都係咁呀,可以嘆足3個鐘!連廁所都去唔到!我都頂唔順而家每日補2-3餐奶粉.不過而家嘆奶既次數好似無咁密,之前一日3-4次係咁,而家1,2次到.我成日覺得佢好唔正常,人地dbb最多食得密,但都唔會食咁耐,仲有佢成日食完之後都要啜住先訓到,否則勁喊,我下個月返工都唔知點算!

男爵府

我記得上一次餵大囡時,同你的情況差不多,要不停整醒佢,又彈腳板,又用凍毛巾抺面同頸,慢慢佢就會食得好一點架啦,跟住就一日十次,一日九次,...到我返工佢兩個多月就食一日七次,六個月加埋粥仔,一日都係食三次,咁就餵了十五個月人奶啦!你要努力呀!

你第一次泵就有3oz,我記得上一次餵大囡時,頭幾次都係泵到1-1.5oz咋...

原文章由 @[email protected] 於 07-11-6 18:34 發表
我都係餵人奶架
丫be家2星期大, 但係食奶既時間越黎越短, 食10分鐘就訓, 一日食12 次, 有大便小便, 唔知有無問題呢~
我試過用泵泵奶奶, 但係好唔知係唔係唔識用定係咩, 第一次泵到好快, 3oz 到 尋日得1oz ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

嘆足3個鐘!咁你咪好辛苦!其實佢可能唔係真係要食咁耐,只係當你奶咀咁,不如你試下忍心一點,等佢喊下啦.
原文章由 PP媽媽 於 07-11-7 18:05 發表
我個女都係咁呀,可以嘆足3個鐘!連廁所都去唔到!我都頂唔順而家每日補2-3餐奶粉.不過而家嘆奶既次數好似無咁密,之前一日3-4次係咁,而家1,2次到.我成日覺得佢好唔正常,人地dbb最多食得密,但都唔會食咁耐,仲有佢成日食 ...
我的編織作品溫暖牌  

大宅

唔該晒你呀, 因為呀女d粒粒都好勁下, 所以上黎問下

原文章由 w2b 於 07-11-6 17:36 發表

KaiHinMaMa,
我阿仔果時都係咁,醫生話bb 带左D 媽咪D hormone 出黎,所以好似爆暗倉咁。過一两星期就好架喇。唔使擔心.

子爵府

我第一胎都係餵人奶,不過就係pump出黎,之後差唔多餵左一個月,因為自己發燒就轉奶粉,今次本來想餵,不過係醫院有個護士話我未谷奶叫我唔好餵住,我都覺得奇怪,之後到左出院去健康院個護士問我,我就同佢講返,佢就問我要唔要餵人奶,我話想餵,佢就重新教我,我本來d奶都唔多架la,我家姐話埋身餵會好"痴"身,我就pump出黎,每次都要pump成個鐘兩邊都得個3-5安,我ma已經成日煲木瓜魚湯,不過都冇咩進展,晚黑就餵奶粉,最慘既就係佢飲一餐5安成個鐘,之後間左幾個字佢又喊要食奶,我邊樹有咁多畀佢呀!

大宅

我 b 女而家都係埋身餵全人奶,
不過佢好似鐘意訓覺多 d,
成日我谷奶佢都未起身,真係激死...

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

我係全泵o既,大概3個鐘泵一次,跟阿b食奶個schedule差唔多,幸好暫時都夠阿b食,但遲d就唔敢講,事關阿b好似越來越大食,佢e+3個星期大,一餐食4oz,好多時唔到2個幾鐘就會扭食奶。

別墅

我的軒軒是第一胎,現在50days啦,我都係餵人奶架,不過有時發覺唔係太夠奶,但我會繼續努力,希望可以餵到1歲。但遲下要返工,泵出來真係有小小煩,不過盡力啦!希望大家支持。

別墅

原文章由 小蝦媽媽 於 07-11-7 08:28 發表
我都有餵人奶的,
而家食緊廿八方補身,
最近發現阿b身上好多粒粒,
恐怕係人奶有中葯, 熱氣得滯, 要停餵.

你地有無咁既情況?我可以點做?

小蝦媽媽:
我都有食廿八方,阿b身上就無粒粒,不過面上就有十幾廿粒紅色的粒粒,不過我阿b已經有50days啦,廿八方都已食完。粒粒都少左,所以我都覺得之前的粒粒同廿八方有關。不過我當時無停食,因為我驚自已補唔番,到時易病。

你放心啦!我的bb e家無咁多粒粒啦!其實你都可以繼續食埋佢呀。

首頁
12345...13

尾頁

跳至