嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇食過 "" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

babie2 寫道:
---------------------------------------
Q1. Could you elaborate on 'co-ordinate'?
Ans.: The ruleclue is to exhale and hold the breath before U put the mouth piece, then inhale deeply, again then hold the breath.
Q2.. What dosage of Singulair should they take, given taking Seretide Lite already?
Ans.: 4mg before bed. Only for those > 2years.
Q3. If my sons don't have asthma, why would doc asked them to inhale Seretide Lite? (Isn't it for asthma only? Ans.: Not only useful in asthma, but bronchial allergy..
)... would they become dependent on it?
Ans.: No.

I know milk is good for the kids, but just want to share I have cut down on milk for them since yesterday (on concentration and frequency), and the coughing (though not eliminated) is improved quite a bit already... (Maybe I should look for milk that is less sweet)
Ans.: IC, yes.
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

洋房

Re: 有冇食過 "" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

Hi Dr Yonex

Thanks for your reply.

HYLMOTHER
Dr.Yonex 寫道:
HYLMOTHER 寫道:

請問什麼是青蛙仔 ? 善古靈是西藥嗎 ?
Ans.: Yes, Singulair 4mg.
可否自行買回來吃 ?
Ans.: You can but better get the precription from your doctor after assessment. See if necessary.
小兒的久咳實在令人不安.
請幫忙 !!

Thanks !

HYLMOTHER
[quote]
muima 寫道:
DR YONEX,

你好, 我個女2歲半, 經常咳和有"譚", 中"酉"doctor都睇過, 上次睇"酉"doctor 話佢係氣管炎與氣管敏感之間, 食過青蛙仔幾日仲有咳, 請問要食幾耐先okay
Ans.: 4mg before bed. for 4 weeks.
和同埋係唔係"色"合佢食, 今日仲有發燒, 點算呢??
Ans.: See doctor la~

另外,我住tko, 請問有沒有好doctor 建議, 謝謝
Ans.: Dr. Chan Chi Tak in Po Lam Estate.
[/quote][/quote]
Lilypie Baby Ticker

別墅

Dr Yonex,

小兒2歲2個月,最近咳到氣管炎。曾服用消炎藥。
期間都睇三次醫生,他提意食善古靈以改善氣管收窄問題,他亦覺得小兒是哮喘,但不算嚴重。他比以下的藥來治咳及氣管的問題,但小兒就不斷尾,且有時咳到嘔奶。

可能因看不清串錯藥名(因姑娘用塗改液),請見諒:
善古靈4包粉
止咳水:Diphenmin Cotuss syrup 5ml
收鼻水:Brorhextne 1.33mg/5ml
Chlorpheniramine 1.33mg/5ml
止喘:Salbutamol 0.61mg/5ml

他叫食這4日藥,再返診所只配善古靈一盒,食28日。其實這次複診之前都已食6包善古靈了。

請比意見。還有食咁多善古靈有沒有問題呢?

謝謝!

大宅

Sorry for late reply, answered at "Dr.Yonex, thx"
hch 寫道:
Dr Yonex,

小兒2歲2個月,最近咳到氣管炎。曾服用消炎藥。
期間都睇三次醫生,他提意食善古靈以改善氣管收窄問題,他亦覺得小兒是哮喘,但不算嚴重。他比以下的藥來治咳及氣管的問題,但小兒就不斷尾,且有時咳到嘔奶。

可能因看不清串錯藥名(因姑娘用塗改液),請見諒:
善古靈4包粉
止咳水:Diphenmin Cotuss syrup 5ml
收鼻水:Brorhextne 1.33mg/5ml
Chlorpheniramine 1.33mg/5ml
止喘:Salbutamol 0.61mg/5ml

他叫食這4日藥,再返診所只配善古靈一盒,食28日。其實這次複診之前都已食6包善古靈了。

請比意見。還有食咁多善古靈有沒有問題呢?

謝謝!

禁止訪問

洋房

Hi Dr Yonex,

Just want to know if 善古靈 is suitable for 1 year old baby, as my baby cough for already 1 month and 2 weeks ago, i brought her to see Dr.Ma @ Baptist Hospital and he gave me 善古靈 for 2 weeks, and told me if my baby's situation is improved, then need not to come back again, is it appropriate?

大宅

rexpapa 寫道:
Hi Dr Yonex,

Just want to know if 善古靈 is suitable for 1 year old baby, as my baby cough for already 1 month and 2 weeks ago, i brought her to see Dr.Ma @ Baptist Hospital and he gave me 善古靈 for 2 weeks, and told me if my baby's situation is improved, then need not to come back again, is it appropriate?

As recommended by the drug company, it should be given to those >2 years.

洋房

Thanks Dr Yonex,

BB已咳了成個月, 上星期更有很多痰, 又有鼻水+發燒, 馬醫生開的止咳, 開冑+化痰藥, 化痰素 (橙粉) 共5日份量都已差不多食完, 尚餘2日善古靈藥粉, 但BB依舊多痰, 早上完全正常, 一到下午便開始痰+鼻水, until訓覺都如是, 她呼吸時可聽到有鼻水 (透明), 似很多, 但又沒有流出來, 請問:
1. 我是否需要轉醫生? 如是, 請問可介紹嗎? (我住九龍塘)
2. BB是否鼻敏感 or 鼻水倒流? (她always捽鼻)
3. 她自病以來每天都飲< 10oz 奶, 是否鼻仔唔舒服所致? (她1歲20磅, 已有2個月沒有增長了)
4. 我前天煲了鱷魚肉川貝俾BB飲, 會有用嗎?
唔好意思, 麻煩哂!

大宅

rexpapa 寫道:
Thanks Dr Yonex,

BB已咳了成個月, 上星期更有很多痰, 又有鼻水+發燒, 馬醫生開的止咳, 開冑+化痰藥, 化痰素 (橙粉) 共5日份量都已差不多食完, 尚餘2日善古靈藥粉, 但BB依舊多痰, 早上完全正常, 一到下午便開始痰+鼻水, until訓覺都如是, 她呼吸時可聽到有鼻水 (透明), 似很多, 但又沒有流出來, 請問:
1. 我是否需要轉醫生? 如是, 請問可介紹嗎? (我住九龍塘)
2. BB是否鼻敏感 or 鼻水倒流? (她always捽鼻)
3. 她自病以來每天都飲< 10oz 奶, 是否鼻仔唔舒服所致? (她1歲20磅, 已有2個月沒有增長了)
4. 我前天煲了鱷魚肉川貝俾BB飲, 會有用嗎?
唔好意思, 麻煩哂!

Ans.:
1) Check PM
2) Probably Allergic nose.
3) Yes, related. But 20 pounds is OK, don't worry.
4) No harm tried.

男爵府

Dr. Yonex,
想請教你 我囡囡兩歲9個月, 現在每晚都有食"善古寧", 但很奇怪 ~ 每當吃完奶後(中午和夜晚都係甘), 便咳, 咳大約幾分鐘, 又不是不停的咳, 而平時玩, 跑, 叫都無咳, 所以都唔知點解 是否繼續比囡囡食這藥呢?
Don't worry!Be happy!

大宅

chingbb 寫道:
Dr. Yonex,
想請教你 我囡囡兩歲9個月, 現在每晚都有食"善古寧", 但很奇怪 ~ 每當吃完奶後(中午和夜晚都係甘), 便咳, 咳大約幾分鐘, 又不是不停的咳, 而平時玩, 跑, 叫都無咳, 所以都唔知點解 是否繼續比囡囡食這藥呢?

真係有D怪. 會唔會飲得急,有D choking?
I think Singulair is not needed in her case.

男爵府

Dr. Yonex,
Thank you very much!
o甘試下唔比囡囡食這藥

民房

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

我個囝囝都咳咗好耐呀都冇好轉過, 如果呢隻藥得既, 我都問下醫生先, 可唔可以比佢食, 請問呢隻藥個包藥係點架, 我驚我買錯呀!

男爵府

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

tongvivian 寫道:
我個囝囝都咳咗好耐呀都冇好轉過, 如果呢隻藥得既, 我都問下醫生先, 可唔可以比佢食, 請問呢隻藥個包藥係點架, 我驚我買錯呀!

係淺綠色的, 有隻青蛙在合上

大宅

Dr. Yonex,

你好 !! 我囝囝四歲多時食過五個月善古靈,情況妀善了好多。現在六歲了近來又時常傷風咳,今日又有另一位醫生話可以再食,話没有副作用的不怕服用。現想請問你下 ---

是否應該再服用 ?
要食幾耐呢 ? (本人怕囝囝倚賴左這隻藥)

大宅

KCMAMA 寫道:
Dr. Yonex,

你好 !! 我囝囝四歲多時食過五個月善古靈,情況妀善了好多。現在六歲了近來又時常傷風咳,今日又有另一位醫生話可以再食,話没有副作用的不怕服用。現想請問你下 ---

是否應該再服用 ?
Ans.: Yes.

要食幾耐呢 ?
Ans.: 4 weeks.

(本人怕囝囝倚賴左這隻藥)
I understand

[/quote]

大宅

Dr. Yonex,

Many Thanks

複式洋房

[quote]
chingbb 寫道:
Dr. Yonex,

真係有D怪. 會唔會飲得急,有D choking?
I think Singulair is not needed in her case.[/quote]
Dear Dr. Yonex,
我都有事想請教你, 我個囡囡2歲8個月, 7個月大時因支氣管痰有氣喘入院一星期每天聞氣3次, 直至上年x'mas又支氣管痰,食了兩星期抗生素, 到今年農曆新年前發燒4天後再次支氣管痰, 又食了一星期抗生素,之後就經常性有咳及有索鼻情況,尤其是下午5、6點開始會間歇性咳, 臨睡前訓低就會勁索鼻,平時飲水10次有7次都會咳,前幾晚熱開冷氣比佢又會咳多o左, 試過兩晚明明好似訓到好"林",唔夠半個鐘又咳醒, 重咳到嘔o西D奶出O黎, 並且每早一起床就一定打數個"噴嚏",呢D跡象係咪話我囡囡係"鼻敏感"同"氣管敏感", o甘o既情況食"善古靈"有無幫助,定係食"zaditen"+"zyrtec"好呢?

大宅

chanrita1214:
我都有事想請教你, 我個囡囡2歲8個月, 7個月大時因支氣管痰有氣喘入院一星期每天聞氣3次, 直至上年x'mas又支氣管痰,食了兩星期抗生素, 到今年農曆新年前發燒4天後再次支氣管痰, 又食了一星期抗生素,之後就經常性有咳及有索鼻情況,尤其是下午5、6點開始會間歇性咳, 臨睡前訓低就會勁索鼻,平時飲水10次有7次都會咳,前幾晚熱開冷氣比佢又會咳多o左, 試過兩晚明明好似訓到好"林",唔夠半個鐘又咳醒, 重咳到嘔o西D奶出O黎, 並且每早一起床就一定打數個"噴嚏",呢D跡象係咪話我囡囡係"鼻敏感"同"氣管敏感", o甘o既情況食"善古靈"有無幫助,定係食"zaditen"+"zyrtec"好呢?

Ans.: You may try Singulair first if she's not been using it. 4mg before bed for 4 weeks trial.

複式洋房

Dr.Yonex !
I WILL TRY FIRST,THANKS
另想問我囡囡有食物敏感, 已知的有:魚/蛋白/蜂膠, 但唔算嚴重,你之前提到做血液測試, 可知道對什麼敏感, 包括塵蟎,
1.)是怎樣做?
2.)大約幾多錢?
3.)可以係邊度做呢? 謝謝!

首頁

尾頁

跳至