嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Dear doctor,

My daughter is now 2 years old and seldom get sick before. But this time, she already coughing for almost 2 months and the doctor said this is because of the inter-cross with other kids in the school. Sometimes, she is not sleeping well at night becuase of the coughing. After several consultation, she is getting better after taking the 兒童幸福傷風素. Actually, she is still coughing but not as serious as before. One of the doctor suggest me to buy this medicine for long term prevention, but i am afraid she is not so serious to take 1 month's medicine, pls suggest.

民房

Dear Dr. Yonex:

您好!有些欵問想請教您。小兒現在剛20個月大, 自從兩個月前因感冒令他開始咳,直到現在都沒有斷尾,多數是朝早起身同半夜咳,試過咳到嘔,現在不斷在看醫生,醫生話他是氣管敏感,好長手尾, 要不斷食藥直到佢完全唔該為止,現在斷斷繼繼食了兩個月藥,但一停藥就咳番,食藥就咳少一點,想問:

1. )醫生開的藥重不重,因為佢食完之後會磨牙同睡不安寧,醫生開以下藥:a.) Promethazine + METHORSEDYL SYRUP 每日4次, 每次5ml ; b.) Pro-Amine Syrup 10mg/5ml+ DIPHYLLINE每日4次, 每次5ml ; c.) Uni-Vasin Liquid + Mefenamic Acid 250mg每日4次, 每次5ml ; d.) Meptin每日2次, 每次3.5ml; e.)善古靈4mg每晚一包,份量重嗎?
2. )這些藥可以長期食嗎, 是否抗生素?而且點解一唔食佢又發病呢?
感激萬分,謝謝!

p.s 屯門有否好的兒科醫生介紹

六神無主的母親上

大宅

DR.YONEX
hihi~仔仔今年4歲..1年前9月開始有支氣管炎,12就入過e院,出院仲2支sablbutamol跟身...之後1月2月..6月7月(太多次記唔哂)都發作e生估計仔仔係因為天氣變化大而引起敏感,今年8月份又因為(rsv)而引起肺炎加氣管炎,而家9月又再一次發作,不過今次e生話仔仔已經係"哮喘"...仔仔大d會唔會斷尾呢??

e生開以下的藥,開得勁唔勁呢?
今次: 1,fleming 156mg/5ml 2,antihist 25mg/5ml
3,proamine 4.5mg/5ml 4,diprophylline 73mg/5ml
加一支salbutamol一日4次,一次1-2口

以前氣管有問題e生都會開"saltalin1.7mg/5ml !!

仲想請介紹上水/大埔區既醫生?

thanks~~

勁擔心cyrus的mami>.<

[ 本文章最後由 【丫鳳】 於 08-9-18 22:39 編輯 ]

大宅

睛靈勳章

Dear Dr. Yonex,

Same here, my daughter is 20 months old, also 2.5 months ago, got cold then coughed until now. Her doctor also subscribed her Singulair before and she has been taken for 3 weeks. However, she got a cold again last week and this time, other than the cold medicine, the doctor subscribed her another 2 weeks of Singulair. How long is it normally for her to completely healed?

原文章由 PODIA 於 08-7-22 10:47 發表
Dear Dr. Yonex:

您好!有些欵問想請教您。小兒現在剛20個月大, 自從兩個月前因感冒令他開始咳,直到現在都沒有斷尾,多數是朝早起身同半夜咳,試過咳到嘔,現在不斷在看醫生,醫生話他是氣管敏感,好長手尾, 要不斷食藥直到佢完 ...

複式洋房

Dr. Yonex,

你好! 昨日看了醫生, 佢話仔仔係氣管炎,除左放鬆氣管藥、止咳、抗生素外,仲有善古靈。
阿仔到10月中開始食zaditen 2.5 ml x 2 times per day, 請問
可否食 zaditen + 善古靈?
佢一咳就好勁大聲,抖氣仲有he he聲?

多謝你的回答!!
另外,可否仲紹醫生給我仔仔,我地住美孚!

thank you so much!

大宅

Dr. Yonex,

My son got G6PD, can he try "善古靈" 呢隻藥呀?

複式洋房

Dr Yonex,
Is me again, him-mama!!

1) 仔仔經常鼻塞,所以用口抖氣,係唔係咁樣容易喉嚨痛/ 氣管炎?
2) 有乜方法可以治療鼻塞/ 鼻敏感?
3) 佢1yr 時, 有個醫生建議佢用一個月的類固朜療程,是否太細個用類固朜,唔係太好?
3) 你認為佢需唔需要做致敏源測試? (但因為太恐怖, 唔忍心做)
4) 若果佢係對空氣質素、天氣轉變 或塵蟎敏感, 測試能check到嗎?

請你幫幫我啦, 我真係好擔心呀, 阿仔又成日嘔藥, 醫生話食唔到藥要入醫院架?

HIM-MAMA上

民房

小朋友哮喘同空氣污染關係好密切,用藥的同時都要注意多d空氣質素。
空氣污染可以引致『氣道高反應』,這種反應就是哮喘、氣管敏感的前身。數年前的研究已顯示,葵青區青少年的氣道高反應比港島南區普遍,相信便是因為空氣質素不同。

探討空氣污染和各種兒童敏感症的關係
http://hk.myblog.yahoo.com/air-allergies

別墅

原帖由 dongan 於 07-11-10 10:10 發表
Dr. Yonex

我個仔仔依家八個半月大,之前分別喺八月尾同十月尾入過醫院,都係話氣管炎,廣華開咗药比佢聞(IPRATROPIUM BROMIDE INHALER 20MCG),佢由十月中到依家,都不斷有咳,流鼻水,打噴嚏,睇咗趙長成三次都無好轉,可能同我呀B ...

我阿仔在油麻地睇李乃器醫生. 幾細心.不過很多人睇.要電話booking. book 了到診所也要等個多小時. (23846655)

別墅

Hi,

I have 3 box for sell, if interest :

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2014883&extra=page%3D1

大宅

我囡囡19個月大, 已夜咳咳了差唔多一個月, 有睇政府醫生只俾咳水食, 有時睇私家會俾青蛙仔5mg 4日份量, 有時食半粒, 有時食一粒, 我想問其實應該俾幾多佢食, 因為我想去藥房配俾佢!! 謝戲

大宅

原帖由 ttlucky0303 於 09-2-22 09:21 發表

我囡囡19個月大, 已夜咳咳了差唔多一個月, 有睇政府醫生只俾咳水食, 有時睇私家會俾青蛙仔5mg 4日份量, 有時食半粒, 有時食一粒, 我想問其實應該俾幾多佢食, 因為我想去藥房配俾佢!! 謝戲 ...

請問你睇邊位醫生呀, 要長期食嗎 ? 我女都食緊, 你知唔知這藥醫什麼 ?
網上說 是"气喘"的 醫生說食6個月, 我唔知信定唔信, 有沒有人知道 ?????

大宅

原帖由 kellyli38 於 09-3-4 11:21 發表

請問你睇邊位醫生呀, 要長期食嗎 ? 我女都食緊, 你知唔知這藥醫什麼 ?
網上說 是"气喘"的 醫生說食6個月, 我唔知信定唔信, 有沒有人知道 ?????

請問要轉醫生嗎

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Dr. Yonex
我個囝三個月大,醫生話佢氣管差.
又有濕疹,在兩個半月曾病到,
吃咗四日藥,再睇都要聞氣,
之後醫生開了五日<善古靈>給BB
要我放入奶中,給他飲用.
之後幾日又出疹,又肚瀉.
我真係唔知可以點,好擔心.
就算現在氣管很多集聲,又多痰.
其實我知食人奶係最好,
因為大的兩個食全人奶,
因為丈夫在08年6月去世,
我要照顧三個小朋友,
BB又不肯吃,所以吃奶粉,
可以話我知,怎樣處理嗎?
謝謝!

男爵府

Dr.Yonex,
我想問我個仔咳左2個月,勁多痰,晚上半夜冇咳的,日頭約1-2中頭先咳痰咳,晚上勁鼻塞,朝早醒來即咳,e生話鼻水倒流,但点解食好多收鼻水藥都收唔倒,究竟係唔係要食青蛙丸呢?

民房

Dr Yonex,我個女由今年二月尾開始咳, 醫生話係氣管敏感, 試過聞氣+服氣管擴張藥水都幫佢唔到, 至三月中開始用Singulair到最近停藥(服了4星期), 但都幫助不大, 是否我用粉開水給她飲, 所以療效不顯著, 但要睡前服用, 除了水還可用甚麼, 我女女剛滿9個月但只得17磅, 即係2個月冇增長, 我就快發顛, 另外有冇大圍or沙田的兒科好介紹.....Thank you very much!

男爵府

原帖由 CYSMing 於 09-4-19 15:42 發表
Dr Yonex,我個女由今年二月尾開始咳, 醫生話係氣管敏感, 試過聞氣+服氣管擴張藥水都幫佢唔到, 至三月中開始用Singulair到最近停藥(服了4星期), 但都幫助不大, 是否我用粉開水給她飲, 所以療效不顯著, 但要睡前服用, ...

cysming
我仔又係咳左好耐呀,不如我地分享吓,我之前又係睇左好多西e都話係痰,鼻敏感,鼻水倒流,食左好多西藥都唔得,而家睇緊中e都食左一星期藥,但都係好左3成,個中e話起碼2星期,都唔知係唔係.

咁你囡囡点咳呀?半夜有冇咳?有冇鼻水鼻塞鼻寒?

禁止訪問

大宅

你好呀~~其實你可以俾你仔仔試下食返絃果星期果D善古寧~~一家有幫助GA!!
原帖由 maybaby 於 09-4-19 22:15 發表

cysming
我仔又係咳左好耐呀,不如我地分享吓,我之前又係睇左好多西e都話係痰,鼻敏感,鼻水倒流,食左好多西藥都唔得,而家睇緊中e都食左一星期藥,但都係好左3成,個中e話起碼2星期,都唔知係唔係.

咁你囡囡点咳呀?半夜有冇咳?有冇鼻水鼻 ...

別墅

好媽媽勳章

我個仔响3個月大時醫生(兩個唔同醫生)已叫佢食善古靈,因第一個話佢哮喘我地唔信,同一日再去睇第二個,我個仔現在四歲,一直都用善古靈看門口,因為有時感冒後咳好耐都唔好醫生就會叫佢食,我無KEEP住食,見佢無咩事食一兩個星期就停,最近呢幾個星期日日早上勁流鼻水,我無理佢結果開始鼻水倒流咳得好厲害,對眼卒到紅晒,我開始正視問題,第一清潔佢間房,第二食善古靈,第一晚食完第二朝有鼻水(多)但無咳,第二天即今早就無鼻水同無咳,我諗住食多兩三個星期無事就停藥了!

首頁

尾頁

跳至