自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 #1 魚生 的文章

咁樓主可否直接訂購, 平好多喎!!!

禁止訪問

子爵府

http://twgh.org/homepage/cm/cctr_main_c.asp

http://www.tungwah.org.hk/?content=96

醫藥費唔貴架.
去看看試下喇.
d藥=余仁生

[ 本文章最後由 Bluestar 於 08-2-22 11:07 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 魚生 於 08-2-22 10:47 發表
我啱啱CHECK過TERCEVA 150MG $5XX一粒,100MG $4XX一粒,如果HA收你七百幾,佢即係同私家醫生一樣賺你二百蚊粒囉!

食水咁深

魚生,
可唔可以幫我 Check 下 megace 幾錢粒

[ 本文章最後由 webjen 於 08-2-22 11:14 編輯 ]

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

及早發現就係囉。
原文章由 ha8mo 於 22/2/2008 10:09 發表
子宮癌同埋乳癌都係死亡率較低既種類

禁止訪問

伯爵府

Cancer 呢個名字真係好恐怖
有錢可以
多聽一個私家專科的意見
不用排期自己去私家做割除手術
自己出錢買藥的副作用是較政府醫院提供的低

我爸爸去年10月因貧血入院, 血流失, 住了35日醫院要不停地輸血,醫生本來建議打化療針,第一個月約要十萬元.但亦指明是試藥, 即沒有信心是否有用.因經濟問題, 我們擇選食不用費用的化療藥(醫生指明副作用較多), 此藥是主要藥血癌,(食藥直到現在).
如果有錢---我會選擇打化療針

但爸爸同時在做掃描+內窺鏡, 後証實有腸癌, 排期一個月後(聖誔節入院)做切割手術. 本來要做化療, 但老爸己進食血的化療藥, 不能同時做二個化療, 所以沒有選擇下不做腸癌化療.
如果有錢---我會同老爸在私家做掃描+內窺鏡, 會早1個月
如果有錢---老爸可以早一個月做腸手術
如果有錢---我會同老爸多看私家專科, 會否血的病的病源出於腸癌

有癌, 唔係無錢無得醫, 但有錢真係好好多,
其實生癌, 人能做到的都好有限, 求神憐憫,
病人在地上的日子不要太痛苦,
畢竟, 人的生命不是掌管在人手裏.

相信耶穌是神, 人死後就可以到天堂, 天堂沒有痛苦, 沒有眼淚. 人在地上只是過客, 永生才是我們的盼望. 希望你地未信耶穌既, 早日相信祂啦.

感恩的事, 手術後爸爸康復得好好, 現在能如常生活, 雖然知道他的日子已到人生最後階段, 但明日的事無人知道, 加上老爸已受洗加入基督, 叫我的心有點安慰. 願神同樣安慰大家.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

所以健康係好重要,有錢冇錢都好,平時要食得健康,訓得好,keep住做運動,唔好有不良嗜好,唔好俾自己太多壓力,希望人人都可長命d。:-(
盡我一己之力,發放正能量!

複式洋房

HA無特別賺你$,具我所知都係藥房報價,然後收你$,藥廠sales去藥房sale藥,又因為並不是大量入貨,discount自然就無咁多,我試過去藥廠訂流感針,但都要一定數目先自有得平,所以未必食你水

我啱啱CHECK過TERCEVA 150MG $5XX一粒,100MG $4XX一粒,如果HA收你七百幾,佢即係同私家醫生一樣賺你二百蚊粒囉!

禁止訪問

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 ha8mo 於 08-2-22 12:41 PM 發表
我外母都覺得佢煮D野好健康
但我外父都係CANCER去的
仲要係胃CANCER
不過佢個CASE應該都係以前返工食飯唔定時做成既機會大
打份牛工養一大班……

總之做人就唔好死頂,我情願一家捱吓窮都唔要是旦一個人辛苦哂自己。

超級版主

原文章由 ha8mo 於 08-2-22 12:41 PM 發表
我外母都覺得佢煮D野好健康

咁你覺得係唔係先

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

其實好睇病者本身意願o既,肥姐因為欣宜係獨女又沒出身,一個溫室長大的女孩,未經歷過大起大跌,人性醜惡....比著我都放唔低佢,好彩佢又有錢先可以用錢黎換日子,其實佢一d都唔好受,只係為個女先捱到走.另外有d仔大女大了無牽掛,情願飲飲食食周圍去,反正到頭來都要走,無謂拖拖拉拉.但如樓主媽咪咁,后生又有鬥志,家人又鍚佢,咁仔女應該最大能力去幫佢.
無論生在何處,都唔好有病,香港醫療已經算係平,所以趁后生買保險,claim黎幫補下.不過長期作戰的病都係要錢support....
我以前對面屋企c奶又係有子宮癌,我老豆教佢老公日日煲一隻金錢龜(正宗梧州金錢龜,而家列為受保護動物)+土伏苓+阿膠(音:柯),連續食幾個月,再番照,無晒影...直到今時今日(有廿幾三十年).可惜我老豆瓜左,如果唔係可能有條藥方.

原文章由 webjen 於 08-2-22 10:07 發表

去到果個時候,你就唔會咁諗!
用錢可以去買日子,可以做想做o既事,見想見o既人...
你睇肥姐,幾辛苦都捱落去,捱到最後,都係為囡囡......
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

千其吾好放棄,冇咗條命就乜都冇。

我老公舊年發現肺cancer末期,已擴散咗又肺積水。係QE醫,打第一支化療針(G####itabine + Carboplatin + Avastin)冇效即轉食tarceva$592一粒,食咗2星期,藥係每個星期買。當時打過去藥廠問,佢話政府醫院買係最平。也問過中醫,但佢話肺係好難攪;因涉及呼吸系統。

我和家人預咗一大筆$同佢打這場仗,他從冇放棄,意志堅強;很有鬥志。因為他有一對當時只有2歲幾的兒子和2個半月的女兒,仲有我呢! 可是他由發現到離開只係個幾月的事,入院後都冇出過院。:-( :-( :-( :-( :-(

到今日我都接受唔到,點解一個從不吸煙又玩健身又做運動又愛家庭的負責任的好男人好爸爸;突然間响我地最幸福的時候,D兒女咁細的時候離開了......

如果想申請資助,可試吓contact:
癌協: 3656 0800 (hot line)
社署: 2343 2255

原文章由 webjen 於 08-2-22 10:07 發表

去到果個時候,你就唔會咁諗!
用錢可以去買日子,可以做想做o既事,見想見o既人...
你睇肥姐,幾辛苦都捱落去,捱到最後,都係為囡囡......

[ 本文章最後由 foster_ma 於 08-2-22 13:51 編輯 ]

複式洋房

魚生

多謝你,我都岩岩扛左去醫院問,佢地話係$589一粒,咁都好d,會比較容易負擔.

超級版主

原文章由 foster_ma 於 08-2-22 01:49 PM 發表
千其吾好放棄,冇咗條命就乜都冇。

我老公舊年發現肺cancer末期,已擴散咗又肺積水。係QE醫,打第一支化療針(G####itabine + Carboplatin + Avastin)冇效即轉食tarceva$592一粒,食咗2星期,藥係每個星期買。當時打過去 ...

請節哀,小朋友需要妳!

會唔會自細食得二手煙多?又或者出入多廢氣ge地方?聞得多油煙?係洗衣店做?

首頁
12345...9

尾頁

跳至