跳至

首頁

尾頁

伯爵府

jadeleejk
我呢個阿媽好吾人道架......
就算喊到拆天都要照餵, 個個b 都好識野, 你要堅持到底, 但當然你要識分佢係扭計既喊, 定抑是有吾舒服既喊啦.
我自己就覺得隻隻奶粉都好鬼"so"
你有冇試過用其他方法餵奶,e.g. spoon/cup, 初初阿仔吾肯飲係因為吾like 唆奶樽, 後尾用spoon 就會飲, 跟住試下試下依家用咩呢餵都肯飲, 安樂晒.......

原文章由 jadeleejk 於 08-4-15 23:31 發表
reginang,

DAY 1 我試森永, 係帶去醫院, 食左一個月架, 因為我初初未上奶, 又怕佢唔飽, 所以餐餐埋身食完都補, 第2個月開始全人奶, 到第5個月再畀番森永, 點知唔食喇, 點搞都唔食, 之後試左惠氏S26, 同埋美贊臣A+, ...

大宅

i also stop feeding la....coz i now having part time reach home everyday at 1...so i just stop like this....

別墅

原文章由 reginang 於 08-4-16 00:37 發表
jadeleejk
我呢個阿媽好吾人道架......
就算喊到拆天都要照餵, 個個b 都好識野, 你要堅持到底, 但當然你要識分佢係扭計既喊, 定抑是有吾舒服既喊啦.
我自己就覺得隻隻奶粉都好鬼"so"
你有冇試過 ...

我都知要狠D .....

JESS, 好大個女呀你BB....

別墅

I agree with Reginang. Sometimes my boy doesn't like to drink milk, then we would spoon feed him. He will back to normal and use his bottle after a couple days or a week.

I am feeding my boy with Meiji and he is OK with it. People said that the taste of Meiji is very close to breastmilk. You could buy a small pack of cube size Meiji (about $50) and let Dor Dor to try. If he doesn't like it, you will not waste the whole can of milk powder ma.

Add oil la!

禁止發言

大宅

請問仲有無媽咪繼續餵緊人奶呀? 我有d問題想問問大家...

我想繼續餵, 餵到佢唔想再飲我d奶, 但人地話要繼續俾奶佢飲, 飲到有幾大得幾大, 咁我想知我應該點樣由人飲過渡到俾佢飲奶粉呢? 同埋我應該由幾時開始呢?

希望大家俾到d意見我啦, thx so much!
哈哈~! 我要揍好呢隻妹~

別墅

呵呵.
我都係唸住餵到佢唔飲law.
我見d書講, 由1歲開始.. bb 可以一日飲2-3次奶.. 之後會自己由3次變2次 (早上同夜晚). 之後就慢慢只係夜晚飲1次.
宜家yoyo 只係早上 /3點幾/同臨訓先要飲奶奶.
你如果唸住餵到bb 唔飲你d奶為止既話. 其實可以堅持到架. 我自己直情唔想捭佢飲任何配方奶.. 佢要飲就飲媽媽奶. 我唔會亦冇想過捭yoyo 飲其他奶..
或者你可以去人奶個版問問...
大家加油lu.

男爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 hellocatcat 於 08-4-20 10:38 發表
請問仲有無媽咪繼續餵緊人奶呀? 我有d問題想問問大家...

我想繼續餵, 餵到佢唔想再飲我d奶, 但人地話要繼續俾奶佢飲, 飲到有幾大得幾大, 咁我想知我應該點樣由人飲過渡到俾佢飲奶粉呢? 同埋我應該由幾時開始呢?

希 ...

hellocatcat,
"但人地話要繼續俾奶佢飲, 飲到有幾大得幾大" <-- o個個人有無話點解? 你自己對於呢個 point 又點睇?

唔知你有無睇過梁淑芳醫生的<<你可以不喝牛奶>>呢本書呢? 作者認為以上呢個論點係完全唔成立的.
我睇完本書, 都覺認同作者的講法.
我覺得奶本身都算係有益有營養的食物, 如果小朋友無對奶敏感, 都可以 keep 住飲奶. 不過就唔係必須.
(補充: 我所指的係牛奶/配方奶. 如果係人奶, 餵到幾大都ok)

大囝2歲後, 我越來越少奶, 當時只係朝早同放工/夜晚/半夜埋身餵, 佢日間會食一餐奶粉.
佢2歲5個月時我因為駝住妹妹,無再餵佢, 咁佢就全奶粉. 不過唔係食好多, 只係朝早 8 oz, 有時下午茶時間飲多 4 oz (唔係日日都要食)
到佢2歲10個月左就完全無再飲奶粉喇. (我地唔會主動問佢要唔要, 佢話要先會開畀佢, 慢慢佢就無再話要食奶)

宜家間中會買盒裝朱古力奶畀佢早餐o個時飲, 有時有人奶剩, 都會畀佢飲.

[ 本文章最後由 monkichi 於 08-4-21 16:38 編輯 ]

複式洋房

我識唔少媽咪因為擔心bb正餐食唔夠營養, 諗住飲奶粉補充下, 所以飲到好大個都仲飲. 不過, 我睇過另一本書, 都係唔主張多飲奶及食太多奶類食品, 除了過敏的問題, 佢話從牛奶中攝取太多鈣質, 反而會防礙鐵質吸收, 容易引致貧血. 另外, 如果在正餐之間再飲奶, 可能會影響bb正常食慾.

自從我bb開始食固體食物, 我已經慢慢減奶粉, 今個月開始,更加戒埋夜晚十點果餐奶 (因為佢通常係邊瞓邊食, 我覺得飽得滯瞓覺, 對腸胃唔係咁好.) 現在變成一日食兩餐奶+兩餐粥+水果. 觀察了大半個月, bb都無因為少了一餐奶而瘦左. 我諗住等佢再大d, 可以食大人野就再減為一日一餐奶粉.

原文章由 monkichi 於 08-4-21 11:45 發表

hellocatcat,
"但人地話要繼續俾奶佢飲, 飲到有幾大得幾大"

伯爵府

good morning
我大女4.5 yrs, 現在都是1日2次飲fresh milk, 不過就吾多, 尤其是臨瞓之前是心癮多d

細細沙沙終於成功戒左夜奶, 現在9pm瞓到7am, 中間有時醒一醒, 不過飲啖水就瞓返, 朝早起身換片飲奶後再瞓1.5hrs, 不過日間都是最多瞓1-2 hrs, 仲要分開2-3 次

伯爵府

跟我闊別多時既大姨今日終於回歸嘞

大宅

哎呀!
咁啱我親戚都係剛到~
真係想再遲d先搵我

別墅

原文章由 BB618 於 08-5-1 09:51 發表
哎呀!
咁啱我親戚都係剛到~
真係想再遲d先搵我

咁遲呢? 已經好幸福LU. 我生完第2個月就有喇鬼...
BTW, QOO仔好叻喎, 有大獎

別墅

原文章由 reginang 於 08-4-24 09:40 發表
細細沙沙終於成功戒左夜奶, 現在9pm瞓到7am, 中間有時醒一醒, 不過飲啖水就瞓返, 朝早起身換片飲奶後再瞓 ...

So envy you that 沙沙終於成功戒左夜奶. My Eton still has 夜奶 every night!
我大囝Isaac在2004年8月3日出世
我細囝Eton在2007年4月29日出世

別墅

= =!
我仍未黎m.....

禁止發言

大宅

原文章由 jadeleejk 於 08-5-2 00:31 發表

咁遲呢? 已經好幸福LU. 我生完第2個月就有喇鬼...
BTW, QOO仔好叻喎, 有大獎

呵呵, qoo爸叻啫,
qoo仔淨係訓嚮架車仔度
乜你果日咁快走,
仲諗住同你傾多陣計~

大宅

原文章由 HappyHelena 於 08-5-3 11:33 發表

大仔我餵到27個月, 有左呀妹至無餵, 不過其實都差不多同佢介啦... 呀妹就都係餵到佢吾食為止啦, 但係佢無呀哥食得咁勁...可能女仔啦...

我既e-ma, 哈哈!! 餵呀仔時成2歲至黎番呀, 好彩醫生話無問題, 不過要我食番d ...

其實我都唔想咁快0黎,
不過上次比個護士嚇我,
搞到我都驚咁遲0黎有問題,
話時話, 成2年冇m,
真係有d唔慣, 哈

珍珠宮

好媽媽勳章

Hi All!

今日係妹妹的農曆生日 (農曆四月初一; 妹妹西曆係5月17日出世的), 不過我都冇咩特別同佢慶祝, 仲冇得早返屋企. 不過回家前我都諗住去奇華買個中式雞蛋糕 (細細個幾蚊那種) 請佢食.

男爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 amypekkle 於 08-5-5 17:31 發表
Hi All!

今日係妹妹的農曆生日 (農曆四月初一; 妹妹西曆係5月17日出世的), 不過我都冇咩特別同佢慶祝, 仲冇得早返屋企. 不過回家前我都諗住去奇華買個中式雞蛋糕 (細細個幾蚊那種) 請佢食. ...

amy,
講開蛋糕, 你有無打算親手造個生日蛋糕畀妹妹??

首頁

尾頁

跳至