跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

呢個topic好耐冇人出現了.
可能no news is good news...

我想話, 我家妹妹昨天開始發燒. 工人話妹妹早上開始有少少咳, 中午量到佢有燒. 食左退燒藥都keep住38.2-38.5度. 昨晚半夜藥力過了後(離臨睡前食藥5小時)仲去到39.5度添.
我就希望佢只係出玫瑰疹啦. 不過玫瑰疹又唔應該有咳的.

今早爸爸帶妹妹去了睇醫生, 醫生話妹妹個肺冇問題, 都係開了退燒, 止咳同收鼻水藥俾妹妹. 希望妹妹快d好番啦!

禁止發言

大宅

原文章由 amypekkle 於 08-6-27 11:16 發表
呢個topic好耐冇人出現了.
可能no news is good news...

我想話, 我家妹妹昨天開始發燒. 工人話妹妹早上開始有少少咳, 中午量到佢有燒. 食左退燒藥都keep住38.2-38.5度. 昨晚半夜藥力過了後(離臨睡前食藥5 ...

可能好多媽咪已經脫離奶媽行列,
或者大家宜家面對既其他野多左,
其他分享會多d~
妹妹宜家點呀,
可能早幾日好熱, 跟住打風又凍番,
咁既天氣好易"攝"親,
希望妹妹快d好番

大宅

原文章由 HappyHelena 於 08-6-27 16:43 發表
應該係普通感冒, 而家d天氣時冷時熱, 好易病病, 好快就無事ar la!! 吾駛worry!!

不經不覺已經餵左彤彤13個幾月人奶, 其實佢大個左已經食到好多其他野, 人奶都係比佢一個心理安慰, 何況1歲起我都比左奶粉佢食 (因為 ...

係呀, 我覺得可以餵係一種福氣,
雖然qoo仔唔係好食奶粉, 又好輕 (得8.6kg)
不過呢一年0黎都冇乜點病,
我覺得好好架啦,
我都仲好enjoy每日早,晚餵奶既時光,
雖然宜家越0黎越少奶,
不過佢一日繼續食,
我一日都仲會餵

珍珠宮

好媽媽勳章

唉! 妹妹好橙啊! :cry: :cry:
我見佢的咳呢兩日差了, 所以今早又帶了佢去睇醫生. 醫生聽完佢的呼吸後話肺就冇事, 但係氣管有雜聲, 即係有支氣管炎. 雖然唔係嚴重, 但已經唔係普通感冒了. (唉! 妹妹似足我, 身體差, 氣管差:cry: :cry:) 醫生開了氣管藥同咳藥俾妹妹, 仲要食6日抗生素. 希望妹妹食晒醫生開的藥就好番啦!

講番餵人奶, 初初我停餵頭一個月我唔敢測試妹妹仲記唔記得邊度有人奶食, 怕佢想食我又唔能夠俾佢食佢會好可憐. 可是到停餵了兩個月後, 有一次我換衫時抱佢埋身睇下佢記唔記得, 完來佢已經唔記得邊度有奶奶食了. 我同佢講 "奶奶. 奶奶. 邊度有奶奶食呀?" 佢都冇反應. 嗚! 原來bb真係可以好善忘架!

能夠繼續餵人奶的媽咪, 我祝你地同寶寶繼續sweet sweet, 希望大家可以餵到寶寶自然離乳. 我有朋友餵到囡囡大一點才停餵, 即使停餵後, 囡囡都知道邊度有媽媽奶.

別墅

^^
我都有同感,, d奶開始少左.. 因為yoyo 佢開始飲少左, 我宜家都係好努力keep 住下午同7點 同晚上11點半汞奶黎keep 奶量乍...
佢再食少次既話,, 真係唔知點算,,
yoyo叫我 同叫d奶奶都 係一樣用奶奶黎叫..
= =!!!!
但我唸.. 等yoyo兩歲就要同佢戒奶....呵呵.. 其實仲有排.. 可能到時我又唔係咁講法,.

大宅

各位, 你地好, 我都繼續餵囡囡餵到依家, 奶量少咗好多啦, 不過我都想繼續餵到佢唔食, 不過都有擔心過之後點呢...我既意思係唔再餵既時候, 點算呢...我係到度諗要唔要預早安排佢飲下奶粉呢? 咁飲邊隻會好D呀?
哈哈~! 我要揍好呢隻妹~

男爵府

畀面勳章

大件事....我之前pump奶pump左兩個幾月, 一直冇乜(1oz都冇), 所以最後都放棄左。

沉晚突然有奶, 點解? 成年幾啦, 係唔係正常架? 咁如果而家再pump番, 會唔會多番架???? 有冇聽過咁奇既事?

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 DalaDala 於 08-7-3 10:39 發表
沉晚突然有奶, 點解? 成年幾啦, 係唔係正常架? 咁如果而家再pump番, 會唔會多番架???? 有冇聽過咁奇既事? ...

DalaDala,
突然有奶 ~ 可唔可以詳細少少講, 點樣發現有奶, 有幾多?
我兩胎停了餵奶後都冇再點攪個nipple. 有個同事以前同我講過, 停餵成年後, 如果擠個nipple都會有d奶咁樣的野. (不過我懷疑那些液體未必係奶咁樣的味同成份) 我亦試過沖涼後將nipple上幾粒奶固體"撩"走, 那時好似有好少好少的透明液體擠出.

"再pump番" ~ 既然當初停餵了人奶, 我個人唔會選擇番轉頭了. 而且我第一胎時試過停泵/餵人奶幾日後, 用泵放減d谷住的奶, 我taste過那些放出來的奶, 頭段係咸咸地架, 所以我覺得nipple出來的液體未必係奶的味同奶的成份.

如果而家再pump番, 會唔會多番架???? 有冇聽過咁奇既事? ~ 講開又講, 我記得以前睇報紙睇過一篇報導話外國有個未生過的媽咪領養了一個bb, 個領養媽咪都照俾bb啜, 結果係啜到有奶架. 所以如果而家再pump番, 如果勤力泵再加埋上奶食物湯水, 係可以多番奶的. 不過我仍然覺得, 既然當初quit了, 事隔都一年, 都唔好再番轉頭了.

別墅

o. 係母乳區個度, 其實有編文有講, 話就算停左十幾年既亞婆都可以餵個孫食奶..
咁我都信係可以餵返既. 但就要時間谷返. 至於營養我又唔係咁肯定. 因我冇點睇個文章..
你得閒可以睇下.. 佢係放係知識個主題度.

我都面臨緊,, yoyo 係咪戒奶既問題..
呵呵.. 因為佢好似唔駛食飲都肯訓...
= =

男爵府

畀面勳章

多謝amypekkle既詳細意見。除左o個日, 之後都唔係咁多, 所以我都冇特別理, 因為我試過比阿囡試, 佢極度抗拒 都無謂搞咁多野啦。況且最多o個時都唔夠食, 何況而家? 我都認同你講, 都唔知有冇營養既。不過唔係咪因為咁, 今次m遲左幾日先到, 可能真係荷爾蒙失調都唔定...真係要睇下中醫先得。anyways, 真係好多謝你既解答, 解決左我既疑慮

原文章由 amypekkle 於 08-7-7 14:06 發表

DalaDala,
突然有奶 ~ 可唔可以詳細少少講, 點樣發現有奶, 有幾多?
我兩胎停了餵奶後都冇再點攪個nipple. 有個同事以前同我講過, 停餵成年後, 如果擠個nipple都會有d奶咁樣的野. (不過我懷疑那些液體未必係奶咁樣的 ...

複式洋房

yanyan而家依然埋身餵先肯飲奶,我覺得是時間戒人奶了.可是她不飲奶粉沒有辦法.有沒有奶媽教路.
如果肯飲,我會給她飲明治.

禁止發言

複式洋房

哇!!非常好的無痛戒奶經驗!正!!!

大宅

我個囡囡一直都係同我瞓而且未戒夜奶,呢幾晚扭得好勁呀,點知我c6竟然同我講不如比奶粉佢食,等佢飽d瞓得好d喎。我聽完d眼淚就忍唔住喇,個問題係佢係咪唔夠飽先,佢扭係咩原因先,真係激死我呀。咁係咪食奶粉嘅bb就唔會扭同瞓得好好呢?

其實囡囡有d燒呀,可能佢之前返pg比同學仔野到,又可能佢出緊第四隻牙,所以比較扭囉。

不過我仲未諗住戒呀,因為最辛苦嘅時候都過咗啦,我想餵到佢自然離乳呀。

別墅

原文章由 Avis0520 於 08-7-25 14:11 發表
我個囡囡一直都係同我瞓而且未戒夜奶,呢幾晚扭得好勁呀,點知我c6竟然同我講不如比奶粉佢食,等佢飽d瞓得好d喎。我聽完d眼淚就忍唔住喇,個問題係佢係咪唔夠飽先,佢扭係咩原因先,真係激死我呀。咁係咪食奶粉嘅bb就唔會扭同瞓 ...

hello,
好耐無黎. 我都係餵到13個月左右, 即係介左個幾月啦...想SHARE下啦, 之前都好擔心, 因為BB又係唔食奶粉, 又係全埋身, 夜晚又係瞓得唔好, 1歲之前試左好多隻奶粉都唔得....不過交畀第2個人氹食奶粉真係得呀, 姐姐好好心機, 好快就鐘意食奶粉(明明之前唔食既S26!!!), 慢慢減下一餐減下一餐就唔食人奶LU.

但介左人奶都係瞓得唔好, 我就去試一個呢度媽咪REFER既兒科, 佢好好呀, 之後BB胃口好左, 而家都瞓得好好. 醫生話可能有D野消化唔好肚仔痛又唔識講, 所以先瞓得唔好......都話人奶係最好既, 任何問題都唔會係因為食人奶囉

各位人奶媽繼續努力呀

大宅

原文章由 jadeleejk 於 08-8-13 22:58 發表

hello,
好耐無黎. 我都係餵到13個月左右, 即係介左個幾月啦...想SHARE下啦, 之前都好擔心, 因為BB又係唔食奶粉, 又係全埋身, 夜晚又係瞓得唔好, 1歲之前試左好多隻奶粉都唔得....不過交畀第2個人氹食奶粉真係得呀 ...

Hi, 好耐冇見, 多多近況點呀?
我宜家仲有餵qoo仔,
不過冇係公司泵啦,
因為比工人唔見左個手泵粒星星
不過其實我都越0黎越少奶啦,
好彩佢宜家都肯食奶粉,
其實我都仲想繼續餵,
不過唔知仲可以捱幾耐,
盡力而為啦

禁止發言

大宅

請問大家幫bb由人奶轉奶粉需時幾耐呀? 我雖然仲餵緊, 但自覺奶量已少得可憐, 仲有係身邊既人不停叫我俾奶粉囡囡, 所以都諗緊要轉奶粉, 請問大家我應該要點幫佢轉同埋有乜要留意呀? thx
哈哈~! 我要揍好呢隻妹~

大宅

原文章由 hellocatcat 於 08-8-15 15:34 發表
請問大家幫bb由人奶轉奶粉需時幾耐呀? 我雖然仲餵緊, 但自覺奶量已少得可憐, 仲有係身邊既人不停叫我俾奶粉囡囡, 所以都諗緊要轉奶粉, 請問大家我應該要點幫佢轉同埋有乜要留意呀? thx ...

其實我幾個前已經開始幫佢試奶粉,
日頭工人餵佢食奶粉,
森永, 和光堂, 明治都試過,
不過佢唔鍾意, 呢掛同佢試雀巢,
佢都肯飮少少~
不過佢見到我多數唔肯飲奶粉,
我諗真係要慢慢比時間佢適應,
好彩佢宜家主要靠食固體食物~

首頁

尾頁

跳至