跳至

首頁
45678...13

尾頁

大宅

我阿B都係全人奶埋身餵﹐出世個時3。84KG﹐現在6WEEKS 6。4KG﹐佢重得好快﹐而且比一般BB超重﹐我個仔現在肥到好似米之連BB咁﹐好鬼可愛~
現在問題係﹐我想同阿B唔好增磅得咁勁﹐但係又唔可以減少飲幾餐﹐我而組努力地比佢飲5好多過8餐﹐而且每次都唔會飲多過半個鐘。
我想問有冇人奶BB同我阿B一樣﹐過重呀?乜5係有人話過人奶BB會比食奶粉BB輕D架咩?

[ 本文章最後由 VBma 於 07-12-2 08:21 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

用戶名  (bb出世日期) <埋身/全泵型,一日幾多餐>
smilesun  (26/10)  <埋身,一日7餐>
斯藝       (28/10)  <埋身,一日8 餐左>
VBma      (13/10)  <埋身,一日8 餐左右>
googoo (7/10) <埋身,一日8 餐左右, 約補一次奶粉)

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

evaken, pucca_garu,
thanks for your advice.
但我都仲未係好handle 到點樣一安一安儲
硬係覺得會整壞d 奶咁
呢兩日阿b 好扭計,尋晚仲要喂都唔食,老公喂奶粉就食,真係very defeated :cry: :cry:

男爵府

我阿b出世3.55,滿月已4.94,而家過了一個星期我估佢又重了好多,佢要重我都無辦法,遲d佢無瞓咁多應該會無重得咁快...

原文章由 VBma 於 07-12-2 08:19 發表
我阿B都係全人奶埋身餵﹐出世個時3。84KG﹐現在6WEEKS 6。4KG﹐佢重得好快﹐而且比一般BB超重﹐我個仔現在肥到好似米之連BB咁﹐好鬼可愛~
現在問題係﹐我想同阿B唔好增磅得咁勁﹐但係又唔可以減少飲幾餐﹐我而組努力地比佢飲5好多過8餐 ...

我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

smilesun (26/10)  <埋身,一日7餐>
斯藝 (28/10)  <埋身,一日8 餐左>
VBma (13/10)  <埋身,一日8 餐左右>
googoo (7/10) <埋身,一日8 餐左右, 約補一次奶粉)
w2b (22/10) <全泵型, 一日7餐, 約補一次奶粉)

大宅

w2b (22/10) <全泵型, 一日7餐, 約補一次奶粉)
TszChingMaMa (2/10) <埋身+泵+奶粉, 人奶佔50-60%,一日7餐)

原文章由 w2b 於 07-12-3 07:47 發表
googoo (7/10) ...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

TszChingMaMa (2/10) <埋身+泵+奶粉, 人奶佔50-60%,一日7餐)
BabaTed (5/10) <埋身,一日8餐>
KaiHinmama (8/10) <埋身,一日6-7餐>

大宅

原文章由 BabaTed 於 07-12-3 14:33 發表

agree ar~~~而家成日唔知點出街,帶D苦惱

我就只會去近既地方, 餵飽先出門口, 差不多夠鐘就要返屋企。如果去遠少少就一定要搵定地方餵奶。

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

我都只係去近既地方, 每次去街前都要預先計好時間。暫時未去過遠o既地方, 因為係全泵, 所以去長途有泵奶及store奶問題。

原文章由 kayiii 於 07-12-3 18:17 發表

我就只會去近既地方, 餵飽先出門口, 差不多夠鐘就要返屋企。如果去遠少少就一定要搵定地方餵奶。

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

BabaTed (5/10) <埋身,一日8餐>
KaiHinmama (8/10) <埋身,一日6-7餐>
fongbonnie (21/10) <全泵,一日7-8餐>

男爵府

我bb都會架,不過我唔會即時餵佢,我會同佢傾下計,或放佢係搖搖椅坐下,有時由佢喊,佢喊喊下又會自己瞓番,我最密俾佢2.5小時食,不過好少...

原文章由 BabaTed 於 07-12-3 14:40 發表

我想問大家既BB,係咪通常食完就訓,到第2餐先起身?

我BB有時食完會玩,玩完會喊眼訓,但有時訓訓下(食完大約個半至2個鐘)又會喊,抱極都訓唔返,咁佢係咪餓呢?又唔知餵唔餵好.......

我99就成曰2個鐘度見佢喊就叫我餵完俾佢訓,不過有時BB食5 ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

我又覺得好方便,我餵大囡時逢星期六日都會有出街架,九個月仲帶佢去北海道玩,完全唔駛諗帶奶樽奶粉消毒的問題.

如果出去得耐,通常我都會去有餵奶房的商場,如新城市,新世紀,...你去[母乳餵哺]果面可以找到邊到有餵奶房,...不過我有車,有時來回會係車度餵.到bb大d時可以去一些乾淨的厠所,又或者借更衣室一用.
有d媽咪唔介意就用sling在一些較少人的地方餵.

原文章由 斯藝 於 07-12-2 06:20 發表
之前試過两次用人手擠奶, 都擠到4oz度,
但尋晚同今日想擠都擠唔到, 頂多1oz, 唔知點解, 同埋覺得全人奶媽要同阿b出街好唔方便, 先要喂飽, 再要擠奶, 唔知大家有冇同感? ...

[ 本文章最後由 Smilesun 於 07-12-4 20:27 編輯 ]
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

咁你bb瞓得好唔好?瞓得好都會重得快d架.

其實你囝囝都重得ok,一個月都有差不多兩磅,無問題呀...

4-5條片,重唔重呢?

加油,俾d信心,放鬆d,唔好俾太大壓力自己,餵到幾多就幾多,你餵全人奶已經好叻,bb已經食了好多寶啦...

原文章由 BabaTed 於 07-12-3 14:28 發表
我個仔出世3.83KG,一個月得4.56KG咋........滿月前一日餵8﹣10餐,但每次餵足30﹣45MIN,都唔知點可以重快D,好大壓力呀.........

佢而家8W多D每日都仲有4﹣5條屎片,係咪唔正常呀?所以唔吸收?有咩辦法可以好D呢?

後日去磅重希望重多D啦........ ...
我的編織作品溫暖牌  

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

我阿b嘅重量同身高都屬top 10% 標準. 其實只要bb健康成長, 重d又有咩所謂呢

原文章由 VBma 於 07-12-2 08:19 發表
現在問題係﹐我想同阿B唔好增磅得咁勁﹐但係又唔可以減少飲幾餐﹐我而組努力地比佢飲5好多過8餐 ...

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

我阿b有時都會咁架, 唔係次次食完就瞓.
呢排佢瞓少咗, 有時食完會玩, 玩完喊眼瞓就要咀下先瞓得入

原文章由 BabaTed 於 07-12-3 14:40 發表

我想問大家既BB,係咪通常食完就訓,到第2餐先起身?

我BB有時食完會玩,玩完會喊眼訓,但有時訓訓下(食完大約個半至2個鐘)又會喊,抱極都訓唔返,咁佢係咪餓呢?又唔知餵唔餵好.......

我99就成曰2個鐘度見佢喊就叫我餵完俾佢訓,不過有時BB食5 ...

大宅

乜唔可以带擠咗出來d奶去街的咩?

原文章由 kayiii 於 07-12-3 18:17 發表

首頁
45678...13

尾頁

跳至