跳至

首頁
45678...24

尾頁

大宅

醒目開學勳章

係呀 ! 咁有需要我打比你啦 ! thank you !  (我買咗2罐細仔頂檔先)

原文章由 fatyuen 於 08-9-25 01:35 發表
你食開邊隻呀? 如果食森永大仔, 我仲有存貨! 有需要可以打俾我呀!

大宅

醒目開學勳章

我想訂牛仔喎 ! 咁如果造咗出黎係牛女 ! 你係唔係同我交換先 !

原文章由 caca0921 於 08-9-25 11:38 發表
哈哈~~多謝各位關心, 細b預產期在出年二月尾, 到時又要幫大b報n1 lu, 要睇吓d時間點安排先得

妳鐘意牛仔呀, 依家開始製造仲黎得切喎, 等必朱有個伴嘛

如果個0個係牛女就好囉........ ...

大宅

醒目開學勳章

請工人真係超煩 !
你想請賓 or 印呀 ??
我係沙田第一城間 agent 請架, 佢地都幾負責 , 但而家啲揍b 賓 實在太渴市啦 !

原文章由 fatyuen 於 08-9-25 02:15 發表
想請番個工人...唔知大家有無好AGENT 介紹呢?! 請工人真係超煩!!! mouth:

複式洋房

印賓都無所謂...最緊要好! 我之前請開印....覺得麻麻...但係D人又講到賓會好麻煩...我都唔知咩好...總之就頭都大埋!
你可唔可話我知係第一城邊間呢?

原文章由 必朱 於 08-9-25 13:30 發表
請工人真係超煩 !
你想請賓 or 印呀 ??
我係沙田第一城間 agent 請架, 佢地都幾負責 , 但而家啲揍b 賓 實在太渴市啦 !

http://hk.myblog.yahoo.com/kateyychan

伯爵府

原文章由 fatyuen 於 08-9-25 16:38 發表
印賓都無所謂...最緊要好! 我之前請開印....覺得麻麻...但係D人又講到賓會好麻煩...我都唔知咩好...總之就頭都大埋!
你可唔可話我知係第一城邊間呢?

...

fatyuen

呢方面, 我都可以幫下手
我 e+ 幫緊 2間 agency 做緊工人既 follow up
其實, 妳個女開始 1歲 up
開始會學講野
一般人請 bun bun 係想佢平日多講英文
我自己呢方面唔係好鐘意
除非個 bun bun D 英文文法係好好
否則, 講慣了唔咸唔淡既英文
要改仲難過重新教
而且, 我 D 脾氣可能忍唔到 BUN BUN 啦

印尼又真係要好講運氣
我由大仔到 E+ 都幾個印尼姐姐啦
如果要我比意見, 我會選擇一D未黎過 HK
但又係星加坡工作過 1-2 個 Contract
我鐘意教一張白紙
因為多數嘔血 3個月, 佢肯跟妳個套
就真係好好用
而且, 有部份係星加坡既工人係講英文
都有 d 唔差
e+ 係香港完約既工人, 有湊開小朋友既都轉首選
interview D 亞婆先
因為要湊小朋友既媽咪會挑剔一D
而且湊亞婆可以成日跟去街, 仲可以蝦 D 怕事既亞婆

點都好, 我信運氣
我有朋友請既都搵到 D 好
有 D 朋友唔知點解 1年都可以炒 4件

要幫手就搵我啦
祝妳好運 !!

MANDY

[ 本文章最後由 mansonwai 於 08-9-25 20:54 編輯 ]

伯爵府

原文章由 必朱 於 08-9-25 13:25 發表
我想訂牛仔喎 ! 咁如果造咗出黎係牛女 ! 你係唔係同我交換先 !

必朱

係就要快手啦....
以生肖黎睇....
牛係溫馴既動物
幾好 +

而且, 2個相隔得太遠會湊得好辛苦
玩既野, 大家又會唔 ARM 玩

大宅

原文章由 mansonwai 於 08-9-25 20:58 發表

必朱

係就要快手啦....
以生肖黎睇....
牛係溫馴既動物
幾好 +

而且, 2個相隔得太遠會湊得好辛苦
玩既野, 大家又會唔 ARM 玩

不過我識好多屬牛嘅人雖然溫馴但係勁辛苦命喎...
我家姐,姑奶同奶奶就係咁啦,而且隔年就沖/犯太歲,又話犯小人,又話破財,真係幾攞命架,而且溫馴嘅性格又成日俾人蝦,我見佢地咁,我都唔諗住生牛仔/女啦...

伯爵府

原文章由 angel_cheng 於 08-9-25 22:49 發表

不過我識好多屬牛嘅人雖然溫馴但係勁辛苦命喎...
我家姐,姑奶同奶奶就係咁啦,而且隔年就沖/犯太歲,又話犯小人,又話破財,真係幾攞命架,而且溫馴嘅性格又成日俾人蝦,我見佢地咁,我都唔諗住生牛仔/女啦... ...

辛苦命....又好似幾中咁喎
Manson Daddy 又係屬牛
我亞姨都係
一樣涯到成隻野咁
不過, 牛同豬好似都夾喎...有 75% 夾
但係到再下年...虎就唔係好夾...得 45% 夾
唔係, 就要到...兔年有成 98% 夾

比妳地參考吓

我就一定唔會考慮架啦 :;pppp:

別墅

恭喜!恭喜!!恭喜!恭喜!!

原文章由 caca0921 於 08-9-24 16:09 發表

係呀, 遲d阿b會有個細佬

複式洋房

唔該晒你呀MANDY...其實我之前都係主力搵D喺新加坡打過工但未黎過香港嘅印, 我對上一個印都係~佢D英文的確OKAY! 湊B都無咩問題.....最大問題就係太醒! 仲偷野~

原文章由 mansonwai 於 08-9-25 20:46 發表

fatyuen

呢方面, 我都可以幫下手
我 e+ 幫緊 2間 agency 做緊工人既 follow up
其實, 妳個女開始 1歲 up
開始會學講野
一般人請 bun bun 係想佢平日多講英文
我自己呢方面唔係好鐘意
除非個 bun bun D 英文文法係 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/kateyychan

大宅

原文章由 mansonwai 於 08-9-25 23:25 發表

辛苦命....又好似幾中咁喎
Manson Daddy 又係屬牛
我亞姨都係
一樣涯到成隻野咁
不過, 牛同豬好似都夾喎...有 75% 夾
但係到再下年...虎就唔係好夾...得 45% 夾
唔係, 就要到...兔年有成 98% 夾

比妳 ...

mandy,妳已經有個嬲字啦,如果係我都唔會...
不過之前都有諗過生兔女架,原本有98%夾架,very good啦...

大宅

醒目開學勳章

請工人真係好講"彩數" , 同埋自己包容程度 !

上星期先同姑9, 研究啲工人 , 你點選 :
1. 做嘢 ok , 錫 BB , 唔偷唔借 , 但係好串
2. 有禮貌聽你話, 唔偷唔借 , 但係好蠢
3. 做嘢 ok , 錫 BB ,有禮貌聽你話, 但係借財務同走路 .

我選咗1. 有時都比佢串親, 但 做嘢 ok , 唔偷唔借, 最重要係錫 BB !

大宅

醒目開學勳章

必朱爸屬牛 架 ! 我又唔多覺佢辛苦命, 唔通娶咗我之後過哂比我 ??mouth:

原來牛同兔有 98 % 夾 ! 哈哈哈 ! 我係 兔女 黎架 !

我事實上係有諗過快快趣生多個, 但又有啲怕怕 .... , 必朱一個我都揍唔係好掂, 我真係唔係好識揍小朋友 . 以前好多嘢唔識or 遇到挫折我都冇問題, 但教小朋友........
必朱爸以前仲話佢目標係生3個 !!!

原文章由 angel_cheng 於 08-9-26 01:03 發表

不過之前都有諗過生兔女架,原本有98%夾架,very good啦...

大宅

必朱:
我都係兔女,不過Tammy爸爸係老虎.
哥哥係龍,Tammy係豬.(希望係豬龍入水)
哈哈...

原文章由 必朱 於 08-9-26 10:56 AM 發表
必朱爸屬牛 架 ! 我又唔多覺佢辛苦命, 唔通娶咗我之後過哂比我 ??mouth:

原來牛同兔有 98 % 夾 ! 哈哈哈 ! 我係 兔女 黎架 !

我事實上係有諗過快快趣生多個, 但又有啲怕怕 .... , 必朱一個我都揍唔係 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/tammychan-28

伯爵府

原文章由 fatyuen 於 08-9-26 00:57 發表
唔該晒你呀MANDY...其實我之前都係主力搵D喺新加坡打過工但未黎過香港嘅印, 我對上一個印都係~佢D英文的確OKAY! 湊B都無咩問題.....最大問題就係太醒! 仲偷野~

...

fatyuen

唉...有 D 工人真係好衰.
唔識珍惜自己及份工.

我以前既舊同事個工人, 同 7間財務借錢
煩到佢嘔

所以, 請工人真係好講彩數

伯爵府

原文章由 必朱 於 08-9-26 10:37 發表

3. 做嘢 ok , 錫 BB ,有禮貌聽你話, 但係借 ...

必朱

我個工人米係第 1 種囉
不過, 佢唔太關心我 D 小朋友 而且好串
有時, 一早我同佢講野
佢會當聽唔到
有次, 我真係火都黎
走入廚房問佢係米聽唔到我講野 !

唔係我無時間教個一個.
我真係唔會用佢

伯爵府

原文章由 必朱 於 08-9-26 10:56 發表
必朱爸屬牛 架 ! 我又唔多覺佢辛苦命, 唔通娶咗我之後過哂比我 ??mouth:mouth:" />

我事實上係有諗過快快趣生多個, 但又有啲怕怕 .... , 必朱一個我都揍唔係 ...

原文章由 angel_cheng 於 08-9-26 01:03 發表

ANGEL & 必朱

我可能表達得差 !
我講係豬同兔有 98% 夾

哈哈...如果做兄弟姊妹唔夾
真係有排煩
起碼都成 18年啦

必朱
我都覺得生唔係一個問題, 要教真係好頭痛
特別係教我既大仔
佢已經係一個好有思想有仲好幼稚既人
所以, 我同佢成日都會因為唔同意見而嘈
真係好鬼煩 !

[ 本文章最後由 mansonwai 於 08-9-26 18:23 編輯 ]

伯爵府

唔記得提一提大家, 可以係 28號那日
玩一玩抓周, 呢個玩意.

寶寶成長禮俗--抓周

抓周

•日期:寶寶滿周歲時。
•意義:慶賀寶寶滿周歲,祭神拜祖,外婆也要送來頭尾禮(從頭到腳的金飾、衣飾)和紅龜粿以資祝賀。
•準備用品:米篩、書、印章、筆墨、算盤(計算機)、錢幣、雞腿、豬肉、尺、蔥、芹菜、蒜、稻草、刀劍、聽筒等。
•進行儀式:
*祭拜祖先,告訴祖先寶寶滿一歲的訊息,祈求寶寶能健康成長。
*祭拜後,在神桌前準備一個米篩,裡面放入12∼14項物品,建議有書、印章、筆墨、算盤(計算機)、錢幣、雞腿、豬肉、尺、蔥、芹菜、蒜、稻草、刀劍、聽筒等。
*接著讓寶寶坐在米篩中央,讓寶寶任意抓取,以此預測寶寶將來會選擇的行業與命運。

以下是每項物品所代表的職業與意義,你也可以自行加入些新時代的用品,如滑鼠等。

物品 意義
書 ~~ 會讀書,適合做學者、專家
筆墨 ~~ 會成為作家、畫家
印章 ~~ 有權勢,會做大官
算盤�計算機 ~~ 會當商人、會計師,適合從商
錢幣 ~~ 將來會很富有
雞腿 ~~ 有福氣,表示一生將不愁吃穿
尺 ~~ 表示將來可成為設計師、建築師
蔥 ~~ 代表聰明
蒜 ~~ 代表善於計算
芹菜 ~~代表勤勞
稻草 ~~ 適合農事工作
刀劍 ~~ 能當軍官、警察
聽筒 ~~ 適合醫護工作

故時, 孩子一周歲,帝皇舉辦 [周抓]。

抓胎毛筆者定為:未來之主人翁之首選定位。今為父母舉辦 [周抓]。請爺爺奶奶,公公婆婆...等長輩相聚慶典。長輩,親朋好友將自已最珍貴之物供孩子抓。孩子看上眼,抓到的東西,物品,就是禮物。這一天也是胎毛筆或筆的開筆吉日。用筆沾芹菜,葱,蒜,之水,再沾孩子之唇
  稱之:聰明,好計劃,好盤算,勤快好學,滿腹的墨水及學文。洋人教中國孩子當日用胎毛筆沾一沾A.B.C字母粉,再讓孩子吃下。具說孩子:將有滿腹的洋文。英文會頂呱呱。這也是中西胎毛筆文化藝術的文流。
====================================

妳地會唔會玩呀......

我都唔記得我 2仔係抓左 D 物 ??? :mrgreen:

mandy

複式洋房

我個囡100日時玩過...但係我已經唔記得佢抓到乜~

原文章由 mansonwai 於 08-9-26 22:18 發表
唔記得提一提大家, 可以係 28號那日
玩一玩抓周, 呢個玩意.

寶寶成長禮俗--抓周

抓周

•日期:寶寶滿周歲時。
•意義:慶賀寶寶滿周歲,祭神拜祖,外婆也要送來頭尾禮(從頭到腳的金飾、衣飾)和紅龜粿以資祝賀。
...

複式洋房

我情願揀2....太串我會頂唔順!

原文章由 必朱 於 08-9-26 10:37 發表

3. 做嘢 ok , 錫 BB ,有禮貌聽你話, 但係借 ...

首頁
45678...24

尾頁

跳至