嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝囝幾大? 濕疹一發好難好的, 我弟1個和弟2個加起來巳戰鬥6年, 現還未好哂. 過敏一定有致敏原引發的, 只有找出來才幫妳囝囝. 介口又未必, 因之前一直吃都冇事, 現在才發, 可能不關食物事, 很難講, 所以要知妳囝囝幾大先.

抗生素就盡量少用, 就算發炎都只須搽, 不用吃的.

原文章由 小ice 於 08-5-19 15:20 發表
請教呢度媽咪:
我兒子生左個幾月濕疹都未好!生係兩邊手,腳有幾粒,隻手就好多粒粒!睇過西醫開抗敏藥和查藥膏都唔好..
d粒粒時好時壞,即有時很紅有時又變番白..但未退...點算??
仔仔第一次咁樣...好煩惱...成個月有多. ...

[ 本文章最後由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-19 15:38 編輯 ]

洋房

你仔仔幾大個轉吃能恩呀?E+已經好返曬?

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-19 15:22 發表
我囝都是轉食能恩, 真是有好轉, 可能我他真是對奶過敏的關係.

珍珠宮

2024年龍年勳章

你小朋友6年裡都有濕疹?還是間間斷斷咁??嚴重嗎?
我小朋友兩歲半,第一次係咁...我唔知咩原因..因為好多食物以前都有吃無事..但醫生話要戒口,如海鮮,之前佢成日吃魚的,而家只間唔中吃,有時發覺吃左魚之後d粒粒嚴重左....我都唔知咩原因令佢生濕疹...真係煩惱!!中醫就話佢濕熱之類....
聽你咁講...咪長期都係咁?隻手好難睇呀!?

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-19 15:33 發表
囝囝幾大? 濕疹一發好難好的, 我弟1個和弟2個加起來巳戰鬥6年, 現還未好哂. 過敏一定有致敏原引發的, 只有找出來才幫妳囝囝. 介口又未必, 因之前一直吃都冇事, 現在才發, 可能不關食物事, 很難講, 所以要知 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

如果生濕疹唔理佢咁又得唔得呢?係咪會越生越多架?我現在無同佢睇醫生,因吃左藥查左藥都係咁..所以只係同佢查cream...

大宅

慘啦, 佢重開了5日藥, 咁即係個醫生麻麻啦...不過阿女的確係全手臂和腳紅紅損損, 對醫生來講, 都或者算係大面積. 因為佢話佢通常唔會開藥俾阿b食, 但你阿b咁既樣要食5日...
咁m字頭的cream, 係未又係搽幾日要停...? 停幾耐先可以搽返?我都唔係好敢搽, 見好就收, 仲係搽好薄, 因為知係勁0野.死啦, 唔知又無後遺症 對手真係好多好多, 但對腳真係仲未得...

Jolo,

你的小朋友真係好敏感, 如果淨係清水, 只在摺位搽少少cleaner洗或者會好0的. bath oil可能對佢來講係太笠.

cfunallc,

千企唔好用芫茜沖涼, 因為芫茜係發, 以前0的人出麻疹話要出晒先好, 所以用芫茜沖涼

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-19 10:43 發表
但是我未試過要食抗生素喎, 最多-非常少數時只搽有抗生素的藥. 其實除非全身或大面積發炎, 我覺得是唔須要食抗生素囉,搽藥只是局部性, 食就是全身性, 分量還重好多.

...

[ 本文章最後由 soeries 於 08-5-19 23:26 編輯 ]

大宅

有沒有用要自己試過先知, 有人試過得有人試過不行, 我亦試過, 沒什麼效用, 但是又無特別敏感.
原文章由 cfunallc 於 08-5-19 07:29 發表
請問各位有無試過比塩西+片糖煲水同bb沖涼? 我細佬老婆話對濕疹好? 唔知係唔係? thanks

大宅

我囝囝大約6、7個月轉的, 但現在還未好返曬,因他對很多食物都過敏.

原文章由 nlilo 於 08-5-19 17:52 發表
你仔仔幾大個轉吃能恩呀?E+已經好返曬?

大宅

我大女就幾個月開始有, 到4至5歲大至叫好番啦, 但之後氣喘、哮喘就來啦, e生都話是敏感一條龍. 細仔都是幾個月開始有, 現3歲, 好了8、9成啦, 未有發氣喘.

妳小朋友兩歲半,才第一次發, 有沒吃過之前沒食過的東西? 因之前吃無事, 應不會現在才發(大人除外). 可能和環境轉變有關, 最近有冇搬屋, 或買新傢俬、地墊, 附近有冇裝修? 又或有冇吃新藥, 新抗生素等?

"如果生濕疹唔理佢咁又得唔得呢?係咪會越生越多架?我現在無同佢睇醫生,因吃左藥查左藥都係咁..所以只係同佢查cream..."
==> 唔理真是有好大機會越生越多, 不過唔係野開, 是痕->抓傷->痕->抓傷. 面積會越來越大. 不過幫他搽cream就不是唔理佢啦, 適當地用藥會好快啲, 但好難100%好番.

原文章由 小ice 於 08-5-19 22:15 發表
你小朋友6年裡都有濕疹?還是間間斷斷咁??嚴重嗎?
我小朋友兩歲半,第一次係咁...我唔知咩原因..因為好多食物以前都有吃無事..但醫生話要戒口,如海鮮,之前佢成日吃魚的,而家只間唔中吃,有時發覺吃左魚之後d粒粒嚴重左. ...

大宅

我諗只mometasone 應開稀了, 他都咁講la. 我諗1星期7日計用3-5日到就要停一停.而搽好薄好薄就得啦.

原文章由 soeries 於 08-5-19 23:10 發表
慘啦, 佢重開了5日藥, 咁即係個醫生麻麻啦...不過阿女的確係全手臂和腳紅紅損損, 對醫生來講, 都或者算係大面積. 因為佢話佢通常唔會開藥俾阿b食, 但你阿b咁既樣要食5日...
咁m字頭的cream, 係未又係搽幾日 ...

複式洋房

YES, 就係中環間中醫中心到買的, 但用了都沒有好轉呀!
我沒有買隻浸洗粉呀!

原文章由 LLVV 於 08-5-16 22:53 發表

你係唔係係中環間中醫中心到買紫雲膏架?咁你有冇用埋隻浸洗粉呀?隻浸洗粉幾ok,將d藥粉倒入熱水到,攤涼到合適水溫就可以用黎浸,阿女話浸完涼涼地,跟手搽埋紫雲膏,舒服d,冇咁痕。 ...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

講開又講, 各位有冇興趣gather下? 簡簡單單搵間樓上cafe, 唔使搞咁多o野, 大家食下o野傾下計...

暑假o的小朋友放假會唔會方便o的呢?

翡翠宮

好媽媽勳章

珀珀,慧慧媽 ,
你講果隻 c 字頭牌子, 係咪無 lotion, 只得 cream o架 ??
我想試試.. p 牌 lotion 好細支....
另外, 有無試過 佢隻 免過水 cleaner 呀 ??
physiogel cleaner 好貴呀.....

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆 #2 kleinpunkt 的文章

哈~ 你係咪搞先 ??
要有個地方夠鬆動, 又唔怕俾小朋友搞搞震啵...

大宅

Good, please count me in.
原文章由 kleinpunkt 於 08-5-20 14:09 發表
講開又講, 各位有冇興趣gather下? 簡簡單單搵間樓上cafe, 唔使搞咁多o野, 大家食下o野傾下計...

暑假o的小朋友放假會唔會方便o的呢?

大宅

Cetaphil 的lotion其實都幾好, 不過我囝太乾時就唔係好夠. 而cleaner我都用緊, 不過是洗面, 我覺得bath oil好啲又平啲.

原文章由 jolo 於 08-5-20 15:07 發表
珀珀,慧慧媽 ,
你講果隻 c 字頭牌子, 係咪無 lotion, 只得 cream o架 ??
我想試試.. p 牌 lotion 好細支....
另外, 有無試過 佢隻 免過水 cleaner 呀 ??
physiogel cleaner 好貴呀..... ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

嗯..唔知關唔關蟹事?吃過少少..但之前也試吃過幾次都無事...我唔知佢d濕疹係食物引起還是環境??

醫生話可能天氣潮濕引起...我屋企沒換過傢俬 , 但就屬比較潮濕的地方...我發現佢生粒粒時,果幾日天氣好熱,初時以為係熱痱添!直到而家隻手生滿晒! 時紅時淡..好"鞋"..

請問如果關食物事的話,係咪應該生滿全身呢?我發覺佢只是生係皮膚外露的地方,除左面部,右手邊嚴重,左手輕微,右腳有幾粒,左腳就冇...係咪環境因素多d呢??如果係環境因素,咁洗唔洗戒口???

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-20 10:07 發表
我大女就幾個月開始有, 到4至5歲大至叫好番啦, 但之後氣喘、哮喘就來啦, e生都話是敏感一條龍. 細仔都是幾個月開始有, 現3歲, 好了8、9成啦, 未有發氣喘.

妳小朋友兩歲半,才第一次發, 有沒吃過之前沒食過的東 ...

大宅

如食物引起都不會全身出的, 也只會局部. 所以是很難肯定是食物或環境引起. 我聽妳說妳囝囝之前食開沒事, 現在才有. 只可推斷可能和環境有關. 而醫生話可能天氣潮濕引起, 即可能由黴菌引起, 因黴是高度致敏的物質.

妳囝囝現在用藥控制會好啲, 用什麼藥就由醫生定. 好啲後可只用cream. 可考慮用抽濕機.

還有,有冇轉過洗衣粉?

原文章由 小ice 於 08-5-20 15:20 發表
嗯..唔知關唔關蟹事?吃過少少..但之前也試吃過幾次都無事...我唔知佢d濕疹係食物引起還是環境??

醫生話可能天氣潮濕引起...我屋企沒換過傢俬 , 但就屬比較潮濕的地方...我發現佢生粒粒時,果幾日天氣好熱,初時以為係 ...

[ 本文章最後由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-20 15:55 編輯 ]

珍珠宮

2024年龍年勳章

首先多謝你咁熱心幫助...^^
想問乜野係黴菌?係咩地方會接觸到?被嗎?
我用過醫生開的藥,應該有類固醇,盒上面寫不可用多過兩星期..但查左好像無咩用咁..仍然係咁生..(大約連續查左一個多星期)現在我同佢查咁俄x納英膏(好像有d效)有時會查c字頭橙色包裝果隻cream..我無轉過洗衣粉.

濕疹真係好麻煩哦..

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-20 15:52 發表
如食物引起都不會全身出的, 也只會局部. 所以是很難肯定是食物或環境引起. 我聽妳說妳囝囝之前食開沒事, 現在才有. 只可推斷可能和環境有關. 而醫生話可能天氣潮濕引起, 即可能由黴菌引起, 因黴是高度致敏的物質.

...

大宅

黴菌 = "煤"菌或"mo".
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%BB%B4%E8%8F%8C

正確的說是霉的孢子引起, 空氣裹己有, 由其是潮濕時更多, 原理和塵滿一樣, 都是吸入了空氣中巳死塵滿和排泄物引起.

原文章由 小ice 於 08-5-20 16:04 發表
首先多謝你咁熱心幫助...^^
想問乜野係黴菌?係咩地方會接觸到?被嗎?
我用過醫生開的藥,應該有類固醇,盒上面寫不可用多過兩星期..但查左好像無咩用咁..仍然係咁生..(大約連續查左一個多星期)現在我同佢查咁俄x納英膏( ...

首頁

尾頁

跳至