嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

畀面勳章

想請問...有無人飲過呢隻黑接骨木塘漿!!
究竟佢係咪真係無藥性,只係一D果實/生果提煉出黎O既補充劑呢??
唔知有無副作用呢???

我見D人話轉天氣時,每日飲1茶匙...
每日飲真係無問題嗎???

唔好意思,希望有人幫我解決到疑問!!!

男爵府

我都想知. 我訂左一支,打算自己試下先

大宅

畀面勳章

回覆 sinpop 的帖子

其實我個仔飲緊喇...我覺得真係幾有效...
就係佢太有效,所以我開始諗緊佢有無藥用成份,同副作用.

大宅

畀面勳章

有無人知道呀!!!
幫幫手吖!!!

別墅

回覆 annatse45 的帖子

請参考:
接骨木果──轉季強身草本
每逢轉季,氣管較弱者易患傷風或流感。要抵禦轉季天氣變化,大家除了可選擇維他命C和紫錐花外,亦可考慮另一天然草本接骨木果。
接骨木果於歐洲及北美地區沿用多時,是在天寒時的傳統保健草本植物,具有鞏固上呼吸道健康功效,且能幫助入睡,讓身體不適者充份休息及加快痊瘉。
藍黑色的接骨木果含豐富的生物類酮,有效提升免疫能力及幫助紓緩上呼吸道感染的症狀。原來傷風或流感病毒分泌的酵素會刺破細胞膜,讓病毒得以進入細胞內,自我複製,引發感冒症狀。由於生物類酮能強化細胞膜,所以能減少病毒進入人體細胞機率;有科研實證指它或有直接抑制感冒病毒進入人體細胞的作用。
另外,要對抗傷風、感冒,亦有賴身體對病菌所產生的抗體。其實,人體的抗體(免疫球蛋白)含有大量的谷胺酸,醫學研究亦指這種胺基酸是製造免疫球蛋白所必須的元素,能刺激白血球生產干擾素─加馬,直接提升免疫能力。配合接骨木果,更能發揮相輔相成的作用,既能鞏固上呼吸道健康,亦可預防有害物質入侵身體。
然 而,接骨木果本身含有毒性,不能直接食用,須透過萃取方法把有益成份提煉。市面亦有保健產品以這種方法提取接骨木果的有益成份,幫助免疫系統發揮攻守兼備的保健功效。轉季期間,不防一試。

作者:吳澤森博士(英國曼徹斯特大學醫學院博士)

annatse45  thx ur information!!!  發表於 11-12-21 10:02

男爵府

請問是如何太有效? 食左之後好少病, 定係有病一食就自然好番?謝謝!

大宅

回覆:黑接骨木 BLACK ELDERBERRY

how much? where to buy? how old can drink ?????

大宅

回覆:黑接骨木 BLACK ELDERBERRY

邊到有得賣?幾多錢?

大宅

畀面勳章

回覆 sinpop 的帖子

食左之後真係(touch wood)病少左!!!
佢建議轉天氣唔穩定時(即容易病的日子)每日飲一茶匙,如果病左就每日4次!!
我見到有少少鼻水即刻比亞仔每日飲多1次...之後2日左右就收返晒d鼻水...

今次都有打敗仗呀,有傷風,咳,仲有少少燒,...但係飲住佢,病情真係減輕左好多!!!

我見佢咁神奇,淨係佢都好似食藥o既效果,所以真係好想再問清楚,其實呢隻糖漿有無副作用 or 藥用咁囉!!!
因為我買之前都搵過晒資料...全部都係講佢好好,好得...而且都唔係好普遍!!我而家只係諗,點解呢隻糖漿咁work都無咩人發現咁!!!

大宅

畀面勳章

回覆 yantabo 的帖子

其實呢隻糖漿香港有d網上都有得買,但係貴成倍囉(大約$250-300/支)...
我就向外國網站訂返黎,連埋運費都平成半(大約$150-180/支)...

http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Sambucus-Black-Elderberry-Original-Syrup-8-fl-oz-240-ml/4318?at=0
呢條link係我飲緊果支,如果小朋友唔夠2歲,你要訂第2支(係粉紅色packing,寫明for kids)

同埋你入埋個referral code HIQ869 就可以減$5

佢有1支for1歲以上,我而家比亞仔飲果支就2歲以上飲得(佢話大人都work)我都試過,好似真係得得地...^^

大宅

畀面勳章

回覆 Coku 的帖子

其實呢隻糖漿香港有d網上都有得買,但係貴成倍囉(大約$250-300/支)...
我就向外國網站訂返黎,連埋運費都平成半(大約$150-180/支)...

http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Sambucus-Black-Elderberry-Original-Syrup-8-fl-oz-240-ml/4318?at=0
呢條link係我飲緊果支,如果小朋友唔夠2歲,你要訂第2支(係粉紅色packing,寫明for kids)

同埋你入埋個referral code HIQ869 就可以減$5

佢有1支for1歲以上,我而家比亞仔飲果支就2歲以上飲得(佢話大人都work)我都試過,好似真係得得地...^^

yan817  請問送貨係點? 我見只可以揀china ems, 係咪會送到?  發表於 12-1-12 15:49
joeypong  I use your code to buy 4 la, thank you!  發表於 11-12-21 23:11

大宅

無錯!這確實是個既高效又好飲適合全家大細保健飲料,我就覺得很抵飲,一開六好襟飲.但我買這瓶是德國進口,接骨木果萃取液濃度是45%,並非
糖漿那種,因一般的只大約含10-17%,要買就買高濃度的,相信果效更見呢!
我在www.bobobio.com買$188.

大宅

傑作 發表於 11-12-21 17:27
無錯!這確實是個既高效又好飲適合全家大細保健飲料,我就覺得很抵飲,一開六好襟飲.但我買這瓶是德國進口,接 ...

請問呢隻啱1.5歲小朋友嗎? 點解我係網站到見到係$128, 而你話$188既?
我有一對寶貝仔女

大宅

真好!我上次訂了幾樣貨,記憶中一直以為是咁既價tim!Thank you !

大宅

畀面勳章

回覆 傑作 的帖子

其實我都係飲呢隻產品o既初哥...
我就係想睇下大家有無交流...
聽你介紹呢支咁咪勁好多,我而家飲呢支我已經覺得好見效喇wo
等我飲完手頭上o既存貨就試下你介紹呢支先!!!

thx

子爵府

引用:無錯!這確實是個既高效又好飲適合全家大細

原帖由 傑作 於 11-12-21 發表
無錯!這確實是個既高效又好飲適合全家大細保健飲料,我就覺得很抵飲,一開六好襟飲.但我買這瓶是德國進口,接 ...
我想問你一開六呢支係接骨木花提鍊,而我買開嗰隻係接骨木果提鍊,其實係有D咩分別呢兩樣唔同㗎喎?

大宅

我初次飲的就是被介紹這花液,介紹的人講到咁鬼好,見又唔貴,一飲就飲了幾年,但我見女兒的確比起其他同學較少病.即使感冒訓一晚就好.sales講我知高濃液療效高,只是果液較甜如利賓納,小朋友會鍾意飲,,但我可能我習慣飲醋啦!
純個人喜好,詳細可問返sales呢!

男爵府

真係唔該哂你提供個綱站, 我都用你個CODE訂咗6支, 訂6支夠80元運費再平咗1/3

男爵府

回覆 傑作 的帖子

你講嗰隻同樓主嗰隻唔同牌子, 不過樓主嗰隻之前巳經見過都有人提過, 不過我2隻都想試下, 不過打去問巳經冇貨

大宅

Ha! 咁快無貨,不過我就唔敢再在綱上訂玻璃樽的貨品,有次訂了千幾蚊貨碎到不可想像,好鬼多工夫做,事後追討又煩複又蝕水。切記收貨後有濕既情況要影相呀!

首頁
12345...9

尾頁

跳至