自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我最鍾意掛在嘴邊的說話係“唔該”
不過又真的少聽到有人講

覺得有時心情唔好,聽到這句,心裡都好舒服啲

公爵府

BKFinder 發表於 24-5-10 06:47
試過幾次內地人問路,答完完全沒有謝謝

一樣,真係幾次都係咁,問完答咗佢,直接走人,冇禮貌到死。我有D懷疑佢哋可能唔興講謝謝

珍珠宮

由細到大都會問咗人哋先

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

張枱唔係我的,唔使問我喎,只要斯斯文文輕輕坐低,唔好依嘩鬼叫,請自便,我唔會以會我坐先就有權霸住成張枱。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

複式洋房

回覆樓主:

咁係佢冇禮貌姐

大宅

Malihong 發表於 24-5-9 09:18
今朝食嘢有個阿嬋問都唔問就擺曬佢私人物品坐落黎我記得以前細個阿媽教落,坐人地張檯一定要禮貌問 ...

我都覺 而家d人當老馮 問都唔問直接坐落黎 好似老馮一定有得比佢坐
談自己 只有自卑 屬於我.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

tiger2022HK 發表於 24-5-9 09:39
睇下去邊度食,茶餐廳多數侍應指去邊度坐就照坐,如果係大家樂四人枱一邊得一個人,枱面又乾乾淨淨,好多人 ...
原來真係咁架,我試過同亞女去大家樂,只有四人枱有位,坐低後亞女去買餐,有個亞伯捧住餐盆問都唔問就咁坐喺我對面,我同佢講有人叫佢坐隔離個位,跟住我再望四週仲有吉枱即刻轉枱

侯爵府

BKFinder 發表於 24-5-10 06:47
試過幾次內地人問路,答完完全沒有謝謝

佢哋係咁㗎

男爵府

kl1 發表於 24-5-9 09:46
即使快餐廳都要問下人有無人坐,或者人哋食緊嘢嘅同時佢朋友出咗去攞餐呢,問都唔問真係毫無禮貌。
...

因為好多人好自私,明明張檯無人都要自己霸晒話有人,所以我見檯面無野就會直接坐,根本對方無權獨佔一檯。

男爵府

dulyleung 發表於 24-5-10 13:41
我都覺 而家d人當老馮 問都唔問直接坐落黎 好似老馮一定有得比佢坐

因為好多人好自私,明明張檯無人都要自己霸晒話有人,所以我見檯面無野就會直接坐,根本對方無權獨佔一檯。

男爵府

畀面勳章

se6b03 發表於 24-5-10 21:28
因為好多人好自私,明明張檯無人都要自己霸晒話有人,所以我見檯面無野就會直接坐,根本對方無權獨佔一檯 ...

普遍大部份都唔會再問4人檯有冇人坐,因為問親都話有人。。。

珍珠宮

回覆樓主:

伸手過隔離枱拎餐牌牙籤都唔會講聲唔好意思,上咗年紀嘅會好 d。有次我食麵,烏低頭食緊隔離個人都可以伸隻手喺我額頭前面過

男爵府

Malihong 發表於 24-5-9 09:18
今朝食嘢有個阿嬋問都唔問就擺曬佢私人物品坐落黎我記得以前細個阿媽教落,坐人地張檯一定要禮貌問 ...

我上次去ikea食嘢,我坐咗係度
4人枱,老公去咗買嘢食
我同仔坐左係度睇緊電話
突然有個男人坐係度
問都無問,跟住我望住佢
因為我唔知幾多位
跟住佢問我幾位
我話3位,佢就唔理我
係有空位可以坐
但禮貌上都要問下人
跟住我就教小朋友
自己同同學遲啲去街食飯
如果咁情況要問下人先

伯爵府

應該父母冇教

大宅

我有次去大家x放低個袋出去攞嘢食,返到來有個阿婆坐咗喺度,我無理佢照食嘢,之後佢自己見第二度有位就調位。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

今日係大家樂 有人棒住個盤衝埋我度,我即刻擺個袋係隔離,示意有人... 咁佢就行返轉頭

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一個人霸4個位的人我信有的,但這是他自私的行為,不能因為個別人自私的行為就合理化自己沒禮貌的行為,所以唔問人就坐下真係沒禮貌,快餐店總有人要出去買/取食物,你見我食緊唔等於另一個人不存在,問下又不浪費時間,不要再為自己沒禮貌找藉口,否則做人不會有進步。

大宅

twinkle_0504 發表於 24-5-10 08:53
而家多左人冇禮貌,我一人帶2小童搭電梯,我拖住佢地,我企中間,係我後面就甘一句 借過,又要我個女行落一 ...

你嗰位有講借過已經好好,我十幾年前帶我仔搭扶手電梯,啲人係就咁直接撞開我或我個仔,就咁行過。鬧佢都冇反應㗎!真係鬼唔望輪到佢自己有細路嘅時侯都俾人同樣對待,等佢知道當初自己幾衰!

侯爵府

se6b03 發表於 24-5-10 21:27
因為好多人好自私,明明張檯無人都要自己霸晒話有人,所以我見檯面無野就會直接坐,根本對方無權獨佔一檯 ...

係!有d人唔鐘意同人搭枱,就話有人坐,好自私,咁驚就自己屋企食。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我都覺得而家d人唔會問,係直接坐。

而我問人,請問呢到有冇人坐?大多都會禮貌答:隨便坐。
但有d都會答都唔答。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊