跳至

首頁

尾頁

大宅

我囝囝早2,3個月前vv戒咗片, 瞓覺會用片, 出街有時著咗學習褲都會叫痾vv, 如果唔同佢著學習褲, 有時掛玩唔記得叫痾vv, 所以出全日街先同佢著學習褲

ng ng就未得, 之前成功過2,3次, 不過之後又唔肯, 佢慣咗企係到痾, 我問佢"痾ng ng要點呀", 佢答我"出聲", 我再問"係邊到痾ng ng", 佢答"啖罐", 答得有文有路, 不過有講冇做

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

2歲1個月啦... 開大開細都介唔到呀...

複式洋房

Poh Poh 戒咗好耐, ve ve 未得,仲要用片片.

珍珠宮

哎!這幾天常常講尿尿或go pee pee,但原來唔係真係要囉

大宅

vv同poo poo都未戒到呀, 點算?

複式洋房

我囝囝ng ng就成功戒左,佢每次都會叫ng ng, 又會去攞個"痰罐"叫你幫佢去ng ng, , 不過vv就未得啦, 囝囝知道要去vv, 又時會叫你, 但係玩得開心就唔理, 問佢去唔去vv, 佢會答你唔去, 真係無佢辦法.:;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

POO POO 早兩個月戒左,不過vv成日都係痾左先出聲,有時仲唔出聲痾落片度.

大宅

我仔仔幾OK呀,已經介左片三個月喇~~~而且連夜晚片都響今個月介埋喇!!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個女開大開細都未介到,有時得 有時唔得...夜片更加唔得啦!希望9月開學前同佢介到日片啦!

別墅

亞仔係12月23日出街LUNCH時,突然同我講VIVI,仲忍到去老遠TOILET.
到現在都未有失手...戒片是一樣奇妙事,好'突然'會做到,唔好急唔好鬧,等下啦

原帖由 conniecheung 於 10-1-14 09:33 發表
我個女開大開細都未介到,有時得 有時唔得...夜片更加唔得啦!希望9月開學前同佢介到日片啦!

男爵府

未戒片,点算

阿女就兩歲半,未戒片,寧願V落地,都吾用BB厠,喊得好勁,点算?

珍珠宮

我囡囡開始介緊片喇!
不過,她有時會講,有時唔肯講...
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

我舊年夏天幫阿女戒過但唔成功, 諗住過多一兩個月再幫佢戒, 希望得啦, 否則九月返學都唔知點算.

複式洋房

而家佢朝早都係厠所疴poopoo, 但唔会自己主動講;如果係屋企姐姐每個鍾叫佢去一次wiwi都ok,間中佢会自己講要去, 但唔係每次真, 最慘係返到學校老師帶就唔去, 但玩玩吓就瀨, 吹脹~唔通怕尷尬??? 點算? 仲有幾個月返K1喇! 唉

男爵府

農曆年期間,不用一星期已戒到,從戒片DAY 1 開始已戒埋夜晚片,至今只失手過三次。
但問題係,唔知點解,亞囡好討厭坐POTTY開大,未戒片前日日有大便,依家死忍幾四、五日先肯開大,攪到便秘出血!醫生開左通便藥都無效。
好擔心,唔知可以點。

大宅

寶寶巳經成功戒片啦

最近出街巳經唔再著片,但就要帶定多套衫仔,好在,仲未失手!

小朋友要經常提住佢地,個幾鍾就要帶佢地去一去,習慣就成自然,各位媽咪努力!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個女都係最近先戒到片(約一個月到)....

但夜片仲未介,我怕麻煩...等佢大個d先幫佢介...

但有時去得遠既地方都會幫佢著返學習片,因為驚佢忍唔到咁耐...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 我愛Corina 於 10-4-14 20:34 發表
我個女都係最近先戒到片(約一個月到)....

但夜片仲未介,我怕麻煩...等佢大個d先幫佢介...

但有時去得遠既地方都會幫佢著返學習片,因為驚佢忍唔到咁耐... ...
我個女都係
拉拉手,好朋友,家姐豬豬,細佬牛牛^_^

複式洋房

就嚟開學喇! 阿仔仲未肯介片, 點算呀?

別墅

原帖由 marjoe 於 10-1-17 23:41 發表
亞仔係12月23日出街LUNCH時,突然同我講VIVI,仲忍到去老遠TOILET.
到現在都未有失手...戒片是一樣奇妙事,好'突然'會做到,唔好急唔好鬧,等下啦

非常同意, 我仔仔2歲4個月, 係上星期突然間戒到片, 暫時無失手, 但夜片就未戒.

我的方法由一個資深媽媽教我, 就係唔好幫佢著片, 由佢賴, 佢濕左褲仔會好唔舒服. 我初時嚇佢話唔幫佢換褲, 搞到佢好驚不停喊, 跟住過左兩日就成功. 由佢賴在清潔上係麻煩D, 而且我無工人, 一腳踢, 但長痛不如短痛.

至於poopoo, 之前佢係打死都唔肯坐係度痾, 一定要企起身同埋想走佬, 我就俾少少零食佢, 一路食一路痾.

首頁

尾頁

跳至