跳至

首頁

尾頁

大宅

YS_mommy,

我老公發金石堂網站有果兩本書的中文版,若有興趣自己上網訂.

大宅

Dear as_sheep,

Thanks for your info.
In fact, I am not sure my son is a gifted child. It's difficult to trust the book said that is same to my son's situation. It may take time for detail observation.

Discuss with you later! PM to me.
YS_mommy

原帖由 as_sheep 於 09-10-19 16:22 發表
YS_mommy,

我老公發金石堂網站有果兩本書的中文版,若有興趣自己上網訂.

大宅

as-sheep,

真的多謝你的分享, 我會去睇下呢兩本書!

我同老公唔算係資優, 但總算讀過下書, 老公係數學同電腦方面幾有天份, 我就係語言溝通上幫到d忙 ..................

我覺得一哥係唔係3m都好, 我同老公都無打算為佢鋪路入名校, 最想係搵到d有愛心同耐性既學校, 至緊要係個仔開心同健康.

你有乜心水? pm我大家分享下呀!

anyway, 大家一齊努力加油!

子爵府

我個仔都係語言遲緩既小朋友,所以我都好想睇下呢本遲語天材既書,看後既感覺只不過係給父母絕望中的一小點希望,文中所謂既3M (數理,音樂,記憶)如何放諸四海而用呢???好多國家文化既普及跟本未做到,何來有這麼呢類人材,連自己本土美國,既專業人士都唔承認既所謂研究,但世衛組織既數句遲說話既小朋友係有一個正確既比例,好似自閉症每一萬個就有六個,放諸四海而階知,加上佢明研究跟本未完成,未有遲緩小朋友既成年期既報告,文中好多專業上既說法斷章取義,我都唔認同,這本書只可以當參考,盡信可能到時只會得倒更多絕望.這是我閱後分享.

大宅

pollybell,

謝謝你的分享.

你提及"何來有這麼多人才?"的問題,之前我亦有想過類似的問題.

我曾想過....如果按作者所講的家長背景遺傳,應該有好多3M兒童,為何只有數個兒童成長左,而又取得驕人成就?

我同老公分享我的想法的時候,我老公的回應是:這個世界確實有好多3M的兒童係吾出奇,若要成才就要靠後天成長環境及自己的選擇的配合.例如一個人係3M兒童,可能父母死亡或落於窮困之中,就無法得到環境配合,就會同普通人都無分別.另一方面,係書中有一個例子講到有一個彈鋼琴好叻的人,最終選擇左做警察為終身職業.呢d都會影響結果.

我老公亦提到罪犯裡面都可能有3M人,因為罪犯的人好多都是聰明的(當然有例外喇).

如果你想真d,你就明白多一點.

另一方面,我丈夫已透過網路成功聯絡得那兩位教授,另一方面亦在透過網上得知美國已有法定3M兒童家長組織,而成員是來自世界各國的3M兒童家長,我亦打算加入呢個組織.

仲有.....3M兒童的研究,吾係你所講吾受美國or國際認同,你留意下本書是幾時寫or翻譯?十年前!!!依家已吾同晒喇~

我們問過住在美國三藩市的親友,佢地都知咩叫3M兒童,只係住係香港的我&丈夫未接觸過呢d資訊而吾知之ma.

老實講....吾知都吾出奇,香港亦有好多組織都係無咩人知,吾知吾得於無果樣野.例如:兔唇破裂顎家長會,好多人都未聽過.

原帖由 pollybell 於 09-10-21 10:15 發表
我個仔都係語言遲緩既小朋友,所以我都好想睇下呢本遲語天材既書,看後既感覺只不過係給父母絕望中的一小點希望,文中所謂既3M (數理,音樂,記憶)如何放諸四海而用呢???好多國家文化既普及跟本未做到,何來有這麼呢類人材 ...

複式洋房

嘩~好耐無上黎,好忙~

我100%完全相信果兩本書,因為我丈夫是德國藉,係德國都有3M兒童的事.德國會check小朋友有無3M症狀.

我兩個小朋友出生後,係德國做健康測試及打針,家長要做一份問卷是Einstein Sydrome,作為香港人的我根本未聽過係咩野黎,惟有照填.

後黎遇到各位先知係咩,我問過老公,佢話德國好重視3M兒童的教育.大家都知德國人好重視音樂,所以當果兩本書出現的時候引起左好多人的注意,亦引起國內吾少的研究,不過資料全是德文.

另一方面,我亦明白as_sheep的睇法,香港的醫療體制是如何,大家都知道,若不是傳媒大事報導,我們真係好多野都未聽過,報導左又未必真係會睇到or聽到,未聽過人講的野真係吾等於無.

我想問pollybel,你無聽過世衛講有關3M兒童嗎?我告訴你...我老公話數年前係德國已有報導.

事實上,本書裡面講的野真係好中,我老公的親友生第二個的時候,係3M,父親是音樂家,母親是係大學教會計.

我想問as_sheep,你個仔係排行第幾?頭生的係吾會有3M兒童.

大宅

謝謝你的分享!
原來德國有呢d研究,你可否比個德文名稱我,只係想瞭解多一點.勞煩!

至於阿仔排行得幾?我吾知道應吾應該咁計?.....第一胎是小產,如果計算在內,阿仔是佬二.

其實Pollybel 講果兩本書確實帶比語言遲緩兒童家長的希望,至於會否最後變成失望,就真係要靠天時地利人和&個人選擇.

老實講,即使不是3M兒童,都是如此.我們作為家長總會努力去栽培及教養孩子,但自古以來,亦有吾少用心教導孩子的家長得不到好結果.我意思係不要以為所有問題青少年的家庭都是有問題的,當中亦有好多家長是好愛孩子,只是孩子鍾意選擇自己的路.無人可以預計自己的孩子將來的路是怎樣?

我亦認為"希望愈多,可能失望愈多",呢句說話自古以來都合用.作為家長無論孩子是否3M兒童,也不應對孩子期望太高,呢個係我的睇法.讓他們開開心心,快快樂樂地成長&好好愛他們,已經足夠了.

原帖由 apple000 於 09-10-23 06:19 發表
嘩~好耐無上黎,好忙~

我100%完全相信果兩本書,因為我丈夫是德國藉,係德國都有3M兒童的事.德國會check小朋友有無3M症狀.

我兩個小朋友出生後,係德國做健康測試及打針,家長要做一份問卷是Einstein Sydrome,作為香港 ...

複式洋房

pollybell,

昨天我看完你的留言,引發我看你描述的書,亦看了第二本的四分一.我完全不認同你的看法.

如as_sheep所說,第一本書是十年前寫成,你說研究未完成是作者寫第一本書的時候的事,而第二本書是作者與一間大學言語學系教授共同研究,算是完成了研究.我丈夫說亦因為第二本書的出現,引起世界的注意,引起了不同國家對3M兒童的研究.

另一方面,你認為作在第一本書有斷章取義,我完全吾同意,視乎看書的人從什麼角度&態度看書,若未看書之前已先入為主,又或者以雞蛋內挑骨頭的態度看書,任何的書都會感到不合理.

我看完第一本書之後,感覺作者分析得很合理,但書的內容涉及美國的教育制度,明顯與香港不同,因此讀第一本書之前最好先瞭解一下美國當時的教育制度,就會明白多一點.

我亦覺得書內容很中肯.作者在書未的時候,特別提醒家長不要以為自己的孩子一定是3M兒童,要去完成測試都找不到原因,才考慮孩子是否3M兒童,免得誤了孩子應有的治療.亦提醒家長即使擁有3M兒童,也不要沾沾自喜,因為沒有人預計孩子將來的路,就如as_sheep所說.

文章亦有很個案實例,可以從中看到3M兒童的特質,這些特質對判斷孩子是否3M兒童很有幫助.

另外,我從書中看到3M兒童及家長面對很多困難,尤其是孩子入學之後,給予家長一定心理準備,是兩本很值得看的書.

原帖由 pollybell 於 09-10-21 10:15 發表
我個仔都係語言遲緩既小朋友,所以我都好想睇下呢本遲語天材既書,看後既感覺只不過係給父母絕望中的一小點希望,文中所謂既3M (數理,音樂,記憶)如何放諸四海而用呢???好多國家文化既普及跟本未做到,何來有這麼呢類人材 ...

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我個仔都係語言遲緩......仲有自閉傾向,2歲人仔,聽唔明我地講乜
但返左學2個月,聽得明我地講乜,之後識講多左野,9月開始每2星期見一次言語治療c,唔駛2個月,有少少短句,進步左好多好多

複式洋房

我個仔都中左9成幾你地所講既3M兒童!之前99仲話驚佢似自閉,但以作為阿媽既我觀察所得,佢一D都唔係!
但佢話野真係比同年紀,甚至細過佢既小朋友差!
早晨,只講晨,多謝講謝. 返左學後好d,多左好多新單字,但都仲係單字!
佢記性好好,a-z未返學時,一教就好快識晒,1-10中英都好好,而家講11-20! 去過既地方一次,下次都識去!
但真係好自我,發起皮氣嚟,可以自己响公園10分鐘一個人,媽媽喱埋,佢都唔搵一聲:;pppp:
我真係唔想佢係天才,最緊要唔係智商低人一等就得,好普通果隻就得架LA!因為真係唔識教,好辛苦!
我對呢幾本書都好有興趣,起碼想有心理準備,同知多一點,已訂左,好心急想快d收到!

大宅

謝謝ew1312 & B媽的分享!

我很認同ew1312的話,天才與否不是重點,我反而覺得最重要係能夠多了解自己孩子,給予合適的幫助,協助&配合他們成長是最重要.我亦很欣賞ew1312願意為孩子付出時間&金錢去睇果兩本書,加油!

B媽,很開心知道你的孩子進步了,這是可喜可賀,祝福你!我吾知道你所講.....你的孩子有自閉傾向同吾同3M兒童的情況,但3M兒童的理解能力,認知及聽指令方面是完全沒有問題的,而3M的自閉傾向明顯與自閉症兒童不同,因此現代的醫生通常不會認為3M兒童是自閉兒.就好似我的仔仔咁,見過好多不同的醫生or治療師,都話佢完全正常,只是語言慢左.而其中一位是陳以誠醫生,佢同我講愛因斯坦三歲先識講野,仲叫我吾使擔心.當時我仲以為佢只是安慰我.

另一方面,3M兒童與一般言語遲緩兒童不同,一般言語遲緩小朋友早入學是可解決語言問題,但3M兒童是不宜早入學,因為佢地吾會因為語言環境的轉變而改善語言能力,相反會因為他們的語言及社交方面太弱,會影響心理,亦都會影響學校上課的規則,因為他們無法圍圈上課.而3M兒童很多都不喜歡學校生活,佢地會覺得學校壓迫感太大,而課堂所學的野是乏味的,他們喜歡自發學習&研究,吾喜歡人主動教予任何的知識,這是3M兒童家長要面對的幾個大難題.

好似我個仔咁.....佢識的野,咩A-Z,1-100係由佢一歲時開始自發拎書出黎要媽媽讀比佢聽,就係咁樣未到兩歲就識晒.每之當我想主動想教佢野的時候,無論用咩教學法,包括蒙氏教學之類引發佢興趣,佢就會吾理我,繼續做自己的野,呢d就係佢地獨特之處.佢地係吾喜歡根從別人的方式or方法去學習.連Playgroup都要揀一d佢地接受到的playgroup,咩幼潛班,協康會,FristClass Education都吾joint 得,因為呢d playgroup上課的形式,係整堂要跟程序集體做一d野,課堂的程序係無停過&無發揮的空間,佢地會好抗拒,可以每堂都係勁喊,直至落堂為止,所以好麻煩!

禁止訪問

複式洋房

其實睇多D書知多D,點都好過咩都唔知又唔理既好!
由其好似我噤生得一個,根本無經驗,又唔識教,仲要係遇到呢D special case!
問周邊人,"佢地只會話男仔係遲D架,返學後會好D"
"唔洗理佢架la,俾佢見多D人,同多D小朋友玩咪得囉 "

如果本書有教點處理呢D case,我諗我睇完會試吓! 有用就最好,無幫助咪算囉! 話晒叫做試左!
又唔洗太抗拒本書或太激動既

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我覺得個天唔會對我咁好,俾個叻仔我囉:;pppp:
是是但但好教就得,而家我日日都嘔血
但3M兒童的理解能力,認知及聽指令方面是完全沒有問題的--->都係有問題啦,比同齡慢,佢唔係3M,根本就係自閉傾向,不過係最輕微,而家最頭痛係佢D脾氣臭到唔係人咁品,要出年年尾先排到兒童精神科呀

呢2個月我聽左好多講座,好有用,我學到點CONTROL到佢情緒同教到佢講多左野,而家已經叫乖左架喇

原帖由 as_sheep 於 09-10-26 04:19 發表
謝謝ew1312 & B媽的分享!

我很認同ew1312的話,天才與否不是重點,我反而覺得最重要係能夠多了解自己孩子,給予合適的幫助,協助&配合他們成長是最重要.我亦很欣賞ew1312願意為孩子付出時間&金錢去睇果兩本書,加油!

B ...

複式洋房

原帖由 B媽-Blue 於 09-10-28 22:14 發表
我覺得個天唔會對我咁好,俾個叻仔我囉:;pppp:
是是但但好教就得,而家我日日都嘔血
但3M兒童的理解能力,認知及聽指令方面是完全沒有問題的--->都係有問題啦,比同齡慢,佢唔係3M,根本就係自閉傾向,不過係最 ...

嘩,真係好辛苦喎! 你要加油呀

複式洋房

帶左BB去評估,話佢比同年紀小朋友講野,遲左成年呀,點算ler,點先可幫佢回復正常呀!

大宅

我個仔0804, 都有齊3M 特點...

不過我想分享的是 "3M男人" ...

我估我老公都係 3M, 中晒...但佢係大陸出世, 69年, 屋企無比佢讀書, 只有大陸的小學程度... 但佢超好記性, D 大陸手機十幾個位, 都可以記得晒好多個... 不過, 大陸十幾歲來港, 無讀過書, 屋企環境吾好...條路真係好難行...

重點係 : 佢真係有好嚴重的語言問題...吾係吾識講嘢, 而係真係吾應人...無論係公司D客,伙記, SHOPPING D SALES, 屋企人, 你同佢講嘢, 有50% 以上吾應你, 好似聽吾到咁... (其實好難頂... 每個人都知佢呢個特點...)...當佢要講嘢時, 就講來講去三覆被, 好長氣, 同埋表達能力比較差, 講話的節奏慢 (完全吾配合香港人的標準 ), 仲成日會吾自覺重覆 "好話吾好聽" 呢句話...

我個仔, 我相信都3M (一來遺傳我老公D優良因子, 而我都係有D音樂天份 (PERFECT PITCH), 又係點都吾肯開金口...反而佢6個月時, 每次食粥, 都會跟我講 "好食", 10個月, 又跟我嗌工人個名 "ANGELA", 但而家19個月, 就吾肯講嘢, 好有性格咁只講佢自己想講的BB話, 但好抗拒講其他嘢...超怕羞, 又係吾睬人, 但係好聽話....

大宅

我想補充...3M 真係吾鍾意講嘢, 吾知係咪個腦 講嘢果PART 發育有問題... 我老公細個可以坐係度幾個鍾吾講嘢架... 個仔而家見到生保人就點穴咁吾陏... 致於聰明過人..., 我覺得而家好多人都好聰明, 最重要係肯吾肯 "堅持"... 肯用功, 有毅力...如果加埋命水好, 屋企肯培養, 有埋運氣,,,3M 與否都一樣會成功

珍珠宮

2024年龍年勳章

堅持"... 肯用功, 有毅力...如果加埋命水好, 屋企肯培養, 有埋運氣<-----有幾多人會有晒?!?!
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

初時, 我睇完本3本書都有憧憬我個仔可能好快學到講野!..當然呢個月真係「進步神速」...不過..星期六看到電視台一個節目...係香港的真實個案同言語問題的孩子真好多...如果唔係6歲黃金言語期前妥善處理...會有好多問題發生, 如社交, 自信心, 讀寫..都同表達力有莫大的關係!

不如看吓先! 時事追擊 (09年11月28日part 1/2)

http://app2.hkatv.com/v3/webtv/webtv.php?program=3000011

跟著我同事介紹埋睇下面的港台節目, 仲令人憂心!

[url=http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/parenting/20090726.html]http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/parenting/20090726.html[/url]

原帖由 Jessy 於 09-11-23 17:53 發表
堅持"... 肯用功, 有毅力...如果加埋命水好, 屋企肯培養, 有埋運氣

首頁

尾頁

跳至