自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血金章 玩具勳章 hashtag影視迷勳章

mercurycc 發表於 24-5-10 15:49
睇下有無jm分享下,
有無問政府如果手術出面做,
之後政府要點跟進?

其實我係好擔心政府又要排我好耐先見我!
我想好想知做完手術之後帶轉介信要得幾耐

大宅

南瓜餅 發表於 24-5-10 15:26
回覆 ellakei 的帖子

如果能力許可去私家做,我果時政府做手術,等報告等成個幾月才有,所以明白等,真是 ...

咁你做完手術有無好擔心覆發?術後你嘅調理係點樣架?

大宅

ellakei 發表於 24-5-10 16:11
...

所以要問清楚政府醫院果邊時間方面係點, 如後續治療 (指化療、電療呢d)等得耐, 就要響私家做住先, 捱完手術無理由被拖後續治療, 身體要緊, 之後再搵返d $。 我諗響私家做三兩次治療, 政府應排到的, 當然我都希望妳可以響私家做完手術, 如需後續治療, 可接住落政府醫院搞掂

子爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我諗你本身在政府醫院初步確診癌症,你都話咗政府姑娘,如果你出面做通知佢一聲,我諗姑娘會跟進教你點做的,你跟著做就可以。你目前諗手術果啲先,食翻多啲野養好身體先。如果要化療,因為我只是化療,其他不清楚。我第一次見臨床腫瘤科,要帶出面私家報告,醫生再同病人做一次檢查,同埋要見營養科醫生既,教病人飲食。真是要決定開始化療,出咗日期的話,化療前一日會抽血,睇下血指數合唔合格,要等大半日。合格的話第二朝去治療。

珍珠宮

南瓜餅 發表於 24-5-10 16:43

我諗你本身在政府醫院初步確診癌症,你都話咗政府姑娘,如果你出面做通知佢一聲,我 ...

樓主佢超重㗎,所以要問清楚營養師先好食野,係咁嘅情況下如何飲食先有幫助。
樓主加油!先處理好手術

子爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ellakei 發表於 24-5-10 16:14
咁你做完手術有無好擔心覆發?術後你嘅調理係點樣架?

手術後,食得清啲,唔好拎重野。
完成所有治療後,每3至4個月覆診一次。如果中途有什麼不舒服,可以打翻去問,又或者自己出面私家睇一次先。

子爵府

wan_sosin 發表於 24-5-10 16:47
樓主佢超重㗎,所以要問清楚營養師先好食野,係咁嘅情況下如何飲食先有幫助。
樓主加油!先處理好手術 :fo ...

佢主要針對治療時飲食。因為時間太耐大约

珍珠宮

南瓜餅 發表於 24-5-10 16:57
佢主要針對治療時飲食。因為時間太耐大约

明呀!

樓主康復都要好好管理體重

象牙宮

...
可以打去問下嗎?
唔好太擔心,可能情況唔係咁差呢!

大宅

katy_katy 發表於 24-5-10 16:42
所以要問清楚政府醫院果邊時間方面係點, 如後續治療 (指化療、電療呢d)等得耐, 就要響私家做住先, 捱完手 ...

8號問過嘅!佢話拎(醫生轉介信,手術報告,化驗報告)返醫院比佢地!
如果電療化療就叫我去腫瘤科排期唔洗去婦科!
咁我之後嘅覆診係覆腫瘤科定婦科?我都唔知道!

大宅

mercurycc 發表於 24-5-10 17:45
可以打去問下嗎?
唔好太擔心,可能情況唔係咁差呢!

呢個問題應解係無人答到我!(emoji)
政府醫療真係太多人了

大宅

wan_sosin 發表於 24-5-10 17:10
明呀!

樓主康復都要好好管理體重

係呀!宜家都開始一路輕!應該係電院打電話比我開始我都一路瘦緊! 2號係醫院磅重116kg尋日係浸會磅108了

珍珠宮

ellakei 發表於 24-5-10 18:38
係呀!宜家都開始一路輕!應該係電院打電話比我開始我都一路瘦緊! 2號係醫院磅重116kg尋日係浸會磅108了
...

又唔好落磅咁急,身體唔適應,而且如果因為擔心而瘦都好慘,保持健康飲食就好,以最好狀態做手術!一定手術成功,如果無擴散,手術後嘅治療都係輔助治療,要放鬆心情。
繼續祝福你

大宅

南瓜餅 發表於 24-5-10 16:52
手術後,食得清啲,唔好拎重野。
完成所有治療後,每3至4個月覆診一次。如果中途有什麼不舒服,可以打翻去 ...

宜家最緊要做左個手術先!
你開大刀定微創呀?
我係要開大刀的唔知會點

子爵府

...

幾年前親人私院手術後一出院就去公院腫瘤科排,出院計3星期可見公院腫瘤科醫生,之後3星期後第一次化療。

子爵府

我開大刀,打直開。

珍珠宮

好媽媽勳章

ellakei 發表於 24-5-8 21:53
今日醫院姑娘話如果做完手術要電療化療就要去腫瘤科果邊排!
我表妹話做完手術要電療化療都可能會等好耐! ...

「做完手術要電療化療都可能會等好耐!叫我做完快啲拎返去!」~
家人眼皮脂腺癌擴散至淋巴,早幾年6月頭私家做完晒手術,返政府排電療,8月頭開始電7個星期。

我覺得以家人case,等待2個月都ok合理。因為做完手術,身體/個人亦要時間復原。

聽過好多case都係電或化療在政府做。

大宅

南瓜餅 發表於 24-5-10 18:58

我開大刀,打直開。

醫生都係咁同我講!做完手術出黎係點樣架?好痛唔郁得?點護理呀?

大宅

milkteabb 發表於 24-5-10 18:48
幾年前親人私院手術後一出院就去公院腫瘤科排,出院計3星期可見公院腫瘤科醫生,之後3星期後第一次化療。
...

我都係怕銜接唔切手術!我諗太多了!未發生嘅已經諗緊!
多謝你資料!

大宅

amypekkle 發表於 24-5-10 19:16
「做完手術要電療化療都可能會等好耐!叫我做完快啲拎返去!」~
家人眼皮脂腺癌擴散至淋巴,早幾年6月頭 ...

係呀!政府應該都歡迎出去做手術再返入去跟進!起碼佢條隊少了一個人!
醫院姑娘都知道唔可以等咁耐!佢都好無耐講真係太多人!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊