自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ellakei 發表於 24-5-10 18:33
8號問過嘅!佢話拎(醫生轉介信,手術報告,化驗報告)返醫院比佢地!
如果電療化療就叫我去腫瘤科排期唔 ...

做完手術問一問醫生 應該幾耐之內 要做電療/化療
自己有個盤算都好.

洋房

我4月尾都確診左子宮內膜癌, 搵左張德康醫生係中大做手術, 微創17 萬埋單 , 張醫生非常專業又有豐富經驗, 我剛知道時心情同你一樣極低落, 見左張醫生後比左好大信心我, 希望你都能平安完成手術🙏🙏

男爵府

ellakei 發表於 24-5-10 18:33
8號問過嘅!佢話拎(醫生轉介信,手術報告,化驗報告)返醫院比佢地!
如果電療化療就叫我去腫瘤科排期唔 ...

樓主不用擔心,有得醫就會好番。

覆診肯定腫瘤科,因為會跟進10年。婦科是否同樣要覆診我就不清楚,因為我是breast cancer, 腫瘤科同乳線科同樣需要覆診的。

如決定私家做手術,返政府排腫瘤科,政府見醫生肯定傷口埋口先會安排做化療,如有需要再安排電療。

私家一般進取叫病人盡快開第一針,好彩的話政府駁到第二針咁就可以慳d錢。所以真的要計好條數是否負擔到。

去到見政府腫瘤科醫生時,記得同醫生講轉介見醫療社工申請撒馬利亞基金,資助化療費用,批幾多個% 就視乎資產,還有申請傷殘津貼。

我做化療的份量按體重收費,子宮類cancer 收費妳可以問問醫生,心裡有個預算。

男爵府

bb兒 發表於 24-5-10 23:27
我4月尾都確診左子宮內膜癌, 搵左張德康醫生係中大做手術, 微創17 萬埋單 , 張醫生非常專業又有豐富經驗 ...
第幾期?
我之前也推介樓主找張教授。

大宅

熱血金章 玩具勳章 hashtag影視迷勳章

我4月尾都確診左子宮內膜癌, 搵左張德康醫生係中大做手術, 微創17 萬埋單 , 張醫生非常專業又有豐富經驗 ...

價錢咁平嘅?佢鄭嘉樑醫生開價30幾萬
會唔會因為我開大刀?
你宜家做完有咩感覺?洗唔洗返政府跟進覆診果d?
第幾期有無擴散?

大宅

KOKOMAN 發表於 24-5-11 00:32
第幾期?
我之前也推介樓主找張教授。

我宜家搵左鄭醫生

大宅

bvbb 發表於 24-5-11 00:00
樓主不用擔心,有得醫就會好番。

覆診肯定腫瘤科,因為會跟進10年。婦科是否同樣要覆診我就不清楚,因為 ...

咁我真係唔知!見步行步

大宅

eeyoreb 發表於 24-5-10 22:30
做完手術問一問醫生 應該幾耐之內 要做電療/化療
自己有個盤算都好.

我都好緊張

男爵府

ellakei 發表於 24-5-11 05:22
我都好緊張

開我開大刀後第二日就落床,當時醫院立即安排收腹帶给我用,我一直用左2星期,好彩傷口無乜點痛過,因為收腹帶固定左個位,所有動作慢慢做,-日會比一日康復得更好,三個月後的今天,終於裡裡外外傷口全部埋曬了。
加油啊!

大宅

jihappyma 發表於 24-5-11 06:13
開我開大刀後第二日就落床,當時醫院立即安排收腹帶给我用,我一直用左2星期,好彩傷口無乜點痛過,因為收 ...

我個超級大肚腩可能無適合嘅收腹帶呢!做手術洗唔洗插尿喉?

大宅

不用開大刀!?可以做微創咁好!通常癌症都要開大刀

大宅

katy_katy 發表於 24-5-10 16:42
所以要問清楚政府醫院果邊時間方面係點, 如後續治療 (指化療、電療呢d)等得耐, 就要響私家做住先, 捱完手 ...

bupa 保險有冇包化療賠償,如有,不用擔心,先在私家做,再由政府繼續。

男爵府

ellakei 發表於 24-5-11 06:17
我個超級大肚腩可能無適合嘅收腹帶呢!做手術洗唔洗插尿喉?

你放心收腹帶好有彈性,我有條2月剛剛用完,如果唔介意可以比你架。
第一日要插尿喉,第二日落地已經除咗了;我只係第一日吊鹽水及止痛藥,之後一粒止痛藥也可以不用食。

洋房

張醫生手勢好好 , 我第二天便可落床, 第三天出院, 過程沒有大痛楚, 手術前宮腔鏡報告是第一期grade 1 , 手術後化驗結果是 第一期grade 2, 腫瘤細及入肉淺, 醫生說不用化療電療, 但要觀察5 年

大宅

bb兒 發表於 24-5-11 06:41
張醫生手勢好好 , 我第二天便可落床, 第三天出院, 過程沒有大痛楚, 手術前宮腔鏡報告是第一期grade 1 , ...

我睇左3個醫生!有2個都係話2期又有機會1!要等化驗先知!我粒野好大10cm呢

大宅

jihappyma 發表於 24-5-11 06:36
你放心收腹帶好有彈性,我有條2月剛剛用完,如果唔介意可以比你架。
第一日要插尿喉,第二日落地已經除咗 ...

我當然唔介意!多謝你添呀!係我最緊張嘅時候解答我咁多!
我朋友和同事叫我宜家日日開始煲石崇魚湯先!打定個底!
做完手術就唔好咁快飲魚湯!
我都驚做手術

大宅

ymw9090 發表於 24-5-11 06:22
bupa 保險有冇包化療賠償,如有,不用擔心,先在私家做,再由政府繼續。
...

問過有!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

祝樓主一切順利

男爵府

ellakei 發表於 24-5-11 07:24
我當然唔介意!多謝你添呀!係我最緊張嘅時候解答我咁多!
我朋友和同事叫我宜家日日開始煲石崇魚湯先!打 ...

咁你pm我啦,順豐智能櫃可以呀。我都係手術前一個禮拜開始飲石崇魚湯,之後一開始可以飲水就連續飲兩個禮拜,傷口得非常好。

有人建議話唔使咁早飲,不過我營養師朋友告訴我,魚湯主要係蛋白質,蛋白質唔好過量就可以擔心生肉蛋白質足夠先至會復原得快。

子爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ellakei 發表於 24-5-10 22:23
醫生都係咁同我講!做完手術出黎係點樣架?好痛唔郁得?點護理呀?

時間有些耐,都唔太記詳細,我好似記得做完手術後第二日下午要試落床,有嬸嬸定姑娘睇住幫一幫既,同埋要去小便,小便要一定份量才合格。我無諗咁多,見步行步,在醫院我食得就食,瞓得就瞓,如果唔太辛苦痛,要落床行多些,身體會復原好些。我好記得原定住5日4夜可以改為住少一晚。我第三晚已經轉翻去普通病房。同房都唔知我剛完大手術幾日,因為有剛入來無耐病人咳定暈,我行去拎水比去飲,後來才知道。所以樓主唔好諗太多,現時養好身體先。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊