自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

rachelZT 發表於 24-5-10 18:10
前排落大雨,係中環見到兩個外籍乘客截咗㗎的士,上咗車,跟住又俾的士佬趕番落車,仲要超級大雨,兩個外籍 ...

多謝政府一直保護的士界,令佢地有持無恐
其實只要繼發新牌,但咁唔可以轉讓,多左車就多左競爭

伯爵府

janttse 發表於 24-5-10 23:00
我試過係夜晚十點幾,個仔有事入急症,係屋苑的士站上車,抱住個BB話去屯門醫院,個的士司機話唔識去!咁我 ...

以前我小朋友細個,上左車,佢c到話唔識去,我哋就落車,因趕時間搭去學游水,後來落咗車,坐咗第二間,第二架司機問我點解會落咗車,我話咗司機唔識路,佢話我去嘅地方冇可能司機係會唔識路,佢話佢只係唔想載你,佢話佢有心載你就問電台都問到,當時小朋友又細佬拎住好多嘢一上一落

珍珠宮

白菜乾湯 發表於 24-5-10 22:50
早排落大雨,帶住老媽,見前面有的士落客,我即衝上去先,叫司機可起標先,個老的士司機好好人,還叫我媽 ...

咁你遇到嘅的士司機又真係幾好人,特別落雨路濕嘅天氣又有老人家,心急會好容易跌親….就會好麻煩

我遇到嘅司機大部分好好,少無禮貌或者兜路,害群之馬我諗應該係少數

別墅

白菜乾湯 發表於 24-5-10 22:50
早排落大雨,帶住老媽,見前面有的士落客,我即衝上去先,叫司機可起標先,個老的士司機好好人,還叫我媽 ...

咁嗰日有冇即刻買六合彩呀

大宅

莫財 發表於 24-5-10 23:24
咁嗰日有冇即刻買六合彩呀

冇呀,其實支旗係短程,好彩遇到老司機有同理心。

大宅

天貓 發表於 24-5-10 23:23
咁你遇到嘅的士司機又真係幾好人,特別落雨路濕嘅天氣又有老人家,心急會好容易跌親….就會好麻煩 ...

其實還有好司機,疫情期間老爸媽覆診乘的士也很順利。

珍珠宮

白菜乾湯 發表於 24-5-10 23:44

伯爵府

No113113 發表於 24-5-10 12:16
以下內容來自Facebook

頭先截的士,架車駛埋來停低,但車門lock住開唔到。的士大哥隔住隻窗問我想去邊,我 ...

試過仔細時我哋喺街搵車,有架駛埋嚟問我去邊,我講完佢話去,我老公即刻埋嚟拉我走,佢話唔坐揀客的⋯⋯之後我哋行去搭地鐵
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

白菜乾湯 發表於 24-5-10 23:44

一定有,我遇過一千零一個,細問之下先知佢就係車主,自己車,無壓力,等退休,態度自然好
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

mandy952 發表於 24-5-10 23:15
多謝政府一直保護的士界,令佢地有持無恐
其實只要繼發新牌,但咁唔可以轉讓,多左車就多左競爭
...

係,政府一向喜歡幫手壟斷市場,先至今時今日,惡霸的士橫行,除香港,內地,外地都可合法call 車,香港的士越嚟越惡、又拒載又濫收車資,態度又差!

大宅

2024勳章

No113113 發表於 24-5-10 12:16 以下內容來自Facebook 頭先截的士,架車駛埋來停低,但車門lock住開唔到。的士大哥隔住隻窗問我想去邊,我 ...

唔拒載, 上到車, 都會挨駡.
我2016年遇過一個的士司機 只因我和同車的人的交談內容他不同意, 而破口大罵

事緣是, 我和3個德國遊客從金鐘上山頂, 上了車後我同德國朋友交談中講到 香港社會現在怨氣重, 社會好多矛盾, 樓價不合理, 我講現在香港經濟好, 但是現在種下的種種結構性問題, 會令到社會將來動盪不安. 我用我日本冰河就職期的經驗預言, 香港年青人將會埋怨他們生不逢時, 我跟著講到 做出租司機也是揾錢不易.這時大約60歲的出租司機突然開口駡我, 說我在外國人面前講香港壞話, 我沒有回應他 他便不斷中英夾雜地自言自語. 他說他有幾個出租車車牌, 一個是自己揸, 其他租給別人, 唔駛辛苦都好有錢, 香港不少人都好似佢咁 好有錢, 我呢種人講香港不好, 去了外國便背祖忘宗, 唔好以為自己會講英文好叻, 佢都識英文.

落車後3個德國人聴唔明佢啲英文 唔明佢啲怒氣從何而來 我的簡單解釋是 "About outlook of Hong Kong's economy, I am bearish and he is bullish. But, time will prove everything"

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

wendyaupooh 發表於 24-5-10 13:04
呢班的士業界﹐到而家都唔明點解無人揀搭的士 重有呀﹐的士小巴商總會理事長周國強話 "若巿民認為加 ...
我初初見到咁既言論真心打個突,無恥到一個點呢。。。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

環境唔好,的士多過小強!

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

所以我好鍾意係的士站前面等Call車的士嚟,比佢地睇下人地Uber 服務質素幾好,架的士又大又乾淨!

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

頭先截的士,架車駛埋來停低,但車門lock住開唔到。的士大哥隔住隻窗問我想去邊,我 ...

一直都有, 經常遇到, 好多聽到佢唔想去嘅地方, 黑面+語氣差嘅態度拒絕。 不過有啲會有禮貌講清楚因為交間。
人生就是要去面對各種遺憾

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

幾十年都係咁
你好少搭的士

珍珠宮

回覆樓主:

試下坐輪椅截車,就知道D的士行業服務係點

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

dougiewoodie 發表於 24-5-11 06:34
唔拒載, 上到車, 都會挨駡.
我2016年遇過一個的士司機 只因我和同車的人的交談內容他不同意, 而破口大罵

邊個講㗎呢段嘢,個的士司機又錯唔晒嘅,同德國人講香港有咩實際幫助? 不過司機都唔應該鬧人

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

而家真係咁,問左地點,就話唔去。
黑人憎到爆

男爵府

條氣唔順。打去1823問吓!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊