家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

一家4口去日本8日, 明明已經慳住洗, 但機票同酒店貴左勁多, 去到d野食同交通都貴貴的, 我都唔捨得買太多手信, 最尾返到香港計返用左成7萬多d, 記得以前去都係4-5萬到, 真係貴左好多!! 屋企個儲蓄戶口蒸發左勁多錢, 又要開始儲錢...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ccbb907 發表於 23-4-13 16:53
一家4口去日本8日, 明明已經慳住洗, 但機票同酒店貴左勁多, 去到d野食同交通都貴貴的, 我都唔捨得買太多手 ...

8日、每人一萬算慳家正常價、機票比疫情前高了很多~

男爵府

我係疫情時book,一開關就去,機票貴酒店平,當打和。
日本d野冇覺得貴左。。可能大阪物價唔算貴。

宜家酒店去返疫情前個價。

琥珀宮

一家4口去日本8日, 明明已經慳住洗, 但機票同酒店貴左勁多, 去到d野食同交通都貴貴的, 我都唔捨得買太多手 ...

一家四口,有兩個仔女?以前佢哋係小朋友,食住行都係小朋友價,而家大咗,咪會貴咗

我家情況一樣。

我而家去旅行,唔計機票,以人頭計洗費,多數around $1000一日

大宅

機票真係貴左,廉航都要幾千蚊,而家冇晒平機票喇

大宅

yatyeungtze 發表於 23-4-14 11:12
機票真係貴左,廉航都要幾千蚊,而家冇晒平機票喇
睇季節啦,不過開關冇耐個個都飛,實貴,4個人機票計埋都萬幾蚊

大宅

chumeibajj 發表於 23-4-13 21:38
睇季節啦,不過開關冇耐個個都飛,實貴,4個人機票計埋都萬幾蚊
係.. 雖然去旅行係開心, 但返到黎計數果下好痛..佢地仲話過幾個月再去

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

睇下去日本邊個地區,我暫時book左暑假福岡機票1家4口$12000內,酒店8日7夜$10000(其中1間$4400,好肉痛但個間酒店又好多野啱小朋友玩,忍痛地book),租車6萬日元內。我預成個行程機票,酒店,洗費$4萬港元內。

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-4-14 14:49
睇下去日本邊個地區,我暫時book左暑假福岡機票1家4口$12000內,酒店8日7夜$10000(其中1間$4400,好肉痛 ...

請問$4400係邊一間?想參考一下
暑假我都會去2星期福岡,而家訂咗3晚博多,2晚由布,2晚別府,1晚黑川,8晚住宿$15000,其他路線仲未plan

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 23-4-14 16:53
請問$4400係邊一間?想參考一下
暑假我都會去2星期福岡,而家訂咗3晚博多,2晚由布,2晚別府,1晚黑川,8 ...

杉乃井酒店既宙館,我book 4大人,小朋友11歲同14歲。包早餐,dinner buffet。呢間有好多野玩同埋夏天有水上樂園。
依家越黎越貴。

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-4-14 16:55
杉乃井酒店既宙館,我book 4大人,小朋友11歲同14歲。包早餐,dinner buffet。呢間有好多野玩同埋夏天有水 ...

我見到2人包早晚餐,係$2000幾,平過我而家book 嗰間,我訂嗰間淨房$1800。唔該晒你!

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-4-14 17:03
我見到2人包早晚餐,係$2000幾,平過我而家book 嗰間,我訂嗰間淨房$1800。唔該晒你!
...

記得book新館餐廳,d人話好食d。舊館餐廳d野食話麻麻地。

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-4-14 17:04
記得book新館餐廳,d人話好食d。舊館餐廳d野食話麻麻地。

係咪而家訂新館就可以?

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-4-14 17:05
係咪而家訂新館就可以?

房我訂宙館

舊館個間餐廳叫ceada palace我見平d的。
新館餐廳叫Terrace and dinning sora
attach0/tmp/phpuHQQbI

伯爵府

4個人酒店都兩間房,機票4張連稅,梗係貴

大宅

就是太貴 所以唔打算外遊 平平啲近近啲大把地方可以去

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-4-14 17:07
房我訂宙館

我見有好多組合,我研究一下先, 多謝你嘅資料

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-4-14 17:07
房我訂宙館

我想訂呢種房,但餐廳冇得揀新館
attach0/tmp/phpeNS4kV

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-4-14 18:36
我想訂呢種房,但餐廳冇得揀新館

試下用google search酒店連去agoda睇下有無,有時直入agoda同經google或 tripadvisor 會有唔同。
再唔係去官網或樂天(日本樂天15號有券應好似溫泉酒店有特價)睇下。不過我覺得官網好似貴d。

珍珠宮

yuensiu 發表於 23-4-14 18:38
試下用google search酒店連去agoda睇下有無,有時直入agoda同經google或 tripadvisor 會有唔同。
再唔係去 ...

暫時最平係經Mastercard 條 link 入Agoda

首頁

尾頁

跳至