跳至

首頁

尾頁

別墅

醒目開學勳章

各位媽咪,

我真係烏sir sir, 仲無幫亞仔買住院保險,你知小朋友
成日受傷,早排呀仔趺到個咀,我好內疚.

你們通常幫銀行定保險公司買架?
包括d咩, 幾$度?

有無公務員幫保柏買, 好唔好?

thanks

大宅

我屋企人喺保險公司做, 有需要可以介紹俾你.

別墅

醒目開學勳章

原帖由 yeeyee27 於 09-11-30 13:40 發表
我屋企人喺保險公司做, 有需要可以介紹俾你.

唔該先, 其實我老公都有朋友做保險,
而我自己個保險經紀都提供d plan比我.

不過我想知大家普遍買d咩plan或賠償case經歷.

大宅

我個女好似3個月已經買左保險, 我同佢買全保囉, 咩都有, 我都係經自己個保險跟, 方便麻, 不過, 好在小女未有用過, 所以就唔知小朋友係點, 自己就知!

民房

2歲先考慮買..? 遲左d wo
一拎出世紙已經買了

伯爵府

阿女出世冇耐就買, 全保, 真係好緊要, 有時d野話唔埋, 有咩都唔駛排政府等咁耐, 阿女剛2歲果時, 無啦啦, 發現面部神經線麻痺左, 半邊面郁唔到, 好擔心, 即入院check & 做物理冶療.

別墅

醒目開學勳章

全保幾錢1年, 介意講係邊間買,供多少年可唔駛供(用紅利供).

原帖由 c6t6m6 於 09-12-21 17:51 發表
阿女出世冇耐就買, 全保, 真係好緊要, 有時d野話唔埋, 有咩都唔駛排政府等咁耐, 阿女剛2歲果時, 無啦啦, 發現面部神經線麻痺左, 半邊面郁唔到, 好擔心, 即入院check & 做物理冶療. ...

大宅

其實買保險有平有貴....
我bb出世不久都買了...
住院只是$2xx一個月, 超平! 還可住1-2人半私家房, 我比較過好幾間bank/insurance 公司, 最後都買了這份!

如果能力許可當然買多份saving好啦!
反正bb日後一定用得著!

如有需要你email我呀 [email protected]

因為我是全職主婦, 得閒就要到處去比較下....所以會比較清楚...

原帖由 funbeauty 於 30-11-2009 13:04 發表
各位媽咪,

我真係烏sir sir, 仲無幫亞仔買住院保險,你知小朋友
成日受傷,早排呀仔趺到個咀,我好內疚.

你們通常幫銀行定保險公司買架?
包括d咩, 幾$度?

有無公務員幫保柏買, 好唔好?

thanks ...

別墅

醒目開學勳章

回覆 8# sasahunghung 的文章

SaSa,

我老公後來幫了他舊同學果間保險買了,
都係$2xx per week.

反而宜家想買教育基金比bb將來讀書.
你有無買呀. 是only saving or 基金類??
經你格價有否好野.....

大宅

hehe! 我當然有幫bb買啦....

我覺得陣住而家有能力, 我寧願早d供斷佢呀...

我都夾過5間bank/insurance co既價.....當然買左份最平靚正既plan啦!

我買saving架....而家我幫bb供5年(我年供, 即係供5次就永遠唔洗再比錢!), 就唔洗再供! 跟住就一路食紅利, 而呢個plan可以保bb終生...

不過我唔想o向呢到賣廣告呀....你email我呀[email protected]

原帖由 funbeauty 於 19-2-2010 12:21 發表
SaSa,

我老公後來幫了他舊同學果間保險買了,
都係$2xx per week.

反而宜家想買教育基金比bb將來讀書.
你有無買呀. 是only saving or 基金類??
經你格價有否好野..... ...

複式洋房

我個囡一出世無耐己經買左, 因為我覺得小朋友細唔識咩叫危險, 所以買左先...

1歲時, 無端端發燒四日之入過院, 都CARM得都好多,

昨晚因為跌到手, 又要去急症, 去左浸會, 都CARM得晒..

我地搵我親戚買BLUE-CROSS的

民房

真係架, 早d買, 得個安心嗎! 我幫MANULIFE買......

大宅

咁你地有冇意外呀? 我個agent同我講,話起碼一歲或兩歲先買得意外喎,而且唔可以bb自己買,係要大人買先可以加埋小朋友,而個賠償額只得大人嘅20%,即係每宗意外我嘅賠償額係$8000,而bb只得$1600,嘜係咁嘅咩?

複式洋房

bb滿1個月之後就買左了 , 都係儲蓄 + 醫療囉 , 我又係有屋企人做呢行 , 就幫自己人買囉 !

唔好靠香港正苦醫院 , 真係睇10幾次都醫你唔好架 .

別墅

好媽媽勳章

SASAHUNGHUNG
HI!
妳買那間和其他資料.
THANKS!
IVY CHENG
[email protected]

大宅

買保柏啦,搵個好嘅 agent 買。最煩就係啲 agent 成日換公司,follow 得唔好。我可以介紹agent給你, 佢跟單好好.我家姐幫佢買咗七年,我自己同老公女女都係同佢買。Claim 得又快。

大宅

原帖由 ShingYan1 於 10-3-11 13:26 發表
咁你地有冇意外呀? 我個agent同我講,話起碼一歲或兩歲先買得意外喎,而且唔可以bb自己買,係要大人買先可以加埋小朋友,而個賠償額只得大人嘅20%,即係每宗意外我嘅賠償額係$8000,而bb只得$1600,嘜係咁嘅咩? ...

機本上出世14日就可以買囉喎, 我阿囡一出世就已經買齊人壽, 住院, 意外及危疾+儲蓄, 只係無買門診, 每個月供2xx, 份保單受保人係我個囡, 保單持有人就係我老公
其實間間都有唔同, 慢慢比較下啦

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔好細個就買左啦, 好彩有買咋... 因為佢已經2次腸胃炎入院... 有一次去聯合, 姑娘啲手勢唔掂, 吉左3次至整到粒"黃豆" 心痛c... 之後另一次去私家醫院, 個姑娘 一次就整到~~ 保險都claim足

複式洋房

我BB 半歲時我已幫佢買左啦..... 我買個間要供到B 25歲, 就完保。 每月供 $300 。

大宅

回覆 5# bbykc 的文章

sorry....因為我很久沒上網, 所以未覆你...我幫M記買架...你想唔想比d資料你參考下?

首頁

尾頁

跳至