跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我的寶寶老是不會唱歌,他先後在兩所幼稚園參加了十九節親子遊戲班,還有一節沒有上,兩所幼稚園的老師都不約而同地唱同一首排隊歌,歌曲如下:一步一步寶寶愛踏步,一步一步寶寶愛踏步,啦啦,啦啦,啦啦啦啦啦,啦啦,啦啦,啦啦啦啦啦。

昨晚,我們忽然聽到寶寶在睡房裡發出拆天的聲音啦啦啦啦啦,於是我們去看個究竟,原來他在唱踏步歌,歌曲改成這樣:一步一步寶寶寶寶寶一步一步寶寶寶寶寶,啦啦,啦啦,啦啦啦啦啦,啦啦,啦啦,啦啦啦啦啦。這是他人生第一次唱歌,卻唱得非常難聽,我立刻拿照相機把寶寶拆天地唱歌及老公笑破肚皮的過程錄影下來,非常珍貴呢!

那麼,你們的寶寶會唱歌了嗎?是哪一首呢?

別墅

你個b 好努力學唱歌bor!, 好cute呀!

我個就乜都唱下, 不過心情好至唱, 我沒有長期帶她上playgroup, 但都會參加某些活動, ... 去完活動返屋企會唱得特別起勁~! 基本上都識好多歌仔有。

近來佢有新歌, 係表哥學校學返來教佢的... baa baa black sheep, 另有支我教佢 rain rain go away , come again another day...... 而家佢地兩歲真係好好玩~~~!!

大宅

我仔就識唱abc song only

大宅

好媽媽勳章

我個女唱得最清楚既係ABC song, 但有點走音 .

洋房

我呀仔識唱Barney嘅I Love You, You Love Me. 仲識唱You Are My Sunshine. 佢仲跟我唱'月亮代表我的心'

大宅

原帖由 Flo0602 於 09-12-17 12:47 發表
我個女唱得最清楚既係ABC song, 但有點走音 .

我個阿仔都係ABC song唱得最好. 最近買咗隻聖誕碟, 佢就日日要開來唱, 唱到好鬼大聲, 連隔離屋都聽到.

大宅

陪月勳章

我仔仔最喜歡唱 "太陽伯伯" 因返PLAYGROUP 日日都唱這首歌...所以佢回到家一日起碼唱幾次...HEHE ~ 不過除這首 ABC SONG / 1234 都會唱架..HEHE

複式洋房

亞仔都會唱, 但唔係唱得太清楚, 但唱到好幾首. 因為沒有上playgroup, 淨係sleep 前我唱比佢聽咋,之後佢就跟住唱. 最攪笑係佢要點唱. 因為每晚我都會唱10首8首歌, 宜家每晚都係由佢說出要聽邊首我就唱邊首. 最近成日唱 HAPPY BIRTHDAY, ABC, London bridge, twinkle star......2歲真係好好玩, 咩都好似知但又識唔晒. 任你舞又唔駁咀

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我個女同你一樣 ~ 成日點歌, 我唱的唔岩佢聽就 say no, 一定要佢點歌先收貨 ~

我個女雖然未識駁咀, 但過左 2 歲生日之後成日同你唱反調, 已經激 c 我, 都唔知係咪已經踏入 terrible 2

原帖由 catherinepang 於 09-12-19 13:45 發表
亞仔都會唱, 但唔係唱得太清楚, 但唱到好幾首. 因為沒有上playgroup, 淨係sleep 前我唱比佢聽咋,之後佢就跟住唱. 最攪笑係佢要點唱. 因為每晚我都會唱10首8首歌, 宜家每晚都係由佢說出要聽邊首我就唱邊首. 最近成日 ...

伯爵府

你們的寶寶都很棒啊!

複式洋房

我個囡第一首識唱係"happy birthday to you~",
最近佢學識左唱<富貴門>首主題曲,,,,,咁當然唔係成首識晒啦,跟住唱同成日無啦啦唱:我怕就怕,失望~~~~~

雖然我當然希望佢唱返小朋友D歌啦,
都唔知喊好定笑好,
但小朋友的記憶力都幾驚人!!

禁止訪問

伯爵府

Too Smart......

原帖由 niuniuma 於 10-1-8 17:31 發表
old macdonald had a farm
twinkle star
lindon bridge
tea pot
to market
good morning
happy birthday
找朋友
娃哈哈
锄禾日当午

複式洋房

我兩個2 歲半的小朋友 會唱以下的歌:

old macdonald had a farm
twinkle star
good morning
happy birthday
My Boinne
小星星
太陽伯伯
小師機
大蘋果
ABC Song

大宅

ABC song, 太陽伯伯,打開雪柜,row row row the boat,twinkle twinkle little star, 雖然唱得唔係好清楚,不過都知係這些歌,仲有一D係識唱一兩句。

男爵府

我仔就識唱abc song ,twinkle star,baa baa black sheep,good morning,row row row the boat,

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

太陽伯伯, 香蕉船, goodbye song, 打開雪櫃

民房

我個女淨係識唱dom dom轉頭4句咋

首頁

尾頁

跳至