嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

BB要做小腸氣手術,有無媽咪可以分享下經驗。

其實BB排左期響政府做,不過要等好耐,有無辦法可以快D搞掂。有無醫生可以介紹。做完手術應該點護理。謝謝。

男爵府

Re: BB要做小腸氣手術,有無媽咪可以分享下經驗。

我仔仔兩歲時做左,手術後冇乜野需要要特別護理,如平時一樣(當時我仔仔又冇話痛,咁我咪照平時一樣洗澡同埋玩),我可以介紹我個醫生比你,你一陣去收pm,同埋你可以叫你家庭醫生介紹個外科醫生比你。

禁止訪問

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章

Elsa
收到你的PM,謝謝你的幫忙

男爵府

277177,
我阿仔係2002年係法國醫院做的,唔係微創手術只是係肚仔位置開一條好細的口,e家我係仔仔身上都搵唔到條'痕',個時仔仔係同埋割包皮一齊做(個醫生手勢幾好,阿仔都冇喊過),出院二萬多(住一晚醫生話唔住院都可以,因為有保險所以要住一晚),但係個醫生e家有冇用微創這技術,可以打電話去問一問。

男爵府

畀面勳章

ELSA,

又係我呀!! 咩叫小腸氣呀?? 係咪得仔先有架?

男爵府

debbie_csy
哈哈....你好啊,其實我都唔係好識,只不過我個仔試過做呢個手術,但係你問我點解會有或係乜野黎架.....真係唔好意思我都唔係好清楚,唔好意思 ....睇下有冇他媽咪可以幫到你。

阿仔個時係同佢洗澡時,發現佢小便位置側邊腫起,咁咪即刻同佢去睇醫生,至知係小腸氣。以我所知女仔會有。

禁止訪問

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章

剛才打過電話問醫生,姑娘話BB會做普通手術,大人先做微創,有無人知點解呢。

男爵府

277177,
個傷口好細...size幾大唔知(記得之後覆診醫生都係用塊藥水膠布貼住乍),你一陣去收PM。

禁止訪問

大宅

我個仔剛剛二月個陣都做左. 傷口2cm, 唔駛特別護理. 手術30分鐘, 一醒就行得走得, 即日出院. . 5日後番醫生到拆線. 不過公公婆婆話唔可以食蛋, 鵝, 鼓油. 牛肉都話唔比, 生魚湯唔飲得. 做完我個人輕鬆哂, 唔駛成日形住形住, 佢喊係咪因為d腸跌左落去.

呀..我同醫生傾既時候, 佢話佢唔贊成用微創既, 因為佢認為一個唔屬於腹腔既手術, 點解要用一個有機會傷到腹腔既方法呢. 佢既見解啦d個係. (可能因為佢唔識d個方法) 你地可以自己同醫生傾下. 佢話大人同細路係唔同case, 大人咩有咩肌肉.. 細路就簡單好多. 我唔太明. 不過佢好有心機同我講解左好耐, 所以我接受佢建意.

vitasoy,
我向私家呀. 因為我個仔開始有水跌到落陰"朗", 腫起哂呀突然一邊. so我唔等拿, 睇左兩個兒科都話即刻入院呀.
--- 2J 作品

別墅

好媽媽勳章

JJ1122
可唔可以講下你BB係做普通定係微創,私家定政府呢。

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章

JJ1122
我都想要醫生的資料,可否PM給我呢。謝謝

大宅

My son also had the hernia operation when he was 3. The doctors who did the operation and the anesthetic were very kind and skillful, my son was on full anesthetics during the operation. He was like normal after he woke up from the anethetics and asking for food and play. He stayed in the hospital for 1 night because we just want to be sure, and he was jumping and running the next morning. He never complained about any pain.

禁止訪問

大宅

I have the contact info at home, so I can pm you that tonight.

首頁

尾頁

跳至