自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

其實物業管理工作都似「打雜,還有其實你面皮唔厚都唔好想了,因為你要預了父母給人問候,香港的大管理公司有限,你又唔想去D細的,他們高層都是那一班人,你得罪某你都無運行,但要搵到工唔難,只是前境有限。

子爵府

回覆樓主

你覺得admin 受氣?打雜?我親眼見到一個物管俾外星人鬧到哭
做物管無論豪宅還是普通物業,一樣受氣到爆

男爵府

choiyan05 發表於 17-8-29 09:05
我家人做會所 ,有個男住戶晚晚跟縱保安 跟佢巡樓 睇佢有無偷懶, 跟住就投訴
又有女住戶 投訴會所d燈唔夠 ...

所以話夠運氣好重要,你講呢D通常係我上司鯁,我個屋苑D客指定同經理或主任溝通,我呢D助理只能縮埋一邊做會議記錄

同埋上司唔A字膊真係唔易遇到。

男爵府

fuhk 發表於 17-8-29 09:00
調職一係識人,一個得罪人

我見過2年一調,係因為個人太正直而不斷得罪人,但又因為呢個人既爸爸識高層,所以只能調不能炒

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 spikenard 的帖子

揾商廈做, 唔好做住住宅, 咁就好做好多

男爵府

yucl_hk 發表於 17-8-29 09:31
實聽到:

我出糧比你架, 你點做野, 叫你上司同我講, 正廢柴

仲有:
1)我有交管理費咖

2)叫你經理出黎同我講野!

mondymondy    發表於 17-8-29 10:18

男爵府

hellohelloruby 發表於 17-8-29 09:32
回覆 spikenard 的帖子

揾商廈做, 唔好做住住宅, 咁就好做好多

商廈好難揾,荀位D人做到退休。

商場都可以,係忙D,但D客會離開,所以好少少。

住宅最多位,但通常三煞位,因為上一手頂唔住走左先請人,咁你坐落去.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Kainen 發表於 17-8-29 02:01
大家好,我廿九歲(女),大專學歷,做左行政助理幾年,但覺得行政助理工作似「打雜」,而家想轉行,考慮緊 ...
公司行政工作, 只受內部職員氣, 假設1/3同事正常, 只受2/3同事氣. 做物管, 對住街外人, 仲受氣, 仲打雜.

做行政工作, 慢慢都可以升上去, 可以制定政策, 可以分配公司資源, 到時其他同事都會俾下面.

珍珠宮

回覆樓主:

做物管eq 面皮要夠高夠厚。

複式洋房

回覆樓主:

各位所講嘅係做辦公室內嘅員工,定指做保安嘅員工?我仲諗住搵Assistant Property Officer添,如果連辦公室員工都如你地所講咁惡頂,咁真係咪搞了。

大宅

shannon_fky4186 發表於 17-8-29 08:44
yes! 好多都中,等我呢個行內人補充下:

開會:6個星期一次,每次8點開到凌晨1點(有次開到2點),如果你負 ...

慶幸我遇過落手落腳幫手嘅上司,如果唔係真係命都短幾年

公爵府

同埋而家香港咁大壓力... 仲未計啲傻傻地/癲癲地嘅客
其實物管就算坐辦公室都要有危機意識

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

睇完都覺得恐怖!

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

受氣
ToBy GiNNy VinCent

男爵府

Kainen 發表於 17-8-29 10:16
各位所講嘅係做辦公室內嘅員工,定指做保安嘅員工?我仲諗住搵Assistant Property Officer添,如果連辦公室 ...

坐辦公室先大鑊呀!保安、客戶服務助理遇到癲客,搞唔掂咪送曬俾寫字樓囉,所以最後寫字樓職員食曬。

其中又以主任食得最甘:下面保安員、文員及助理搞唔掂?交俾主任啦;下面保安員、文員及助理得罪左客要投訴?揾主任啦!主任搞唔掂?主任搞唔掂?主任無得搞唔掂,經理通常唔理野。

男爵府

mondymondy 發表於 17-8-29 10:17
同埋而家香港咁大壓力... 仲未計啲傻傻地/癲癲地嘅客
其實物管就算坐辦公室都要有危機意識 ...

老實,我有把切西瓜既刀放響寫字樓。

好多年前,有一單物業主任俾個客斬死左。我呢度試過有個客打左經理一拳。

hellohelloruby    發表於 17-8-29 12:06

象牙宮

Kainen 發表於 17-8-29 02:01
大家好,我廿九歲(女),大專學歷,做左行政助理幾年,但覺得行政助理工作似「打雜」,而家想轉行,考慮緊 ...

你有冇相关的資歷?
沒有, 就去學考試 。

物業管理,
http://paper.wenweipo.com/2017/02/09/ED1702090022.htm

本地公私營物業市場的房屋需求殷切,新建樓宇項目相繼落成,加上政府推出的「強制驗樓計劃」和「強制驗窗計劃」,帶動巿場對物業管理專業人才的需求。

物業管理涉及範疇廣泛,涵蓋樓宇結構、防火設備、立案法團、大廈公契、建築物維修、翻新與復修等事宜。

文秋儒(Bonnie)在香港專業教育學院(IVE)修讀產業管理高級文憑課程時,本港正值「沙士」期間,全城十分關注屋苑的環境衛生,間接讓公眾明白物業管理人員為屋苑把關所擔當的重要角色。

眼見物業管理前景大有可為,工作穩定,且具挑戰性,Bonnie報讀相關課程,在學時學習屋宇裝備、人事編制、財務管理、房地產相關法規、土地及樓宇估價等專業知識,以便投身工作崗位。

耐性不可少

Bonnie現時任職房協物業管理高級主任,大小事務一把抓,大至與政府不同部門、維修承辦商或區議員就租務管理、樓宇保養等溝通合作,細微至定時跟進住戶投訴、大廈轉換密碼鎖、環保回收箱的放置等等,均一一兼顧。

Bonnie一向喜歡與人相處,盡心對待租戶,目的是希望大家安居樂業。

Bonnie指,尤其是現在任職的屋邨,以長者居多,她不時要主動跟進他們有關家居設施方面的需要,甚至進行家訪,耐性絕不可少。

IVE的產業管理課程旨在教授學生房地產服務業的專業知識,着重理論教授及實務訓練,學生畢業後可繼續升讀本地與物業管理或測量學相關的學士學位課程,亦可選擇報讀海外大學與才晉高等教育學院(SHAPE)在本地合辦的國際商業管理(榮譽)文學士學位銜接課程。

畢業生亦可投身職場,擔任助理物業主任、助理客戶主任、物業助理、會所助理、助理測量師等。畢業生累積數年工作經驗,更可擔任物業/房屋主任、估價師等職位。再憑着工餘進修,更有機會晉升成為物業/房屋經理、測量師等職級。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

張建宗:年輕人投身物業管理有前景

www.bastillepost.com/macau/16.../419432

2016年11月13日 (10:00 AM)
勞工及福利局局長張建宗說,物業管理日趨專業化,年輕人投身物管行業是走向專業和有晉升階梯。

張建宗發表網誌,指由政府提出的《物業管理服務條例草案》五月獲立法會通過,為物業管理行業引入強制發牌制度,提高物管公司及從業員專業水平,條例訂明擔任督導或管理職務的從業員均須領牌,並分為第一級別的「註冊專業物業經理」以及第二級別的「持牌物業管理主任」。

他指,業內經理及主任級從業員共有約11000人,如果按《長遠房屋策略》建屋數字預計,物管行業未來十年,需新增2000個物業管理主任或經理級職位。

張建宗指前線人員,例如保安員的需求十分殷切,行政長官在去年《施政報告》宣布將「乙類保安人員許可證」(俗稱「B牌」)年齡上限由65歲放寬至70歲,可配合延長退休年齡方向,釋放勞動力,同時紓緩業界人手緊絀。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁
12345...6

尾頁

跳至