自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我有洗頭有沖涼,坐月時仲做家務,日日濕水,依家冇事喎

別墅

第一胎係我爸照顧,bb沖涼都係爸搞定,第二胎老公照顧,除咗bb沖涼由我做,買餸煮飯煲湯接送大仔上學都係佢做,仲要返工,都幾辛苦佢。坐兩次我都有沖涼洗頭,洗手就用熱水

珍珠宮

春季勳章 玩具勳章 畀面勳章

回覆:坐月中...好多人話不能濕水

生完一日即係廣華沖涼洗頭
個個叫我唔好
返屋企就即同啲狗沖涼
我到而家完全冇事
可能我有補鈣

男爵府

出院前每次幫BB換完片都要洗手,自己去完廁所又洗手,有咩可能吾濕手

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:我其實想講對於我黎講做不到,我就算有我ma

原帖由 mickey1388 於 15-06-11 發表
我其實想講對於我黎講做不到,我就算有我mami 幫下手 ,我都要洗奶樽仲要湊住個大仔所以好難唔濕水,我不想 ...
我就係坐月時長期濕水(冬天用水喉水),之後就一直手有水腫。

男爵府

沖涼洗面洗底褲洗奶樽洗頭都要濕水啦
仲有去完廁所都要洗手架

伯爵府

我都有濕水洗嘢,之後手指啲關節有啲痛。。。。朋友叫我煲下薑水(真係就咁切10片薑煲一小煲水)浸下,真係好好多!

嗰時浸咗5-6次,之後就無再痛過喇!

子爵府

用熱水洗手 ok 喎, 入左風再用熱薑水浸

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:我都有濕水洗嘢,之後手指啲關節有啲痛。。

原帖由 Gopher_Lo 於 15-06-11 發表
我都有濕水洗嘢,之後手指啲關節有啲痛。。。。朋友叫我煲下薑水(真係就咁切10片薑煲一小煲水)浸下,真係 ...
真係得?我其實的確是有些赤痛,但又不是好痛個種,我mami就話我常濕水所以入左風,我就是不知道點解決,我明天試下你呢個方法希望得啦

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:沖涼洗面洗底褲洗奶樽洗頭都要濕水啦仲有去

原帖由 yamatang 於 15-06-11 發表
沖涼洗面洗底褲洗奶樽洗頭都要濕水啦
仲有去完廁所都要洗手架
我就是手洗bb衫,奶樽但我無帶手套,就咁用凍水

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

我諗好睇個人體質。本來頭4日我都堅持暖水洗手丶沖下體、姜水沖身,但第5日堅頂唔住自己有乞衣味,終於由頭洗到落腳之後就照濕水,不過當時十月,天氣仲好熱下,但我so far無嘢。不過樓主都係盡量戴手套、用暖水,小心洗得萬年船啊。

大宅

回覆:mickey1388 的帖子

我乜都做齊!依家落雨M前腰痛到PK!

大宅

我生兩個,無人幫手,自己全包,無點坐月(只係無乜出街就當坐月),無食補品,身體唔覺差左。
我當時係凡事要掂水洗手或洗野一定用暖或熱水,唔掂凍水,就算半夜去完廁所洗手,都要用暖水。洗完頭一定吹乾頭。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我會戴手套同用熱水

珍珠宮

xyz.xyz.123 發表於 15-6-11 13:38
其實外國人有冇坐月呢樣野ga?
我成日都唔明, 外國人生完bb 無話要坐監,
又無話唔沖得涼唔濕得水唔吹得風 ...
我朋友係外國人,佢話無坐月唔話唔沖得涼唔濕得水唔吹得風,咁中醫點搵食呀?點有咁多人話要調理身體呀不喜勿插。

大宅

_candy_ 發表於 15-6-12 01:25
我朋友係外國人,佢話無坐月唔話唔沖得涼唔濕得水唔吹得風,咁中醫點搵食呀?點有咁多人話要調理身 ...

我撐你, 我諗坐月的原意只不過係希望媽媽有足夠的休息
唔吹得風只不過係唔想媽媽身體未復原就感冒
唔濕水係因為以前的水係水山泉水地下水, 偏冷,
加上沖涼洗頭無風筒所以先叫d 媽媽唔好濕水,
原意都係唔想d 媽媽咁易病

自己衛生都做唔好, 對bb 唔好, 仲隨時搞到自己抑鬱

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

我有濕水因為同BB沖涼 [C6話驚同BB沖涼同埋我信唔過我工人]

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

有咩可能唔濕水,同bb沖涼,洗奶樽,洗衫仔所有都要濕水,仲有呢,如果開完刀,傷口痛到爆都要彎低身同bb換片,埋身餒奶又要抱住bb,總之就冇野可以假手於人

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

都係個句, 依家後生冇事,唔代表以後無事, 話不能說得太早.

身體自己既, 對自己好D .

我阿姐都唔係大我好多, 但我生前都千叮萬囑我要聽話, 佢話佢自己當年就係唔信邪, 依家手指有關節炎, 成世都要食葯.

我坐月就係買個cheap cheap地既熱水壺放係浴室,隨時都可以有熱水用

就算要自己做野, 我相信只要你想,就一定有辦法解決. 身體係點, 都係要自己受返,冇人會可憐的.

首頁

尾頁

跳至