自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

ocarebear 發表於 24-5-20 14:55
唔計回贈、兌換率、手續費等問題,其實credit card是否都可以好似八達通咁用?
...

分別可能係 debit card 要先增值, credit card 就簽脹後付。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Hanayori 發表於 24-5-20 14:50
請問日本流通嗎?一般消費塲所都用到?

用到呀!部分食店只收現金,今次行程遇到一間食店要用現金啫 ~

伯爵府

chaters01 發表於 24-5-20 13:26
日本原來都收Debit Card ?
我以為只係Visa
我向英國用就好普遍,差不多全程用Debit Card

請教一下,啱啱申請咗張HSBC Debit附屬咭俾個女,英國遊學用,我係唔係要兌換定一D英磅響綜合理財戶口㗎?
另外,呢張咭佢可以響提款機拎錢㗎?佢買嘢用呢張咭係嘟,定係入password,定係簽名呢?
唔好意思,新手咁多問題

子爵府

bananaGi 發表於 24-5-20 09:35
你哋旅行多唔多用此卡?

簽得master, 點解唔簽埋卡呢?

亞仔依家係歐洲exchange 兼周圍去,用 debit card 非常好用

伯爵府

bananaGi 發表於 24-5-20 09:35
你哋旅行多唔多用此卡?

簽得master, 點解唔簽埋卡呢?

日元平時買左,debit card 可以直接扣日元,credit card 要睇當時匯率+fee

複式洋房

Chiuchoiluck 發表於 24-5-20 10:30
剛於澳洲用過,好似用八達通咁,好方便

請問會否一簽賬就收到sms ?因為我要隔天入自己户口check 才知道過了數。也是在澳洲用。

子爵府

2024年龍年勳章

歐洲英國同日本都用過
Be Happy

水晶宮

蕃薯仔媽媽 發表於 24-5-20 15:11
請教一下,啱啱申請咗張HSBC Debit附屬咭俾個女,英國遊學用,我係唔係要兌換定一D英磅響綜合理財戶口㗎? ...

你個女用咩電話? 我地喺 iPhone 入 Apple wallet,拍卡 FaceID 過數,喺英國,我旅行無用過現金,全部搭車買嘢食嘢都係拍卡。
我預先兌咗英鎊喺綜合戶口。如果無英鎊喺戶口,會以港幣即時兌,HSBC 匯率唔靚。

公爵府

Chiuchoiluck 發表於 24-5-20 15:02
分別可能係 debit card 要先增值, credit card 就簽脹後付。

所以我一直有個迷思
如果唔計手續費、匯率、回贈…
純計操作上,其實credit同debit card方便程度係冇分別

因為嚟緊去旅行, 都研究緊有冇需要開debit card

公爵府

pauline_c 發表於 24-5-20 16:08
你個女用咩電話? 我地喺 iPhone 入 Apple wallet,拍卡 FaceID 過數,喺英國,我旅行無用過現金,全部搭車 ...

我去匯豐問過
舉例debit card係黐住the one戶口
如果外幣戶口冇錢
就正如你所說, 會喺the one港幣戶口即時兌換扣數
但因為the one港幣係我平時用開嘅戶口, 入面會有一定銀碼嘅錢, 所以我諗,如果開debit card, 係咪要將港元戶口入面嘅錢轉走緊啲, 只係留少量喺入面, 否則咪可以係咁被兌換走啲錢
唔知有冇理解錯

男爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 24-5-20 15:11
請教一下,啱啱申請咗張HSBC Debit附屬咭俾個女,英國遊學用,我係唔係要兌換定一D英磅響綜合理財戶口㗎? ...

要呀,戶口要有英鎊先得架
佢哋通常拍卡
好少簽名
㩒錢就要密碼

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ocarebear 發表於 24-5-20 16:23
所以我一直有個迷思
如果唔計手續費、匯率、回贈…
純計操作上,其實credit同debit card方便程度係冇分別

debit card 回贈0.4%
visa card 要付手續費1.95%

如果visa回贈多過1.95%+0.4%, visa好用, 而debit card好處是低位入定外幣, 日後升值就無咁肉痛, 但錢會貶值, 外幣定期利息亦唔多

伯爵府

ocarebear 發表於 24-5-20 16:32
我去匯豐問過
如果外幣戶口冇錢

可以設定每日及每月最高限額, 亦可隨時鎖咭, 要用才開

複式洋房

我去匯豐問過
如果外幣戶口冇錢

debit card 可以set limit。例如set 每月1萬,超過了1萬就不能過數。但如果不夠用,set 高limit 馬上生效。只是我奇怪the one debit card 為何在簽賬後不會即時收到短訊提示

水晶宮

我去匯豐問過
如果外幣戶口冇錢

好似可以 set limit,我未睇邊度 set。

公爵府

Horsebbj 發表於 24-5-20 16:37
debit card 回贈0.4%
visa card 要付手續費1.95%

我近來同 c6 討論應否開debit card去旅行
我同佢講debit card方便,
跟住講下講下, 其實credit card同debit card方便程度係冇分別
只係手續費、回贈、兌換率嘅問題

水晶宮

ThanThan2000 發表於 24-5-20 16:39
debit card 可以set limit。例如set 每月1萬,超過了1萬就不能過數。但如果不夠用,set 高limit 馬上生效 ...

我有收 sms,大額有,細額無,唔知係唔係要 set

公爵府

ThanThan2000 發表於 24-5-20 16:39
debit card 可以set limit。例如set 每月1萬,超過了1萬就不能過數。但如果不夠用,set 高limit 馬上生效 ...

是否the one debit card在任何店舖簽賬後都沒有短訊?還是有啲店舖、有啲店舖冇?
信用卡都有呢個情況,我打個電話去hotline問,佢話係睇個店舖有冇set

公爵府

Horsebbj 發表於 24-5-20 16:39
可以設定每日及每月最高限額, 亦可隨時鎖咭, 要用才開

啲男人係唔計較細數
我c6話又唔係買得多嘢, 手續費、兌換率、回贈唔會爭好多,佢睇唔到debit card畀credit card有何方便優勢,冇謂申請多張debit card
仲話如果講對換率, 隨時自己睇錯市, 提早兌換定、個價未必低過旅行嗰時個價
聽落佢又好似好有道理

伯爵府

ocarebear 發表於 24-5-20 16:41
我近來同 c6 討論應否開debit card去旅行
我同佢講debit card方便,
跟住講下講下, 其實credit card同debit ...

取現金有分別, visa是預支, 有利息

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊