婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Hotpot-baby 發表於 17-2-1 22:08
你咁講非常insulting 。

你把口懶成熟,完全扮出嚟。好多社會,人際嘅實際操作你根本唔知,以為自己知。

非常認同

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

cholewong29 發表於 17-2-1 19:04
我以前都係perm ,教左幾年,有左bb,就決定做ftm。我老公無減過99家用,但由辭職一刻99見就我就鬧,話我浪 ...

入世未深,未知世途險惡

同佢講多嘥氣

彩鑽殿

cholewong29 發表於 17-2-1 19:04
我以前都係perm ,教左幾年,有左bb,就決定做ftm。我老公無減過99家用,但由辭職一刻99見就我就鬧,話我浪 ...

入世未深,未知世途險惡

同佢講多嘥氣

大宅

其實你都可以試一代下你男朋友既角色
做爸爸其實要付好大責任
你男友可能真係比較現實 但就忽略左做為準媽媽心情
只係覺得肚入邊果個只是一粒細胞 切左就唔洗咁
生左出黎頭幾年真係要捱
而且果幾年亦好多磨擦 你會好痛苦
只要捱過去就無野 係真係如佢媽所講 幾年後生你哋會跳過辛苦
所以 要接受每人諗法同立場唔同
你自己 如果決定生既 (我諗好大機會)你要同男朋友講清楚 亦明白自己係任性 但真係好想生一個你同佢既b
你哋可以出租而家間屋 去你娘家住
叫你媽幫手睇 可以既話盡量慳
諗多幾個方案
唔一定要人哋跟你果個 你做ftm 你男朋友又供樓又睇駁殺
盡量俾多d空間你男朋友 等佢覺得壓力無咁大 先諗下有無可能轉ftm
我自己都係媽咪 身邊好卂多媽咪因爲經濟問題要送自己個仔女去娘家
一星期見一次
慢慢先再考慮係咪一定要個ftm 首先要解決既係有方法生小朋友出黎先
相見好 同住難 一齊要面對既野好多
你都要支持而家既男朋友 相信bb出世後

男爵府

既然你已經決定要保住個BB、仲有乜好怕,所謂男友既家人只不過係閒人
不過勸你有能力就力保自己份工、只要有獨立經濟能力、你就有立足同話事權,

加油:mother:

大宅

pomanlife 發表於 17-2-2 17:42
香港地大把媽媽都想做ftm啦,你估淨係得你想呀?男朋友25歲頂盡搵3皮,1皮比99,供樓起碼1.5皮,剩返5k, ...

爬返文
樓主真係大口氣

我都教過書
教嘅都係所謂嘅noble schools
已經有兩個master
都唔敢話自己CV靚
Be humbled
男朋友係工程師...?
25歲
考晒牌未?

彩鑽殿

ssl1102 發表於 17-2-2 20:07
爬返文
樓主真係大口氣

開頭講到被逼害,原來自大兼口嗅

男爵府

Hotpot-baby 發表於 17-2-1 22:08
你咁講非常insulting 。

你把口懶成熟,完全扮出嚟。好多社會,人際嘅實際操作你根本唔知,以為自己知。

其實係咪教書嘅生活圈子窄
所以諗嘅嘢都係咁單純

大宅

xavierma215 發表於 17-2-2 20:43
其實係咪教書嘅生活圈子窄
所以諗嘅嘢都係咁單純

唔覺得樓主單純
係自以為是又要面子
被人圍住話所以講到自己無負擔學歷高不可一世
覺得上得bk都係一般師奶無學識又孤漏寡聞
有咁大吹咁大
依家博唔到就潛水
老實講
教書又點
CV靚又點
咪又係俾人睇穿晒
死雞撐飯蓋

彩鑽殿

ssl1102 發表於 17-2-2 21:22
唔覺得樓主單純
係自以為是又要面子
被人圍住話所以講到自己無負擔學歷高不可一世

非常認同你所講

珍珠宮

回覆樓主:

我老公係老師,perm的,要供樓,我都唔敢做ftm。如果你堅持做ftm,其實你男友都好大壓力,又供樓又要養99又要養老婆同bb, 得3萬收入點養?咪以為home office好易搵,你去幫人補習咁個b咪又係要搵人湊。幫人湊的話,你帶住個咁細嘅b我相信好難有人搵你湊。帶個b返工?如果有呢d工大把媽媽仆倒去做。唔好咁離地先啦。

珍珠宮

回覆樓主:

你係老師,你男友係工程師,經濟都唔會差啦!你男友應該唔蠢啦,咁都諗唔到個阿媽係自私多過錫佢?似係愚孝多d喎!

你俾一星期你男友諗下先,墮唔墮胎最後決定權喺你度,你未來奶奶無權干涉,同你未來奶奶講慫恿人墮胎小心折褔呀… 果個話晒都係佢個孫丫,你地又唔係無經濟能力,生唔生都唔到佢決定啦

複式洋房

一開始,我只希望聽多d各方面既意見,直到現在,我諗大家都同意已經有好多意見喇,落一個決定唔容易。
我無意同睇法唔同既人透過討論區去鬧交,亦唔知道將自己既煩惱放落討論區會招至人身攻擊。
如果各位覺得我價值觀或者表達上有令你唔舒服既地方,我係呢度向大家賠個不是。
希望各位可以放過我,因為我呢一刻面對既壓力真係好大,謝謝
希望大家唔好再聲討我,答應各位以後唔會放自己既事落討論區,會學習自己解決問題。

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

生與否取決於你所決擇,將來無論發生任何事,都必需要面對及付上責任。

首頁

尾頁

跳至