婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

回覆樓主

原來大家都會咁諗,因為我會覺得兩邊都重要。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

GiselleMami 發表於 17-6-21 11:25
唔在場,講俾C6聽,姑9無做野,姑爺無俾錢姑9,淨係俾錢99,俾$3000,99又講自己無錢用
...
同住又比3000 真係好少喎咁99駛唔駛負責咩費用?

FTM先得3000 真係無得再嘔比佢啦

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

cchwin 發表於 17-6-21 20:40
我覺得加家用首要條件係要顧好自己頭家先,連自己老婆仔女都無能力照顧,點加,你話99唔加家用,99生活會 ...

咪就係~~~如果一個老人家有6000一個月~~~一般食乜都夠啦~~~但6000要包埋個女同女婿一共3個大人就更係難d~~~不過都好過樓主兩大一細先得3000囉~~~~
當然有能力既更係越多越好~~~有能力既應份俾父母添~~~但家陣樓主老公冇能力呀麻~~~

老婆要湊bb唔返得工~~~咁一家三口既生活只能靠老公~~~但樓主奶奶唔係得一個仔~~~仲有個同住既女~~~

難聽d講~~~呀仔兩公婆淨係付出3000零用俾呀媽洗~~~但個女婿係同住先俾得果3000(即係果3000個女同女婿有份食有份用)~~要加都唔應該係加個仔啦~~~

大宅

liumeowjen 發表於 17-6-21 21:39
原來大家都會咁諗,因為我會覺得兩邊都重要。

係2邊都重要,但睇你之前嘅回覆,似係父母家用重要過自己屋企,因為你話老公俾唔到老婆,係老公無用,但個仔俾唔到99就係99可憐
但問題係,99收2份家用加埋6000,99一個人駛都話唔夠用,咁自己老婆嗰3000家用,用係屋企加小朋友,咪仲唔夠用,咁99又唔係生活困難,如有能力可以俾多d,係咪應該加d 錢俾自己屋企同小朋友先呢?
99有6000一個人駛,樓主3000係一屋3個人駛,請問如加家用,應該先加俾邊個,好明顯啦
同埋最主要唔加家用嘅原因係99唔係生活困難,每個月得6000過係唔到活,無錢開飯之類

有能力,梗係唔可以阻止老公俾幾多錢家用父母,但嗰仔無能力,做亞媽嘅係咪都要唔好勉強嗰仔呢

除非樓主老公話佢唔坐車返放工改行路,唔食早午餐,攞晒自己交通費,早午飯錢去加俾99做加用,做仔嘅肯辛苦d,情願唔食早午餐加行路都要加家用俾99,我覺得做老婆嘅就唔可以出聲,因為係老公用自己私己加俾99,但如果要做到咁去滿足99,我反而會對99好失望,情願滿足自己去難為自己嗰仔無飯食都要加家用

伯爵府

咁即係老公應該俾多d奶奶然後樓主就應該食風嗎?

其實距奶奶一個月收6K家用,又有返工,唔明點解會唔夠錢用窩。當然我假設左層樓係奶奶既,唔需要交租或著供樓。

開到聲話唔夠洗,如果6K家用+返工錢(當你返part time 一個月6K)都有12K,唔洗養細路淨自己洗一個月12K唔夠,距應該檢討下。如果因為要交水電煤同買送,咁應該係姑奶兩公婆俾返多少少囉,唔通3K兩公婆包食包住咩。

伯爵府

liumeowjen 發表於 17-6-21 17:57
即係生左小朋友就不用俾老人家?

正常黎講,就當然應該計掂條數先要小朋友,希望父母同仔女都兼顧到。但如果以米已成炊既局面黎講,咁只可以先照顧自己仔女既基本需求先俾父母囉。樓主呢個case,明顯個阿媽都唔係生活唔到嗰隻,有6K家用又有返工,收入相當唔錯啦。咁就梗係應該顧多d自己屋企先考慮加錢俾奶奶。

何況同住又係3K,咁如果樓主去住距奶奶度,省返d租錢(或著如果係買樓既就租出去俾人),絕對有能力可以俾多過3K啦。

伯爵府

回覆樓主

你地比多即係養埋姑9同姑爺

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

GiselleMami 發表於 17-6-21 10:51
我地唔同住,兩個月先見一次左右,99同姑9姑爺住,有返工,C6每月俾$3000,真係俾好少咩?
我地連上去食飯 ...

其實家用應該係心意,原意唔應該係用來養父母的

如果個父母係諗住養大仔女,跟住就有人養自己,個父母真廢

"老豆養仔,仔養仔"

所有人應該要預備自己老咗時候既經濟上既安排架嘛

仔女出咗身,可以自己養自己,父母自己份糧應該好洗咗先至係架,仲吼住仔女(仲要已成家既)份家用

冇退休計劃既咩?

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

liumeowjen 發表於 17-6-21 17:15
我知我咁講實好聽唔入耳,其實每個月三千真係好少,你得三千家用係你老公無能力俾多啲你,但唔可以阻止或對 ...

養兒防老 不如應該自己積穀防饑

邊個話一定要養返個阿媽轉頭架

個阿媽自己都應該養自己,而唔係想個仔養自己,除非個仔永世唔成家
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

fungwongphie 發表於 17-6-22 14:08
養兒防老 不如應該自己積穀防饑

邊個話一定要養返個阿媽轉頭架
樓上有d寫得太長我沒有仔細看, skip 咗! 只想討論一下養父母的概念, 我記得小時候家境清貧, 父母要向親戚朋友借錢才能有飯開. 試諗下佢地點會有積蓄! 我相信阿媽有開口同個仔講, 就一定另邊廂同個女講, 講真$6000元水電煤差餉管理費已經用晒, 如果有病仲要睇醫生! 當然樓主3000元仍都唔夠洗, 我會先衡量個仔搵幾多, 是否可以拎多2000元出黎, 阿媽老婆各加$1000元! 至於阿妹/妹夫, 應該坐低傾一傾, 問下佢地有乜難處, 如果可以的話叫佢地比多$1000元. 另外, 我覺得另一個可能就是阿媽想拎多2000元用黎儲起, 以防阿仔第2日唔養自己, 自己積穀防饑.

珍珠宮

littleyan 發表於 17-6-22 15:31
樓上有d寫得太長我沒有仔細看, skip 咗! 只想討論一下養父母的概念, 我記得小時候家境清貧, 父母要向親戚 ...

攞個仔D$幫自己積谷防饑又真係幾令人無言。如果自己教到個仔有出色就話啫 而家連個仔一家都生活困難⋯⋯仲要攞

你都話以前開飯都有問題。而家D細路大咗,父母唔會唔做嘢卦? 負擔細咗,如果都仲要問人借至有飯食或積蓄,個老人家係咪應該考慮攞綜緩去減輕年青人負擔?

樓主個case,個阿媽生活係困難就應該反省係咪自己冇好好計劃,又冇好好教個女計劃,就搵個仔過橋令人髮指
何謂不誠實使用電腦??

伯爵府

littleyan 發表於 17-6-22 15:31
樓上有d寫得太長我沒有仔細看, skip 咗! 只想討論一下養父母的概念, 我記得小時候家境清貧, 父母要向親戚 ...

我覺得幾多人睇漏左,樓主個奶奶係'有返工'!
仔女加埋$6000家用,再有人工,當係part time算距$6000,其實一個月都有成萬二蚊。一個人點會唔夠洗?真係俾埋水電煤氣管理費都夠啦!

更加唔好忘記姑奶兩公婆係住係奶奶屋企窩,如果奶奶因為距地只俾3K但要包曬距地食住而唔夠錢用,係唔係應該用者自付呢?最起碼距兩公婆都應該交曬d水電煤氣管理費啦下話。

伯爵府

fungwongphie 發表於 17-6-22 16:00
攞個仔D$幫自己積谷防饑又真係幾令人無言。如果自己教到個仔有出色就話啫 而家連個仔一家都生活困 ...

係BK一講起俾父母/奶奶家用一定有人覺得多多都唔夠。係咁容易老婆又可以俾多2000,老媽又可以俾多2000樓主就唔洗咁煩惱啦!

再講真係要睇actual case丫嘛!如果阿媽係真係無錢開飯,咁梗係要照顧,現在唔係丫嘛。明顯個奶奶可用既錢多過個仔既家庭可用既錢,咁仲要R就過份囉。

男爵府

大豬既老婆 發表於 17-6-22 16:21
我覺得幾多人睇漏左,樓主個奶奶係'有返工'!
仔女加埋$6000家用,再有人工,當係part time算距$6000,其 ...
依家d清潔呀姐全職只有7-8K咋! 如果可以做到鐘點又唔同, market price 有90.00/鐘. 陪月肯定有2萬添! 真係要樓主講多d 奶奶狀況 , 例如層樓是否買的? 姑仔是否有病所以唔做野? 但其怪的是唔做野, 老公唔比錢, 生活有乜樂趣?

男爵府

fungwongphie 發表於 17-6-22 16:00
攞個仔D$幫自己積谷防饑又真係幾令人無言。如果自己教到個仔有出色就話啫 而家連個仔一家都生活困 ...
依家d細路真係大晒啦! 可惜"子欲養而親不在" !

珍珠宮

大豬既老婆 發表於 17-6-22 16:24
係BK一講起俾父母/奶奶家用一定有人覺得多多都唔夠。係咁容易老婆又可以俾多2000,老媽又可以俾多2000樓主 ...

係BK一講起俾父母/奶奶家用一定有人覺得多多都唔夠。係咁容易老婆又可以俾多2000,老媽又可以俾多2000樓主就唔洗咁煩惱啦!

再講真係要睇actual case丫嘛!如果阿媽係真係無錢開飯,咁梗係要照顧,現在唔係丫嘛。明顯個奶奶可用既錢多過個仔既家庭可用既錢,咁仲要R就過份囉。

上面⋯⋯

我有話樓主老公攞得出咩?

我同意"咁仲要R就過份"架

我認為家用唔等於一定要養得起父母至叫夠架,因為,子女冇責任養返父母架,心意$既家用要俾,但唔係俾哂身家先叫夠孝順。同樣,父母無資格要求仔女養返自己。相反,子女大個後同父母一樣都應該養自己,冇能力者除外。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

littleyan 發表於 17-6-22 16:39
依家d細路真係大晒啦! 可惜"子欲養而親不在" !

好好生活、好好做人,已經係好好既回饋
何謂不誠實使用電腦??

伯爵府

littleyan 發表於 17-6-22 16:33
依家d清潔呀姐全職只有7-8K咋! 如果可以做到鐘點又唔同, market price 有90.00/鐘. 陪月肯定有2萬添! 真 ...

咁其實實際阿奶奶返工有幾多又真係你同我都係靠估。就算你話6K太多,4K都有掛,咁一個月都一皮,如果淨係用落自己度就無理由唔夠。如果因為層樓仲要供/俾租,而唔夠,咁就要起碼睇返阿姑奶有無俾返自己個份囉。樓主講得姑奶住奶奶度,我覺得斷估都唔似係租。

複式洋房

回覆樓主:

樓主你得3千蚊家用咪好緊(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

GiselleMami 發表於 17-6-21 11:25
唔在場,講俾C6聽,姑9無做野,姑爺無俾錢姑9,淨係俾錢99,俾$3000,99又講自己無錢用
...

認同佢,跟住自己呻埋一份,買餸又貴,如果亞B病就更慘,睇一次醫生好貴..........等等等等。
唔同住唔食佢俾$3000,同住同食又係俾$3000,要加都唔係你地加。

首頁
12345...8

尾頁

跳至