婆媳關係

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

heidys 發表於 18-3-30 11:18
唔通係怕醜?

有好多人真係唔識應酬說客氣話,咁費事失禮人,坐係到最啱

水晶宮

回覆樓主

樓主做我新抱最啱,我又意見多,樣樣都做足,又鍾意去應酬敬酒,不過到時可能你又話我煩

公爵府

jojojojom 發表於 18-3-30 15:04
樓主做我新抱最啱,我又意見多,樣樣都做足,又鍾意去應酬敬酒,不過到時可能你又話我煩
...
咁樓主可能會嫌你“過度活躍”,“控制狂”。

水晶宮

Miulo 發表於 18-3-30 21:26
咁樓主可能會嫌你“過度活躍”,“控制狂”。

不過我冇咁好命有樓主做我新抱,因我冇仔

珍珠宮

回覆樓主:

我都係好簡單擺幾位
6299都無過問
其實無緊要
不過去到最後99竟然拎走哂d人情囉
所以你6299無乜野架啦

複式洋房

佢地無要求多多已經好好。你地結婚梗係用你地既錢啦。同埋咁大個人,過大禮唔係仲要6299 幫手掛,只係佢地唔會做啲門面野,問你駛唔駛幫手,佢地真係幫手,你都唔好意思啦。 佢地可能不嬲都唔做門面野。
BTW: 新婚快樂 以後同6299 好好相處 唔好令c6 夾係中間

侯爵府

我6299過大禮甚至擺酒都係一條毛都無出過,結婚開支全部都係我老公出曬,但係6299有送金器俾我。其實我又唔稀罕6299有咩禮數,自己搞掂曬咩都唔使跟佢地嗰套仲好

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我結婚時 所有野都我同老公準備
男女家係出席就得 意見我地會聽 但做唔做唔到其他人話事
我男家多野講嫁 但我老公係個強勢既人 佢覺得佢既婚禮佢話事

雖則結婚都算係二個家庭既事 但話事人係我地
十幾年黎 我媽同我99只見過三次面
我同老公都覺得無必要見

每個家庭都唔同 唔係個個家庭都中意同親家咁多聯繫 至少我個家庭覺得無需要同必要 唔見仲好

樓主你都有小朋友 過左去就唔好諗咁多 番唔到轉頭 你成日諗唔開心只會係你自己 對其他人黎講不痛不癢

再者我覺得 為人父母 養大子女已勞心勞力得太多 至於婚姻大事 由當事人準備就好 其他人出席就好

洋房

回覆樓主

我99好幫手
62就幫都唔幫,事先聲明晒話唔會幫唔會俾錢(emoji)

琥珀宮

mangolover 發表於 18-3-29 08:30
我同c6 係旅行結婚,海外婚禮有請雙方家長去觀禮兼旅遊,返到香港補擺幾圍請親戚食飯。由一開始我地通知家 ...

你可以感覺佢地唔投入,無娶新抱的喜樂感,但佢地真係無任何責任要付出!其實你6299只係不懂得應酬交際,也不善於表達個人情感!

你結婚乜都做齊,有海外婚禮,有過大禮,係酒店擺酒,咁都話自己「嫁得草草了事」!你究竟想點嫁?似乎係你自己自尋煩惱!

男爵府

jojojojom 發表於 18-3-30 15:04
...

到時佢可能會post另一個post我的麻煩99

別墅

回覆樓主

之前有個類似既post
今次見到未㩒入黎都知道啲回覆係點

唯有叫樓主睇開啲囉
喺BK裏面有3大死罪
1. 結婚過大禮expect 6299 參與
2.結婚後同6299一齊住(啲人第一樣一定係問層樓係邊個, 層樓係6299既就咩都唔駛再講)
3. 生左仔搵6299幫手湊

同呢3項「罪名」有關既topic
你得到最多既回覆就係 「你又唔係嫁比6299 點解佢要幫你XXX」 「6299冇責任XXX」

加油吧 唯有期待自己快啲做人99

別墅

jojojojom 發表於 18-3-30 14:57
唔做唔錯,小做小錯

冇禮貌都可以多多理由

唔怪得睇新聞有清潔姐姐同人講早晨
結果比人投訴
因為啲人覺得要同番佢講早晨好麻煩

LOL

男爵府

mangolover 發表於 18-3-29 13:22
可能我個人比較守舊傳統,我不嬲覺得結婚從來唔係2個人嘅事,屋企都有一定嘅影響力。你講得啱,我係覺得送 ...

「我覺最唔抵嘅係我父母養到我咁大,6299 就有人接手幫佢湊佢個仔,我父母都想我嫁去嘅地方都會對我好,人地就好似唔珍唔惜咁。」

老實講你呢個心態同啲奶奶點解一模一樣架
你父母就辛苦湊大個女
人哋都有養大個仔啦
講到你就幫人湊仔
可能人哋都覺得生個仔出嚟就娶咗你個公主呢

不過大家都係做人新抱
其實如果我係你
我以後都唔會做啲乜嘢
過年過節送禮
定時定候請安
噓寒問暖咩都無
大家保持距離好似普通朋友咪算囉
冇期待就冇失望呀姊妹

大宅

kaman0617 發表於 18-3-29 09:46
我6299都無過大禮⋯我金器禮金都無收過佢地、寫個名白白嫁左比佢個仔!仲好意思發脾氣問個仔我咩事新年唔 ...

我個2件仲頂引結婚我2公婆自己攪掂哂,過大禮前一日有人要威!叫我老公出比一萬蚊佢買金器以佢名義送過來!真係多謝哂!
到我生仔,冇人叫佢煲姜醋!佢在佢自己開嘅爛鬼雜貨舖攞姜同醋煲,d姜仲係一片片,煲完爽口個款!佢夠膽死叫我老公比足錢佢!自己個內孫都咁計較!更何況冇人叫過佢煲!
佢在你面前扮弱智,扮唔識嘅衰野,多到可以出本書。生大仔出院個日煲雞湯話比我飲,叫我老公攞返來,原來係佢d女飲浄d渣,佢就加d水滾2滾!我媽話雞湯都唔係呢個時候飲啦。
所以冇做有冇做好,以後唔洗同佢咁多呀之呀左!大家互不相干,你唔好煩我,我亦一直冇煩過你。
之前我生細女,身體唔好要入院,咁岩我媽整親腳,只係叫人地呀亞媽幫一個上奏接大仔回家!人地都唔幫!而家我仔大女大啦,係我同我媽帶大嘅!非常孝順我媽,人地亞媽又睇唔過眼,又要同我亞媽同一待遇!又話我d仔女淨係錫婆婆!我心諗:你慳d啦,你對我頭家有乜共獻過?我d細路細時你有冇比過時間愛心佢地相處過!你而家行唔到咪叫其餘6個仔女孝義你囉!做乜話要過我度住,要我照顧你呀?
我老公成日叫我要孝順佢老豆老母!我心諗,你有你要求,而家我有我享受
總之一句,當初十幾廾年你地冇付出過,冇做過,就唔好諗住會有回報!廾年後我真彩鬼你地都傻

複式洋房

pinkuchan 發表於 18-4-1 08:01
之前有個類似既post
今次見到未㩒入黎都知道啲回覆係點
姊妹睇得好通透,雖然唔係我預期嘅回覆,不過真係唔post 唔知道原來係咁,不過講完起碼舒服d,多謝咁多位姊妹提點

複式洋房

bbbbb001 發表於 18-4-1 11:03
「我覺最唔抵嘅係我父母養到我咁大,6299 就有人接手幫佢湊佢個仔,我父母都想我嫁去嘅地方都會對我好,人 ...
雖然我會經常見到我99, 但我都係以後男家嘅野就第c6 去諗同決定。

複式洋房

Pinkshoes 發表於 18-4-1 16:15

我個2件仲頂引結婚我2公婆自己攪掂哂,過大禮前一日有人要 ...
雖然佢地好難頂,不過d 仔女都分到邊個好,知道佢錫婆婆已經開心哂

大宅

回覆樓主

我都係自己訂過大禮禮品,其他迷信野佢乜都識,要洗錢佢就唔識所以明白你感受

別墅

little_angels 發表於 18-4-2 00:06
我都係自己訂過大禮禮品,其他迷信野佢乜都識,要洗錢佢就唔識所以明白你感受
...

exactly!!

明明佢地份人就好鬼傳統
啲禮節樣樣都識
但講到要出錢就扮晒新潮扮晒與時並進
慘在仲有一大堆人幫佢護航

首頁
34567...8

尾頁

跳至