婆媳關係

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

回覆:結婚4個月就分居!! (有點長,但請幫忙給意見)

病唔係大晒咩係大哂?

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得樓主好唔孝順自己父母,
父母對自己咁愛護,
值唔值為一個死6(長不大的廢柴,唔要都罷啦),
令父母睇著自己受男家侮辱.

如果你還愛[生你養你]的父母,
請你堅強地站起來,
留給自己一點當人的尊嚴,
愛惜自己!

saula  講得好!  發表於 11-10-29 12:02

男爵府

引用:我會一直係阿媽到住,但我唔會自己提出離婚

原帖由 Fish1126 於 11-10-20 發表
我會一直係阿媽到住,但我唔會自己提出離婚,自己過返自己想要既生活,直到你老公接受搬..../等佢提離婚, ...
完全同意!嫁人不等同賣身!

面具戴太久,就會長到臉上,再想揭下來,除非傷筋動骨扒皮。——魯迅。

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

男人應該有呢種諗法:

老婆為女人時 生活在娘家
從小沒吃我們家一粒米 沒喝我們家一口水
就為一個“情”字 離開自小拉拔自己成人的父母
把自己的大半生託付給我們 嫁給我們為妻
以我們的父母為父母 以我們的兄弟姐妹為兄弟姐妹
⋯⋯ 你說 我們不對她好 能對得起自己的良心嗎?人要有良心啊!

想一想
老婆十月懷胎是多麼不易
如果沒有即將做母親的喜悅作為精神支柱在那兒撐著
任誰給他裝上那麼大的肚子也忍受不了
好不容易撐到分娩
大命換小命 盼來個母子平安 孩子還得跟我們姓。

你說 我們不對她好 能對得起她為我們做出的付出嗎?
人心可都是肉長的!
男人女人都會“敏感”,
但男人是對事敏感 一件事覺得不對 事後越想越不對,生氣;
女人是對話敏感
一句話聽的不舒服 越琢磨越覺得不對味 生氣。

所以 作為男人 委屈一下
多挑老婆愛聽的說 哄哄她
讓她高興 我們也高興 何樂而不為。

世上美女多得是 結婚了 就要心無旁騖
並且 千萬不能拿自己的老婆與別的女性做比較。
貂禪漂亮 但你也得有呂布的英俊模樣和超群武藝,
如果沒有 那還不是空尋煩惱?

如果你和老婆一起上街
看到一位年齡、身材與老婆差不多的女士穿了一身漂亮衣服
那你一定千方百計鼓動她也去買一套
事後你一定會有額外驚喜。

人活一世 環境不同 家教不同 遭遇不同
造就了人與人之間的不同性格和習慣
到結婚年齡的人 性格 習慣已經形成了。
古語說:江山易改,本性難移。
男人結婚後
不要老想著按自己的要求和模式去試圖改變妻子的缺點、
不足和習慣 聰明的做法是從自身做起,按照老婆的喜好改變自己,
這樣堅持下去 久而久之
她會感到與你一起生活是最好的 是最適合她的,
她就會把你當成最可信賴和最依靠的人 想讓她不對你好都難。

現代女性大多是工作女性 在外工作一天
特別在每月那特別的幾天 女性比我們還疲勞
一定要做到共同承擔家務。
家務繁瑣但不重 每天周而復始 做久了 是一種心理疲勞。
我們通常說:男女搭配,做事不累,這個辦法在家中同樣適用。
自己的老婆自己疼,
如果在這個世界上,有一個人比你還疼你的老婆,
那你就離麻煩不遠了。

Dumpling96    發表於 11-11-2 09:53
chocoling    發表於 11-10-22 20:05
美亞  WA.....我支持你開班教下男士如何做人.造福香港.減少單親家庭的出現~  發表於 11-10-21 21:25
gogymiu  好好一篇文章!  發表於 11-10-21 18:09

大宅

好清楚大家o既支持,其實我已經心裡有數條路要點行,只係覺得我o既婚姻好似好兒戲o者,都未曾享受過蜜月期就要分開,仲要為左d衰人,真係好無奈

yubiwa310  個衰人包括你c6 ,因為連佢都唔撐你丫 !  發表於 11-11-9 17:11
shui_sum  分開並唔係因為你6299,係因為你老公唔值得你付託終生!!!  發表於 11-10-31 16:38

男爵府

早走早著呀... 自己都有呀媽生架, 睇完你o既情況, 個心真係乜粗口都爆哂出嚟!!! 咁o既老公, 6299 唔屎都無用, 睇嚟佢家族都會絶子絶孫! 邊有人衰得咁貼地架! 真係唔知咩年代咁專制, 而家仲有分娘家唔娘家架咩??!! 香港係自由地方, 鐘意去邊就去邊, 你6299 都chi 孖根. 快d 離婚, 扮靚啲, 真正o個個好快會出現, 唔好再咁軟弱, 唔好再比人虾

chocoling  agree  發表於 11-10-22 20:05

大宅

樓主呀~
兒戲與否見仁見智,最緊要過到自己果關,
唔好理人o地點睇點講點諗
知道你有o左決定大家都會支持你架
慢慢長路冇理由為o左果幾件蛋散而白白浪費

我初初結婚都同你個case一樣
1) 同叔仔一齊住
2) 99日日上來我o地度
3) c6愚考,覺得唔出聲就會咩事都冇
4) 同我講佢阿媽係皇太后.叫我就佢
5) 99話我我唔好駁咀
6) 唔好成日返娘家,一返完就有說話聽
7) c6成日出差唔o向香港,咁屋企冇人理,d衫冇人洗,間屋冇人執

所以老公唔o向度我都唔想返去,而且叔仔又like o向屋企張sofe灘屍,
我無謂阻人發達啦!!!
99唔係同我住一間屋,但佢屋企望到我屋企,知我屋企有冇人,
有時佢痴到見到有燈就打比c6話: 你番o黎喇?
失雞無神又會走上來
攪到我壓力好大,返到去都唔會開燈................

宜家我咩都唔理,
因為我有個女,佢o地講咩我都選擇性接收!
1week只去1次99屋企dinner
少見為妙!!!!!!!!!!!!!!!!

點都好~~~樓主你要做番自己
活得比[蛋散家庭]好呀~~~

大宅

樓主,你C6一家係有問題,其实你都有,第一:未結婚前好應該清楚以後居住環境,6299 D性格,唔好婚後先乜乜物物,人生係自已話事,第二:結婚4個月就話忍到有病,好似你本身性格唔堅強有關,第三:你係夫家唔開心都唔好講比你阿媽阿爸聽啦,錦大個人重要D老人家為你担心,除非你以想清楚要離婚,而家婚又唔離,又返去外家住,錦味重另人担心,應該同父母講唔洗担心,会自己照顧自己先arm,呢個世界,唔係只得一係父母,一係老公,有D女人夫家唔好,外家又唔理,錦果D女人點算,味痴晒線...

大宅

婚離不離, 暫緩. 事關重大, 決定了就不能反悔, 尤其現在樓主有多少情緒病, 忌衝動行事.

反正有娘家撐腰, 更不用急, 應好好想清楚, 如果不離婚, 現在的問題如何解決, 今後要用哪一種方式與丈夫家人相處. 如果離了婚, 這段感情能否和平放下, 會不會令情緒病加深?

有時呢, 人善被人欺, 雖則老爺奶奶有些話陽奉陰違就可以了, 但若丈夫不瞭解, 不懂排疏, 確是難做. 一開始回娘家等事情上樓主不吭一聲嚥下, 丈夫又沒辦法搞服自己的父母, 打後只會愈來愈難.

建議首要事情不是老爺奶奶, 而是要和丈夫講清楚, 令他意識到自己偏袒父母的行為已經嚴重危害到婚姻, 而當然樓主也要反省一下, 為什麼無法與老爺奶奶相處, 適度聽從丈夫的意見, 作出修改. 須知丈夫也無法選擇自己的家人, 就算老爺奶奶再難相處, 為著丈夫, 都要努力. 如果丈夫愛你, 你展現這一點給他看, 他一定會支持你的.

只要二人互相支持, 什麼都好辦事.

男爵府

環保接龍勳章

我會同依家人割席,以後不相往來(包括個愚孝仔)。

水晶宮

我都覺得樓主最緊要飬好自己身體,睇C6會唔會揾你出去傾,了解下6299
落乜野薬,如果冷靜後,C6係要離婚,你就放生佢,亦放生自己啦,番去俾
自己父母錫。
會唔會結婚甘耐都未有BB,所以6299搞大龍凰呀!

別墅

陪月勳章

結婚4個月就分居!! (有點長,但請幫忙給意見)

叫你6299c6一家吃屎去吧,

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

樓主...你自己好好諗你自己以後既生活...呢個男人係唔係值得你咁愛佢....一個咁既人....我真係唔識去講咩...
你有一對好父母係你背後撐你...好好為自己生活打算啦...

好好休息.身體要緊...

男爵府

分手啦,好有寶咩

別墅

引用:我真係好難過,見到自己父母都為左我好擔心,

原帖由 SASAMIMI 於 11-10-20 發表
我真係好難過,見到自己父母都為左我好擔心,我好不孝,以前成日打返屋企喊仲話想死好辛苦,搞到佢地都好擔心.
...
走吧!做人要有尊嚴!

民房

回覆 回覆:皇妃117的帖子

妳唯一辦法就係儘快九秒九同條白痴廢柴離婚,過返啲正常人嘅生活,如果我個女咁樣比人蝦的話我一定要佢含包散妳醒下啦! 勇敢啲打個電話過去小個八婆一镬金然後叫佢攬住條廢柴等天收啦!

男爵府

5係亞仔出咗世,我都一早離婚,
e+都計劃梗.............好煩!
因為有小朋友囉!

水晶宮

問你c6可唔可以搬開住啦...比d空間自己

男爵府

畀面勳章

回覆 SHIRLEYLAM330 的帖子

嘻嘻~~其實我都係抄返嚟post啫嘛!!

首頁
34567...9

尾頁

跳至