婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

ws-chan 發表於 17-6-28 19:12
突然諗到一個問題,99收$3000家用唔夠使,外母冇家用收,食風會飽?

我外家話同住先要俾,唔同住唔需要。

大宅

你老公搵幾多先
如果你同仔女好多
你老公有搵好多
可以考慮加
但——
你自己都只有咁多
證明自己都不是好有錢

既然你咁,唔加都合理

男爵府

回覆樓主

計條數比你老公睇,話自己唔夠錢用,叫佢加家用
我地唔同住,之前老公比$7-8000,但99連間唔中幫我睇一日半日小朋友都唔多願意,我計左條數同老公講我唔夠錢洗,交租水電買餸日用品,小朋友又要凖備返學,自己得幾千零用慘過工人姐姐,後來減左99家用只比$5000,99唔洗供樓,計埋老公佢淨袋2萬幾3萬有錢過我好多,慳返d$比囝囝返pg既2歲獨立班
$3000夠咩?買下護膚品、衫褲鞋、零食,邊有私己儲叫你老公顧掂自己頭家先

複式洋房

ricky0223 發表於 17-6-29 21:32
計條數比你老公睇,話自己唔夠錢用,叫佢加家用
我地唔同住,之前老公比$7-8000,但99連間唔中幫 ...

嗰3000淨係買餸,我無用護膚品,唔食零食,我用清水洗面,買衫嗰啲都係入老公俾,無儲私己啊,老公儲哂

大宅

GiselleMami 發表於 17-6-29 06:30

言下之意姐係想加錢,而C6有時又想加俾佢,點算好?
你可以反建議老公俾家用外母,既然佢要考順長輩,點解你唔使?外家唔想收可以叫你阿媽儲起以備不時之需。如果俾完佢都仲有空間想加家用俾99,你咪叫佢三邊齊齊加囉。

男爵府

回覆樓主

佢呻時你又加幾句囉 「一個人搵幾個人洗 多多都吾夠 唯有亞老公搵多份兼職先夠啦
辛苦你啦老公」
睇下佢點講見招拆招

男爵府

回覆樓主:

呢度d人講野咁癲既?

即係甘講,你地一個家庭,自己食自己住,你作為一個ftm,點解唔可以對c6比幾多家用99有意見?你c6有比家用99,但你無比家用娘家又點計先?有人話辛苦養大個仔比得3000咁少,咁你媽媽養大你唔辛苦嗎?
我覺得你地生活已經咁困難比3000已經好好,況且有其他人同99住架喎!呀媽大家都有份,責任唔係你地一家度,食呀媽住呀媽唔駛比多d?

子爵府

GiselleMami 發表於 17-6-21 17:17
我地儲得比較多錢,但啲錢係用黎買樓用同以防不時之需,99知道c6每個月搵幾多,所以可能因為咁想加家用, ...
其實大家有没睇清楚,樓主話佢地儲得比較多錢,樓主-老公揾到$,亦.負擔得起,只係佢地想儲多呢,所以家用俾$3000.唔係俾唔到,係自己限自己用$3000,其-餘大部份儲蓄。不如-樓主講返真係月入幾多啦?如果月入4-5萬,咁$3000相對少。如2萬,咁$3000就唔少啦。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

講下我個case先 我地一家三口得老公一個搵錢 同我阿爸阿媽住 我地比9000蚊家用 基本已經包曬屋企所有開支 另外比2000蚊奶奶 佢一年都唔會煮一次飯比我地食 一個月同佢出街食2餐飯左右 次次平極幾百 貴則千幾都係我地比 小朋友學費又幾千 仲未計興趣班 黎緊仲有多件出世 我地個個月都係岩岩好 有時都要動用積蓄

公爵府

回覆樓主:

妳奶奶都幾慘!
恭賀新禧,迎春接福!

別墅

若老公比家用佢媽,我本人不過問(仔養媽係好應該)~~~

複式洋房

回覆樓主

有啲99成日想涼水,我就無比。
62會搞掂,會比。

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

99成日話大把$用唔完,叫c6不用俾

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

GiselleMami 發表於 17-6-29 06:30

咁同樣理由亦應該用响男家
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

回覆樓主:

你老公娶到你真係執到,咁慳家,又肯捱,你又同你老公呻下囉,佢加錢俾佢媽,麻煩加埋俾你,同埋出聲叫埋姑奶一齊加家用,唔好忍呀,有時寧願做醜人,都唔可讓步,唔係就次次搵你老公笨
你都要錫自己多d, 有咩理由你慳埋慳埋俾你老公愚孝

大宅

MommyPanel勳章

回覆 GiselleMami 的帖子

我真係要同你學野, 樓主好勁平時唔使買少少野俾自己嗎, 幫屋企慳自己唔會心裡不平衡嗎

別墅

sinohk33 發表於 17-6-21 12:54
唔使加。

佢咁講就答返佢:係呀!乜都貴,人工又冇得加,我一家三口仲慘,細路又冇得慳,我哋仲辛苦,阿99 ...

同意

大宅

我係你呀媽睇見你咁就慘,做ft mum得3000
喂唔洗買餸自己消費都要啦3000
真係賓賓都生活得好過你呀!
我單身痴呀媽住,20k比5k呀媽,先儲到幾千蚊
同埋點解淨係比家用奶奶,唔比家用自己呀媽?
因為錢係老公揾?
你老公份糧應該扣除生活開支,再除2分一半比你架,如果唔係你不如出嚟打工啦

我用3000請你日日去我屋企淨做家務我都覺得抵到爛如果我第時老公咁對我我堅係開波剷到佢上天花
3000?日日食白飯我都唔願做呀
當我乞e咩我返3日工都有啦洗做ft mum服侍你30日?

首頁

尾頁

跳至