婆媳關係

跳至

首頁
45678...18

尾頁

侯爵府

你地有權決定自己既野,既然錢唔多又唔同住,咪唔使理佢地囉.
你亞媽要派餅咪自己同老公俾錢,其餘咩食飯就分開男女家食,各自俾錢及請客.
留返D錢俾BB好過啦

大宅

樓主, 俾個忠告你:
你點唔滿意6299都好, 呢D說話唔好同你老公講, 私底下同媽咪呻完, 亦唔好再傳番俾你老公
你老公婚後要跟你住, 除非佢打定主意食軟飯, 唔係, 對一個男人來講已經係好無臉, 而且你字裡行間透露出你覺得俾緊著數佢: "俾個屋企佢", 如果日常生活中你仲咁, 佢好快會走人.....

koyukizoe   我覺得樓主根本連自己C6都睇唔起  發表於 12-6-22 01:34
sillything    發表於 12-6-22 01:19
lypoon    發表於 12-6-21 16:23
方方媽媽  Agree  發表於 12-6-21 13:01

男爵府

winniexwinnie 發表於 12-6-21 12:26
嗯 收到 我真係覺得簽完名就算

其實宜家你地結左婚,都係在你屋企住,而你6299又俾唔到咩禮金,既然係甘,點搞咪你地自己話事lor。使咩理他們,反正之後又唔使日見夜見。

最緊要係你c6同你企在同一陣線!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+winniexwinnie+於+12-06-21+

複式洋房

樓主,早知今日又何必當初!如果你生性唔好拍拖2個月就攪大咗個肚,根本就唔會有今日啲事情發生。

問心一句我覺得樓主你都係唔好結婚好啲,你做人咁唔成熟,成日要人就哂你,都未結婚已經咁多不滿,睇來段婚姻都唔會長久啦,何必多此一舉。

要知道結婚唔係2個人走在一起咁簡單,而係將兩個完全唔同的家庭放在一起,家中各人都要付出努力先可以有個和諧的生活環境的,唔係你比間屋老公住就大哂的。如果你唔改吓你的處事態度,可以肯定將來的屋企一定會家無寧日,到時最受傷害嗰個將會係你媽媽和你bb,到時你又唔知會話邊個蝦你亞媽媽哩!

其實我覺得成件事蝦緊身邊周圍的人嗰個係你囉!公主大人!

fungwun  agree  發表於 12-6-21 14:02

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

老實講, 得7個月, 未了解清楚對方, 你真係咁放心將自己交托比佢, 我見你一直無講過你c 6既反應, 佢點對你, 你都5個月, 有無打算之後邊個湊, 養一個bb真係好辛苦嫁!

男爵府

樓主,其實你所講男家嗰 D 嘢,我唔覺得係蝦你媽咪,因為好多好多好多好多父母都係咁,開頭就話乜都無所謂,簡簡單單就得,最緊要兩個後生嘅好好地,但整整下又要呢樣嗰樣,男女雙方家長都會,真係正常過正常,我都見唔少。

如果你真係覺得好委屈,你唔去簽紙,佢地又耐得你咩何?你要嫁的話,就同你C6兩個人一條心去解決所有問題,你講到6299唔諗下你俾間屋佢地個仔住,不如你又諗下,你C6又有無感激之心?定係佢根本唔想黎住?

大個女喇,唔好全部都以自己為中心先得架!

大宅

引用:Quote:原帖由+spiderlily+於+12-06-21+發表

原帖由 winniexwinnie 於 12-06-21 發表
其實我只係覺得佢地蝦我呀媽 因為我係單親家庭 鄧呀媽唔抵即
你鄧阿媽5抵,你就一早爭氣D啦!:;pppp:

飛天紅豬俠    發表於 12-6-21 16:38

男爵府

門都未過 我覺得自己條路好難行

你咁多不滿,又講得咁洒脱,但完全冇諗過自己一開始就做錯哂,你反省吓樓上各位話你的說話吧
睇你講你同你個拍拖7個月嘅男人,我完全覺得係角色互換,不如你調轉,你話佢屋企俾得少禮金,不如你豪俾咗,你叫番佢哋為個仔準備嫁妝入聚你屋企算咯

My little Son

男爵府

引用:樓主,+俾個忠告你:你點唔滿意6299都好,+呢D

原帖由 A.C.C. 於 12-06-21 發表
樓主, 俾個忠告你:
你點唔滿意6299都好, 呢D說話唔好同你老公講, 私底下同媽咪呻完, 亦唔好再傳番俾你老公
...
我都唔想講到禁難聽 不過佢屋企唔識做

男爵府

引用:你地有權決定自己既野,既然錢唔多又唔同住,

原帖由 李大嫂 於 12-06-21 發表
你地有權決定自己既野,既然錢唔多又唔同住,咪唔使理佢地囉.
你亞媽要派餅咪自己同老公俾錢,其餘咩食飯就分 ...
其實非常認同 !!! 我左慳右慳都係為左個細

珍珠宮

我結婚果時,6299只係負責飲新抱茶架咋,冇咩理由要老人家出錢出力姐,佢地自己主動要幫手就另計啦~

你媽都係想你嫁得開心姐,唔好咁斤斤計較啦~
成日計住人地咩都唔做、你又"幫手"解決左邊PART邊PART~盞你自己唔開心咋~
結左婚之後仲多野煩,多D諗下點樣可以大家好相處D仲好~

bbsukiyw    發表於 12-6-22 12:19
輸入搜索內容

男爵府

引用:樓主,+俾個忠告你:你點唔滿意6299都好,+呢D

原帖由 A.C.C. 於 12-06-21 發表
樓主, 俾個忠告你:
...
其實我媽平時好錫佢 咩都買佢最喜歡既比佢食 唔舒服又比藥膏又查 關心佢 都唔明佢家人禁

男爵府

引用:Quote:winniexwinnie+發表於+12-6-21+12:26

原帖由 angelkinki 於 12-06-21 發表
其實宜家你地結左婚,都係在你屋企住,而你6299又俾唔到咩禮金,既然係甘,點搞咪你地自己話事lor。使咩理 ...
係!!! 我會比佢感受下我家根本對佢好好 當左半邊仔禁

男爵府

引用:Quote:原帖由+conniebebe+於+12-06-21+發表

原帖由 C9D 於 12-06-21 發表
大肚我都有跪喎,我當時不知幾想扮抽筋唔跪
跪我唔介意都係個一陣 又唔係一個鐘

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+C9D+於+12-06-21+發表大肚我

水晶宮

其實樓主都係註冊完夜晚同屋企人食飯啫,甘斟茶嗰D咪照做。其他全部
由你同C6搞就可以啦,例如禮金少,係你C6既責任,甘你咪同C6買餅咭俾
媽咪派囉,又龍鳳被你更可同C6買完當女家拎嚟,奌解要同99去揀,既
然-切從簡,男家應俾既又冇(我指你C6),甘你又點可以要求女家既嫁妝
呢?由頭到尾唔見你怪責C6,反而怪男家長老,老實講佢父母已完成養育
個仔責任,而加佢地係等飲杯茶咋,但你地識咗冇耐就有咗,佢對Lee
段婚姻都十五、十六,唔知你地定唔定性㗎。如果你覺得媽咪俾人蝦,
甘你兩個就好好做人,自食其力,錫媽媽多D,如果婚後又要靠番99同你湊
BB,又或者要搬番去住,甘你成世俾人食住啦。

男爵府

引用:樓主,早知今日又何必當初!如果你生性唔好

原帖由 Fongyee 於 12-06-21 發表
樓主,早知今日又何必當初!如果你生性唔好拍拖2個月就攪大咗個肚,根本就唔會有今日啲事情發生。

問心一 ...
我都後悔自己點解唔食藥 以前拍拖都唔會禁
衰左呢一次 我而家只係要佢明白 有d野唔係必然 我話簡單就簡單 大家都好 佢屋企一直要求點做點做 佢呀媽勁擔心佢地搵唔到女朋友 禁一係唔好結 當係呢個小朋友 我唔介意 我執著係為自己 人地唔幫我邊個幫我 所以我都係唔想第時再拎呢件事而嘈

男爵府

引用:樓主,早知今日又何必當初!如果你生性唔好

原帖由 Fongyee 於 12-06-21 發表

問心一 ...
我向來不愛鑽石 名包包 我同老公講介指 士但 佢話點都要買 我係公主病一早叫左佢快d包哂比我 換新手機 我話唔洗換 第時比小朋友 佢開心我開心 我未想到用咩藉口說服自己 說服到咩事都無

男爵府

引用:老實講,+得7個月,+未了解清楚對方,+你真係

原帖由 chrischo2002 於 12-06-21 發表
老實講, 得7個月, 未了解清楚對方, 你真係咁放心將自己交托比佢, 我見你一直無講過你c 6既反應, 佢點對你, ...
我自己照顧先 我媽工作多幾年 佢想退休既 就幫我接小朋友放學 就係禁多囉 我老公好少發表意見 佢既思想仲比我單純 佢第一次拍拖 我有左時問佢真係認為可以再下去 行第二段路 佢話好開心 一次過搵到老婆 又有個仔 我就真心相信佢所講既 我有想錯嗎?

方方媽媽  你男友講既未必係大話,只係,佢未必有能力實現養老婆+仔既承諾.  發表於 12-6-21 15:18

首頁
45678...18

尾頁

跳至