婆媳關係

跳至

首頁
45678...26

尾頁

男爵府

Erica~ 發表於 12-12-28 13:08
樓主,我都撐你! 我唔覺得買個大家樂俾姐姐有幾小家,做節又好,平時都好,我都唔會想同姐姐一齊打邊爐喎! ...
我都撐樓主!依家又唔係唔俾飯姐姐食!我覺得冇咩問題!

大宅

有時又唔洗咁計較既,工人都係人人地幫你打工姐,一個人食得你幾多,一餐半餐又唔係成日有得食未由佢囉,過時過節真係多D人開心D,講真個句,佢係你屋企做野你對人好,人對你好,更何況你屋企有個小朋友,佢成日幫你湊住佢,你對佢好D佢都會對你好D啦,做人既野將心比己諗下啦

子爵府

回覆 Bubeau 的帖子

Right, 又唔係食面包公仔面, 大家樂都係正正經經一餐呀!

大宅

回覆:淥吖,淥吖,唔使理佢!

不過,有d好奇呢位姐姐係主人話呢個未食,果個未食,俾哂說話佢聽嘅情况下都仲夠膽"狂風掃落葉"和"專攻d貴嘢"咁刷,真係夠薑喎又?!

男爵府

引用:有時又唔洗咁計較既,工人都係人人地幫你打

原帖由 kwan_tomato 於 12-12-28 發表
有時又唔洗咁計較既,工人都係人人地幫你打工姐,一個人食得你幾多,一餐半餐又唔係成日有得食未由佢囉,過 ...
咁都叫計較????
又唔係唔比野佢食,有啲人鍾意同工人食,有啲人唔鍾意,有咩問題!
況且做節係屋企人做,工人又唔係屋企人,分開食有咩問題?? 況且佢黎做野係打份工,做足本份,唔同佢一齊食何來叫做對佢唔好???

侯爵府

11B 發表於 12-12-28 14:33
無話錯對,只係已經食緊,99仲講埋啲九唔搭八嘅嘢,仲要講2次!個工人又食得咁自私同無禮貌我先唔開心。 ...
照咁睇, 係99想利用工人激你呀!

大宅

回覆 oooCeciooo 的帖子

其實係你奶奶一句:唔使理佢累事姐
算啦,都過左落,唔食都食左啦,一年一次姐,下年都唔知有無機會啦
睇開D啦,我地屋企以前請工人都會當佢一家人,咩都會遇埋工人姐姐,點解人地黎你屋企打工就要分階級,好似佢低人一等咁?佢都要用自己既勞力去賺錢,只不過同我地賺錢方式唔同姐,你出去打工都想老闆對自己好D啦

Lovelybaby2011  無錯, 講得好  發表於 12-12-28 16:16
himuimui   Agreed. I remember when my aunt goes to sleep during lunch hour, her helper can rest too.  發表於 12-12-28 15:00

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 Erica~ 的帖子

你老闆會要求你ㄧ路食ㄧ路返工??聖誕開party個個夾完返位一路食一路做??

你甘講工人仲慘過系廁所食wo

男爵府

引用:哈!其實無話錯對,大家生活方式習慣唔同,其

原帖由 11B 於 12-12-28 發表
哈!其實無話錯對,大家生活方式習慣唔同,其他人又會加理主觀情感(甚至係以己度人)去回應。有人質疑我作大姐 ...
原來bk都有好多有錢媽媽呀!
睇黎我以後煲花膠湯,燉燕窩果啲都要預埋比工人,如果唔係就會變左好計較

Evilgrin  你唔咁做比人知就話你小家呀   發表於 12-12-30 20:08
fattymama  係應該尊誠煲俾工人食,答謝佢幫你湊仔同做家務吖,主子.  發表於 12-12-29 10:42

水晶宮

wongjoetabo 發表於 12-12-28 13:32
回覆 Moniquechan522 的帖子

你食緊果D野我右唔見得有幾咁貴....我老公睇完你段野竟然講左句..

嘩,你真係好富貴好幸福呀.
樓主D野,對我呢個小市民來講,已經係好名貴啦
不過,你老公竟然咁樣批評人地"食唔起就唔好食啦",真係~~~
又八又無風度囉

chanjessie0627  唔好話百幾蚊磅肥牛,就算係大家樂個飯盒,依家咁貴,我自己都唔捨得食  發表於 12-12-29 11:52

水晶宮

cky34979 發表於 12-12-28 14:56
回覆 Erica~ 的帖子

你老闆會要求你ㄧ路食ㄧ路返工??聖誕開party個個夾完返位一路食一路做??

你老闆同屋企人做節,會預埋你架?
你老闆真係好囉

cky34979  我只系講緊食飯要做野呢個問題 九吾搭八?無啦啦變左做節  發表於 12-12-28 15:19

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

cheesebear 發表於 12-12-28 14:45
不過,有d好奇呢位姐姐係主人話呢個未食,果個未食,俾哂說話佢聽嘅情况下都仲夠膽"狂風掃落葉"和"專攻d ...

唔係話完都咁食,係見佢食得咁自私同無禮貌,我哋又慢慢食(因邊食邊傾計),先提佢。所以唔係個個形式都啱同工人同枱。

大宅

回覆 Sunnn 的帖子

cheesebear 你都識講21世紀啦,姐姐唔like你可以唔做ga,但妹仔係賣斷ga, 姐姐not = 妹仔 發表於 12 分鐘前

11B 21世紀叫姐姐,19,20世紀叫馬姐,古代未叫妹仔囉!你家姐姐叫公主? 發表於 24 分鐘前

Sunnn : 你睇樓主點評啦,唔係話你呀:)

11B  妹仔唔一定要買斷架!  發表於 12-12-28 15:08

子爵府

BK Milk勳章

我只係想講...
我係打工仔, 我都唔鐘意同老闆一齊食....
就算食貴價靚野, 都係咁話.

男爵府

引用:Quote:wongjoetabo+發表於+12-12-28+13:32+

原帖由 方方媽媽 於 12-12-28 發表
嘩,你真係好富貴好幸福呀.
樓主D野,對我呢個小市民來講,已經係好名貴啦
不過,你老公竟然咁樣批評 ...

大宅

回覆 11B 的帖子

應該咁講,呢位姐姐唔識睇人眉頭眼額,佢又唔係第一日識你,明知你脾性,俾著我冇得食我都唔食,費事背脊骨落!睇下佢預著d咩老闆啫!好似有d mama冇乜所謂嘅咪食多d,明知自己主子唔like,就醒少少啦!

wongjoetabo    發表於 12-12-28 17:08

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

其實樓主系不滿99?但寫段野似不滿工人 所以先導致大家誤會
成件事確實吾系樓主有錯 只系由字面意思比人感覺冷酷無情

"
99出聲 你地事先無同99溝通好 甘下次醒目同99傾下問題 吾好有第二次發生咪得
話哂節日99系長輩 你黑面ㄧ黎吾尊重99二黎 人情牌都吾打比人感覺小器

一件事令到二個人對你反感
日後工人傷害你仔囡
99因呢件事日後同你算帳
值得?

大宅

回覆 cheesebear 的帖子

姐姐同你係僱傭關係,妹仔同老爺太太係奴僕關係,賣斷與否,都是不同!

子爵府

畀面勳章

回覆:淥吖,淥吖,唔使理佢!

其實,而家樓主係講緊99扮大支野,完全唔比面樓主同樓主c6,仲要呀99講句咁既野既問題,點解要咁執著食唔起唔好食?小家?每個人對家中姐姐有唔同要求,有啲姐姐好醒水,有啲姐姐面皮厚過咩,正如教自己小朋友一樣,更何況樓主有另外買野食比佢,一齊食都食左,如果樓主事後叫姐姐夾返錢就真係小家啦。串人插人唔緊要,仔細啲睇下人地想講既係咩先慢慢插都未遲

fattymama  e+真係好多是非不分嘅人架.仲口口聲聲話身教.  發表於 12-12-29 10:51

別墅

大家唔好再嘈啦 我只係覺得樓主表達得唔係咁好啫. 如果大家代入當時情況, 可能都會好嬲99咁講, 話晒個工人係我請, 唔係99請. 比任何一個太太都唔鍾意

首頁
45678...26

尾頁

跳至