婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

bac1234 發表於 18-4-13 16:49
1) 我大過我C6四年的, 早幾年剛拍拖果陣, 阿99當住我面同C6講「男人唔洗咁急結婚住啊, 三十幾先 ...

我99既阿媽又係比說話我聽,又話剛畢業要儲錢,唔駛咁早結婚加叫我萬大事忍佢果孫喎。我同我c6都快3張加自己攪掂結婚既錢,做老人家咁鬼多口加心地差。以為我屋企住政府樓,話我阿爸唔識買居屋。佢自己3代都係住公屋,唔識感恩政府恩惠。我99都係差,成日巴巴閉閉,之後,我同c6計劃結婚就知道我外家都錫我,又唔抵得,我加c6擺酒致謝辭時都衷心多謝我外家,之後我99無面,想唔出去敬酒,好在酒樓經理識做,叫到佢出去,但我而家仲好嬲,所以,我c6都知佢阿媽騎呢,我1年最多番男家1次,而佢都少番男家。

複式洋房

回覆樓主:

(1)坐月期間,奶奶同c6講你個樣好攰,快D去瞓覺,我即刻話佢剛瞓咗晏覺,而家輪到佢湊我去休息,奶奶好大反應話「使唔使全世界辭職幫你湊仔?」(佢講這句說話時我媽都喺度,完全係唔比面)

(2)我仔頭兩個月要我抱住瞓,佢每日問我幾次你幾時先擺低佢自己瞓,我話一放低佢就醒跟住會喊,佢就話一日到黑抱住個仔你乜都唔使做啦?這番說話每日重複講!其實我坐緊月,真係唔知佢想我做乜Q

(3)bb一到四個月就猛問我幾時加固,我話醫生建議六個月先加,99話食你D奶唔夠飽所以半夜仲要食夜奶,我費事理佢,只回應「總之我會跟醫生建議」,之後佢又話「D醫生自己好多都無生個仔㗎」,我O曬咀

仲有海量咁多,多到可以打到聽朝

大宅

annie_lo_711 發表於 17-12-6 15:07
99話:「我介紹過3、4 個女仔比阿X(我老公)識架,個個都知慳識憸,又高學歷,都唔知點解佢唔揀。」

我唔 ...

你答返佢:「係咩係咩?」
再轉頭兜口兜面同你老公講:「做咩唔揀嗰啲呀?咁高學歷,應該搵到下錢,咁你咪可以食拖鞋飯囉!」

大宅

回覆樓主

大肚時準備坐月野,

99: (勁差語氣)要我煲醋煲野就提早「攞錢來」....
我:我屋企個個都好有愛,我地吾慣講錢錢錢,一知我有左就準備煲,吾洗煩你!

心裡粗口無數!個b話曬都跟你姓!全世界得你一個識煲咩?攬住d錢訓呀笨

再到生左「後」幾日,見女家拎醋上來,
99: 其實我都打算你生哥日就煲醋嫁啦

食屎啦,而家先話煲,等我仔百日後先食呀?你重好意思上來食醋既?

大宅

回覆樓主

重有62 系列

坐月因身體問題只可盡力全泵奶, 吾可以親餵,已經好累又大壓力

62: 你個胸做咩呀?做咩吾餵我個孫呀?想我孫餓親呀?

我個胸點又關你x事呀?咁巴閉貢獻你個lin頭俾bb啜到出血囉
就係俾呢d冇腦數字人激到我產後抑鬱,後來攞正牌,老公吾俾佢地再上來

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

睇咗咁多99賤嘢,完全唔明點解我哋咁辛苦生小朋友個小朋友要跟男家性!好似個b同佢哋先係一家人!

大宅

BK Milk勳章

我好少去奶奶度食飯,每次去都會有說話聽,有時係佢係咁話邊個新抱生兩個,又賺到錢,或者係邊個親戚d細路好醒大個好多,不過我無為意,後尾知道佢成日拿我同其他新抱作比較拿我女同其他親戚的小朋友比較。
因為我係ftm,生完bb就無返工,聽到數字人講呢d嘢就更加敏感,我奶奶幾乎無幫過我手,唔通我又要俾返說話佢聽話人人奶奶都幫手,佢自己顧住錢大條道理唔幫仲日日傾電話或者晨運陣時講是非咩。
而最近一句激嬲我就係:我d朋友話,乜你個新抱咁懶,是但整d唔好食嘅嘢俾個女食。我未反應,問:咩。佢又重複:係啊,我朋友話乜你新抱咁懶,人做阿媽不知花幾多心機整嘢俾bb食,是但整唔好食梗係唔食,人哋個個都特登整bb餐俾bb食。我嬲到唔知道點答,後尾我先話,我其實都唔想湊,不如請姐姐湊,可能湊得更加好。佢話我都無話妳。
實情係,我女好鍾意食大人食物唔鍾意燉粥仔,嫌棄魚湯煲粥腥(99話有營養,但我試過好多次啊女都唔食),而且我好忙連去廁所同食午飯的時間都無,根本無可能特登整多兩餐俾啊女,除非買外賣,但我喂緊奶又唔可以亂食。本來我都以為佢真係講下,但返到屋企我老公同我講話奶奶當晚都有單獨問過佢係咪我唔識煮嘢俾啊女食搞到啊女唔鍾意食飯。我老公亦已經答咗話唔係係啊女自己唔食。但最尾都係俾咁多說話我聽證明係有心話我。我覺得好無辜,付出最多但俾人講到好似一個唔俾飽飯bb食的後母一樣。

大宅

回覆樓主

99話:人地咩太個新抱一結完婚就旺夫旺埋屋企人呀

公爵府

mblwong 發表於 18-4-21 15:01
我好少去奶奶度食飯,每次去都會有說話聽,有時係佢係咁話邊個新抱生兩個,又賺到錢,或者係邊個親戚d ...

下次99再用某某朋友來過橋話你時,就大大聲答:" 乜你ge朋友有食過我煮D野 ? 佢又知我煮的唔好食? 佢有千里眼 定系長舌婦呀? 我從來都未管過別人家事wo? 操心太多.....小心生Cancer呀?"

大宅

BK Milk勳章

回覆 美之選468 的帖子

無妳咁好口才,所以呢類說話我聽咗一年,下次我一定反擊,不過應該無下次,哈哈

公爵府

mblwong 發表於 18-4-22 12:52

無妳咁好口才,所以呢類說話我聽咗一年,下次我一定反擊,不過應該無下次,哈哈 ...

我不是口材好,是對得99多練出來的自然反應(但我將來一定不會用這種方式對待心抱)

大宅

BK Milk勳章

師姐風範

複式洋房

回覆樓主:

我支持你,我個99都好惡頂,我嫁入去半個月,有次我煮飯俾佢食,我買三個餸,佢嫌我三個餸,話番茄炒蛋一定要脫番茄皮,有皮點食呀!話皖魚要買上面,下半身好多骨,話點食呀!話我去百佳買左啲老既韭菜花,叫我唔好X佳買餸(明明佢之前叫我去買既),真係99大曬!

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

我99話"佢當我是親生女一樣", 我3個姑9. 我當面回她"女同媳婦冇可能一樣"
waiyinmama

大宅

回覆樓主:

1. 99有意冇意咁話我好肥,有個大肚腩,阿b被抱住一定好舒服....其實當時我仲坐緊月,體重差幾磅就回復未生之前
2. 我個b似99嗰邊嘅任何親戚,都唔似我呢個阿媽...噢,唔係,百日哭呢啲野就似我
3. 99話我食好多野,事實係佢冇餵過人奶唔明我會好餓
4. 泵奶花咁多時間只泵得少少,又要花時間洗野....事實係所有奶樽係我洗的

其實仲有好多講唔哂

伯爵府

小RENE 發表於 17-11-20 13:39
好耐無上黎~
話說最近果件99講左一句: 新聞話,果d人嫁女,個媽咪送左一層800樓俾個女呀,阿仔,你娶呢d ...

你C6有乜嘢反應

首頁

尾頁

跳至