婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BACoffee 發表於 18-4-29 11:50
樓主如果你介以男家錢唔出力唔出, 打後你重有大把野你會介意
大肚佢地唔會照顧, 生左唔會有金,坐月亦唔 ...
你講得好啱,相處耐左就會愈嚟愈多野介意,我而家都盡量調節緊自己心態。不過我呢d 事對比其他姊妹真係小毛見大毛

侯爵府

okabenny 發表於 18-4-23 23:18
我又唔明喇你兩公婆結婚點解要奶奶幫手,我同我老婆結婚我自己都一個人搞掂曬啦。基本上過大禮啲嘢全部我 ...

似你呢d老公有參與都願,領老長人情要還架。 只怕係女人攪晒,男既少少主動都無,癈。。

珍珠宮

回覆樓主:

好過我6299啦
完咗婚事
拎走哂我地d人情呀
問佢拎返
佢話洗哂囉

珍珠宮

Applecrash 發表於 18-4-25 00:21
"識大體,有礼貌和專重長輩"
我相信好多新袍一開始都係咁.....奈何.......

係喎
我自己都會啦
新年買野俾99
閒時約飲茶
旅行提老公買手信
99生日叫老公買禮物

點知
生完bb
對個b千依百串順
忘記了我先係bb媽咪

唔尊重我湊b方法

而家要避開佢
佢亦都避開我

禁止訪問

2018復活節勳章

禁止訪問

2018復活節勳章

禁止訪問

2018復活節勳章

大宅

回覆樓主

我自己覺得佢哋唔幫手過大禮剩剩對於我又冇乜所謂,但係食飯嗰晚佢哋等你父母過去碰杯又有小小唔識做wor!!!!唔係話傳統定係咩,咁而家你地係女家,佢地男家,無理由好似外父外母主動同老爺奶奶碰杯架嘛,係咪先?我自己覺得囉!
平時對你點既先?同埋你C6有無兄弟姊妹?結婚未?

別墅

回覆樓主

年代唔同~ 上一代可能會覺得過大禮係男家既事,女家唔使做~
我覺得唔好期待佢地會幫你d乜囉~
我過大禮都係一封利是搞掂,都係得C6同我兩個人上去~
結婚自己俾錢,都係擺幾圍就算,但99對於邊度擺多多意見,我都盡量就佢揀返酒店~
唯一唔高興係自己想保護動物,唔想揀乳豬燕窩,但佢地同我講傳統,C6話由佢地啦~
我地結完婚第二日,6299已經即刻起飛去旅行,都無諗過三朝回門既野嫁~
不過由佢啦,佢有幾緊張我,我咪有幾緊張佢囉~
6299 唔理係好事,我果兩件只係對於關係到佢地自己面子既野會理囉~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jojojojom 發表於 18-3-29 02:29
公主病就真,人地唔係你肚條蟲,你唔講點知你想點,又話唔大攪,又要多多繁文縟節,你玩晒啦
...

JM 你形容得最好

樓主你旅行結婚,但你又形容自己傳統守舊,我都唔知你究竟係邊樣?咁大個人同老公結婚,你有嘢想佢父母做點解唔開口/叫老公開口?你又唔係佢個囡,又唔係對左係廿幾三十年,點知你想點?你其實可以好大方咁開口邀請佢哋參與,敬酒時都可以行去講老爺奶奶一齊行過圈啦,點解唔講?到完左先來怪人哋唔知你心意,係咪冤枉左d?

大宅

回覆樓主

無幫過手,所有$都係我同老公出晒
6299咪出來食囉,到而家我都好嬲,禮金過大禮所有野無收過

大宅

mangolover 發表於 18-3-29 08:30
我同c6 係旅行結婚,海外婚禮有請雙方家長去觀禮兼旅遊,返到香港補擺幾圍請親戚食飯。由一開始我地通知家 ...

大宅

育兒性格勳章

回覆樓主

自己結婚緊係自己攪,點解要勞煩老人家呢?

況且傳統過大禮係男家壯丁做,唔係男家父母做。你講男家娶你唔珍惜,咁女家又做左咩以表示好珍惜嫁到入男家?

首頁

尾頁

跳至