婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

我地唔同住,兩個月先見一次左右,99同姑9姑爺住,有返工,C6每月俾$3000,真係俾好少咩?
我地連上去食飯都好少,但每次見都話乜都好貴,買餸好貴,電費好貴,水費好貴,屋租好貴........言下之意姐係想加錢,而C6有時又想加俾佢,點算好?
我自己係ftm,有個8個月既女,每月都係得$3000家用連買餸錢(雜費C6負責),再加俾佢既話,我真係唔知點生存

大宅

回覆樓主:

你99咁講嗰陣,你姑9同姑爺在唔在場㗎?係咪想講畀佢哋聽咋?

複式洋房

angie_sinsin 發表於 17-6-21 11:12
你99咁講嗰陣,你姑9同姑爺在唔在場㗎?係咪想講畀佢哋聽咋?

唔在場,講俾C6聽,姑9無做野,姑爺無俾錢姑9,淨係俾錢99,俾$3000,99又講自己無錢用

珍珠宮

回覆樓主:

如果你地自己顧掂自己,唔駛99包餐,唔湊孫,樓都係自己買自己供,咁我覺得3000唔少都唔多,差唔多啦…當俾佢買野食,唔過份喎~

Jolin_Yuen    發表於 17-6-22 12:39

複式洋房

做個靚太 發表於 17-6-21 11:28
如果你地自己顧掂自己,唔駛99包餐,唔湊孫,樓都係自己買自己供,咁我覺得3000唔少都唔多,差唔多啦…當俾 ...

佢想加錢,之前俾$5000,佢成日講$5000先夠,但我自己都係得$3000

大宅

叫佢計比你地睇係咪真係唔夠,真唔夠都要比。唯有自己開源節流。

別墅

GiselleMami 發表於 17-6-21 11:25
唔在場,講俾C6聽,姑9無做野,姑爺無俾錢姑9,淨係俾錢99,俾$3000,99又講自己無錢用
...

睇落要反省果個應該係姑9囉,無小朋友又唔返工,一齊住淨俾3000,莫講話屋租同餐錢,呢3k連水電煤差餉都唔夠啦

最緊要係你C6點諗,果個係佢阿媽,佢自己決定,不過你唔夠用都應該要同佢出聲,睇吓佢加得幾多

Jolin_Yuen    發表於 17-6-22 12:40

別墅

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

咁講真,$3000真係少,俾家用除咗係睇佢要用幾多錢有時仲係心意,報答養育之恩。但如果真係能力所限,咁開心見誠講我估都唔會強迫你地既。

珍珠宮

GiselleMami 發表於 17-6-21 11:31
佢想加錢,之前俾$5000,佢成日講$5000先夠,但我自己都係得$3000

唔好加,唔識感恩嘅會縱壞~
我自己都係嘅,兩邊都唔會俾多,因為我同老公樣樣都靠自己,我99日日嫌少,我媽反而一收到又話請食飯又盛,試過兩邊俾多啲,我媽就即刻問我有無俾錯,自己有無留番啲自己用,我99無出聲,但第二個月少番啲就變成鬧我地,所以如果有花紅,我都俾多啲我媽,99就一蚊都唔加!

複式洋房

littledroplet 發表於 17-6-21 11:51
咁講真,$3000真係少,俾家用除咗係睇佢要用幾多錢有時仲係心意,報答養育之恩。但如果真係能力所限,咁開 ...

佢想要$5000,佢覺得C6俾太多我,但我得$3000買餸都要計住計住,我自己都無俾家用外家

伯爵府

GiselleMami 發表於 17-6-21 10:51
我地唔同住,兩個月先見一次左右,99同姑9姑爺住,有返工,C6每月俾$3000,真係俾好少咩?
我地連上去食飯 ...

自己唸掂自己先,自己生活都過的甘辛苦

大宅

唔係同99住, $3000當係0用錢好夠啦, 反而你一個月$3000家用連買餸我覺得唔夠囉

子爵府

唔使加。

佢咁講就答返佢:係呀!乜都貴,人工又冇得加,我一家三口仲慘,細路又冇得慳,我哋仲辛苦,阿99,我都唔知點捱落去,原本想減你家用,但我又做唔出,你一個人都話,細路越大越使錢,唉!唉!

你99呻親就一齊呻,呻到佢唔敢再講。

大宅

GiselleMami 發表於 17-6-21 12:00
佢想要$5000,佢覺得C6俾太多我,但我得$3000買餸都要計住計住,我自己都無俾家用外家
...

你得3千蚊一個月包伙食,你奶奶都覺得多?佢唔洗包伙食都話唔夠洗,要添加用喇!佢係咪痴線嫁比埋條命佢好冇

美菲絲    發表於 17-6-21 23:11

別墅

BB防敏心得分享勳章

GiselleMami 發表於 17-6-21 12:00
...

咁如果C6係想減你家用加落佢媽度,咁就唔得,自己個家都顧唔掂就無辦法,反而應該要儲多個錢以備不時之需。

子爵府

回覆樓主:

3000 買餸 辛苦你囉, 每日買餸諗到頭都大埋, 落街食個早餐都唔敢…… 你姑9 都好意思 3000 家用……

複式洋房

felicesmile 發表於 17-6-21 13:46
3000 買餸 辛苦你囉, 每日買餸諗到頭都大埋, 落街食個早餐都唔敢…… 你姑9 都好意思 3000 家用 ...

我一日淨係食兩餐,妟就食個女食剩既爛飯,買餸好多時都買特價貨。

侯爵府

GiselleMami 發表於 17-6-21 14:09
我一日淨係食兩餐,妟就食個女食剩既爛飯,買餸好多時都買特價貨。

唔好加俾奶奶,你自己生活都咁困難,要加加你家用,同奶奶一齊呻家用少。

珍珠宮

回覆樓主:

樓主同c6講除非兩邊(樓主自己&99)都加否則拉倒,唔同住/唔同食/唔駛幫手湊小朋友收3千仲嫌少

公爵府

回覆樓主:

下次你咪應番佢,係呀,D嘢真係好貴,好似我咁,交乜交乜都無晒錢了

首頁
12345...8

尾頁

跳至