自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今天東x日報的社論道出我的心聲。

"市民對當局打拐信心不足,決不是沒有原因。事實上,警方黑箱作業問題愈來愈嚴重,對罪案訊息能瞞則瞞、能拖則拖,今年以來本港多次發生風化案,當局要麼隱匿不報,要麼再三拖延,要麼語焉不詳,令公眾無法第一時間得到資訊,引來批評如潮。如今拐子傳聞此起彼伏,真假難辨,如果因當局辦事不力或者隱瞞案情令公眾無法得到預警,最終造成罪案發生,當局必難辭其咎。"

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120315/00186_001.html

公爵府

好媽媽勳章

rollrollBB 發表於 12-3-15 10:11
將心比己!

如果我係大圍事件既當事人,我報咗案,但警方只同我備案,仲提醒我自己都責任看管個細路。咁我 ...
你誤會啦, 焦慮嗰個唔係我, 係好多好多媽媽~

唔好將你心比邊個啦, 因為大家想法極不同
你覺得我唔識代入, 唔該你諗下, 未經証實而亂發佈, 佢地又有否考慮過觀者感受?
某些人可能只會因可得到一種被大眾認同的虛榮, 而堅持佢所傳嘅係事實
唔好當係堅料先啦好嗎, 而家只係傳, 傳到人人信, 同搶鹽有咩分別?
事事懷疑, 大膽假設, 小心求証, 只係好基本的態度

身邊有冇人好驚鬼架? 而家咪就係一樣囉~ 驚鬼嘅九成冇遇過, 只係驚, 然後, 將呢種恐懼推而廣之, 真係有GROUND咩?

大宅

支持,支持,強力支持,

公爵府

好媽媽勳章

ellawyc 發表於 12-3-15 10:18
你誤會啦, 焦慮嗰個唔係我, 係好多好多媽媽~

唔好將你心比邊個啦, 因為大家想法極不同

我認同你小心求證既態度

我只係覺得,如事主(亦有其他媽媽講返)已UPLOAD備案紙上FB,已亦表明唔想上報/出面,又何必仲係咁叫人出黎呢??唔出樣唔出面就一定係假???
我地可以請個位當事人POST備案紙向喱邊作證,但無需下下講到要出黎面對傳媒,出晒樣先無講大話lor....

咁既態度,如我係事主我都唔會再出黎,你審我呀???

公爵府

好媽媽勳章

siukei17 發表於 12-3-15 10:59
我認同你小心求證既態度

我只係覺得,如事主(亦有其他媽媽講返)已UPLOAD備案紙上FB,已亦表明唔想上報/出面 ...
其實, 你真係mis-read咗成個message
你細心睇清楚先啦......
1. 重點 : 唔係話報警的人講大話, 而係傳開事件的人冇求証

2. 你最後一句"你審我呀"係對我行事態度一個無根據的指責, 請慎言

子爵府

一句講晒"針唔到肉唔知"
我唔會去探究係真係假,總之一句小心為尚。
但我唔認同樓主話自己小朋友要睇實,點睇實呢?
小朋友有咁上下大就要比佢有一定自由,唔通行公司都要拖到實?
在自己的地方都唔可以自由行?
我仔從小都係自己行公司玩具部,佢又唔會走來走去,有問題咩?
咁現在係咪學樓主咁話都無人真的被拐,我就要去試吓係咪真呢?
或是真的拖到實?
想問吓拖到幾多歲呢?
到時我會否係港媽呢?
你話我膽小、無知、愚蠢都係咁話啦。
乜你意為每個人都係咁,有乜事就上報紙就可以解決?
不認同你的表達文化,無走出來be li ba la就係作野?

公爵府

好媽媽勳章

ellawyc 發表於 12-3-15 11:16
其實, 你真係mis-read咗成個message
你細心睇清楚先啦......
1. 重點 : 唔係話報警的人講大話, 而係傳開事 ...

"你審我呀?"喱句唔係話你,只係如果我係當事人,我會有咁既感覺...

同埋,我只係覺得,求證有好多種方法,唔係下下大大隻字你是否願意站出來, 我願意安排搵傳媒, 搵議員跟進就叫做求證......

如果我係當事人,我會好願意企出黎做證,但確實未必人人都肯企出黎.....
點解唔試下要佢去用其他方法去證明呢??

我見喱位當事人話有備案既,點解唔嘗試請佢upload向bk呢??而一味叫人企出黎??

當然,如果你話備案紙都可以係假既,xxxxxxx,我無野好講....當我無講過....

caramelpudding  會唔會唔想俾人開左FB a/c呀, 好似有英文姓名  發表於 12-3-15 12:25

大宅

回覆 ellawyc 的帖子

我很同意"大家想法極不同"!

伯爵府

laba小學嗰單,警方話懷疑該男子可能係精神病有問題
如果嗰小朋友真係唔見左,又冇目擊証人(都幾難有,光天化日下明搶人?)
又會被當係失蹤事件
我覺得呢單嘢, 已經好似日本幅射傳言咁
有人深信不疑, 有人唔信
點都好, 人有選擇信與不信嘅自由

公爵府

好媽媽勳章

siukei17 發表於 12-3-15 11:35
"你審我呀?"喱句唔係話你,只係如果我係當事人,我會有咁既感覺...

同埋,我只係覺得,求證有好多種方法,唔係 ...
唔好再無的放矢啦好嗎? 你又再將你的估計, 假設係我的行為, "你審我呀", "如果你話備案紙都可以係假既"
唔同睇法好閒, 唔需要將一D負面的推測, 加諸於我
再一次, 懇請閣下慎言

同埋, 放大隻字, 只係想強調, 同有冇禮貌, 是否意欲逼迫別人無關.

我唔知係我表達能力差, 你仲係唔多明 :
1. 我從無否定事件 (我相信好多同我相同想法的媽媽, 都係一樣)
2. 我開聲請發放言論的人當事人出黎, 唔係要當事人出黎証明; 再講白D, 係見太多人不求証便將聽番黎嘅當事實咁發揚光大, 影響咗某D媽媽的日常生活, 甚至精神狀態
3. 報案紙我從冇質疑, 你有合理懷疑, 警方就要接受你報案/備案.
4. 我目的係想發放訊息的人, 求証後至好講; 我冇亦唔需要針對任何疑似受害人

唔知我咁講, 會唔會清楚D?
你唔BUY唔緊要, 我只希望有D心慌媽媽, 睇完咁多人的回帖, 可以讓心靜一點, 放低恐懼, 唔好比傳言影響生活, 就足夠.

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

囝囝: 爸爸和媽媽希望你健康快樂成長

公爵府

好媽媽勳章

ellawyc 發表於 12-3-15 12:24
唔好再無的放矢啦好嗎? 你又再將你的估計, 假設係我的行為, "你審我呀", "如果你話備案紙都可以係假既"
唔 ...

ok,咁我誤會你,sorry...

我只係見你係咁叫喱位當事人企出黎,所以有咁既感覺

洋房

十仆

管理員

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 2016畫展勳章 夏天玩到顛 +3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

有關近日的傳聞, 警方已經與我們聯絡調查, 在此我要再次提醒各位會員, 發表留言要格外注意, 不能隨便發佈未經証實的傳聞否則可能會有法律後果.

昨天的經濟日報給大家參考:

執業大律師陸偉雄指,故意散布在網上謠言,已干犯「有犯罪或不誠實意圖而取用電腦」罪行,亦可能違反「擾亂公罪秩序」罪行;若網民真誠地相信發生拐帶事件才留言提醒家長,並不會違法;但若半信半疑,留言時便要小心字眼,表明是「聽聞」,勿「實牙實齒」指確曾發生,免墮法網。

大臣
現在的國民很好招呼...

公爵府

好媽媽勳章

兔仔得媽 發表於 12-3-15 11:26
無走出來be li ba la就係作野?
閣下都係MIS-READ咗我原意
請睇我回覆SIUKEI17君的留言

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

拐子佬 - 認真對待

支持

王國長老

王國長老

支持ella.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

子爵府

ellawyc 發表於 12-3-15 14:54
閣下都係MIS-READ咗我原意
請睇我回覆SIUKEI17君的留言

sor呀,我冇留意,但我的重點唔係這點,而係你話自己小朋友幾要自己睇實、看實,我就唔認同,行街有車有馬路就話要拖實姐,咁在百貨公司都要拖實?我認為小朋友無走來走去係可以比他們在百貨公司自由行走,因香港是我家,但現在呢.............你話係因有人亂將消息放大嚇親人,咁無人講係咪就可以繼續我的習慣去生活呢?

公爵府

好媽媽勳章

兔仔得媽 發表於 12-3-15 15:51
sor呀,我冇留意,但我的重點唔係這點,而係你話自己小朋友幾要自己睇實、看實,我就唔認同,行街有車有馬 ...
d傳聞都有一個共通點, 就係 : 阿媽冇留神一陣, 就比人拐

我睇法係, 可以唔physically身體接觸地拖實
始終要比小朋友自己去explore
但唔知你同唔同意, 視線唔應該離開佢好耐?
自己帶小朋友出街, 佢嘅安全責任係應該在照顧者身上
應該做嘅係監察住佢

"你話係因有人亂將消息放大嚇親人,咁無人講係咪就可以繼續我的習慣去生活呢?"
呢句我有少少唔明.....^^"
其實有冇人講, 係咪可以繼續自己習慣, 視乎你有冇覺得被人講到, 你認同環境因素有轉變, 而令你要在行為上調節配合
以我自己, 就冇受影響嘅

男爵府

畀面勳章

回覆:拐子佬 - 認真對待

首頁

尾頁

跳至