使用意見

跳至

首頁
45678...10

尾頁

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意~
原帖由 媽子 於 09-4-3 02:28 發表
就算bk唔賣資料比人
一日都起碼有一兩個問卷/宣傳電話收到,信箱總有寄來的廣告單張,分別在於冇指名道姓...

有權利就有義務,所以我覺得問題不大

況且阿女好鍾意隻紙復活蛋,仲在後面油顏色 ...

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我同召藥師一樣,無登記VIP,無參與過BK搞既活動,更加無填過任何個人資料,所以從來無收過宣傳單張~

我多時我地申請電訊服務/銀行服務...時,都會無為意佢地有條文話有權將我地既個人資料作商業用途,否則都唔會有咁多廣告電話。總之,填寫任何個人資料,都會有機會比人用到~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我好似之前 thru bk 登記過一個講座,smart kids 既,佢地係寄入場券比我,所以我自己收到郵件都覺得好正常。

大宅

我本人加入bk不久, 亦沒有參加過bk既活動, 當然沒有收到宣傳信。

我絕對同意大家係填寫資料時, 都有責任睇清楚是否可以click左唔收廣告宣傳, 如果自己無留意就真係無辦法, 咁即使收到宣傳bk活動單張都可以理解

但另一個問題是會員收到的係pccw, 童裝, polo等宣傳, 即使由bk寄出, 都是將我們的資料賣給對方, 那不是用我們的私隱做生意嗎? 相信不會免費幫客戶做宣傳吧? 這方面有點失望。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 小草 於 09-4-3 10:14 發表
我同召藥師一樣,無登記VIP,無參與過BK搞既活動,更加無填過任何個人資料,所以從來無收過宣傳單張~

我多時我地申請電訊服務/銀行服務...時,都會無為意佢地有條文話有權將我地既個人資料作商業用途,否則都唔會有咁多廣告電話 ...

我都無參加過任何會填資料既野,所以我都從未收過,係個人資料欄上,我連電郵地址都是不可見的.
可能真係有會員曾經填過/參加過先會收到,老實講,如唔係自己親自填過,bk點會有全名&地址呢?
我會相信bk,本身bk係一個商業網站.有客戶廣告係正常,而郵寄廣告單張都合理喔.

伯爵府

我都有收到,不過都係用bk嘅信封,會唔會係bk親自寄出,而唔係將d資料俾左人呢?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我也分享一下.

早前我收到童裝的小冊子是給我丈夫的. 當見到是bk寄來, 我們都感奇怪. 為什麼呢? 因為我丈夫從來沒有參與bk的網上活動. 而經常來以及曾經收過bk寄給我文件的我, 卻又沒有收到. 大家在抓頭的時候, 卻邊看小冊子, 邊讚它設計精美.

好一會兒, 我才醒起, 去年丈夫報名參加一位在理財公司工作的朋友公司舉辦的育兒講座. 記得有一份活動後問卷, 我只取一份就填報名的丈夫名字及地址. 因為我們遲到, 沒有聽到主辦單位, 只是從問卷中得悉途徑知道bk是合辦者. 記得是有提及是否願意接受主辦單位的資訊及推廣函件, 我剔了接受.

試想想, 有否與我們類似的情況呢?

昨晚開信箱又見到信件, 今晚會看看.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

子爵府

我就冇收到, 但我老公就收咗兩封, 我都奇怪點解佢未上過BK, 都會收到信, 原來你地都係咁!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 高達媽媽 於 09-4-3 12:28 發表
我就冇收到, 但我老公就收咗兩封, 我都奇怪點解佢未上過BK, 都會收到信, 原來你地都係咁!

你問下丈夫有否參加過一些與育兒相關的講座或活動. 因為我問我丈夫他是想極也想不起. 是因為我填問卷時, 我丈夫沒有理過份問卷, 只是因為我見報名登記是他的名字, 我就寫他的名.

我丈夫知道後, 他說我不提那個講座, 他是完全忘記了有這回事. 那次講座後, 因為那份問卷, 我們收了一本很好的育兒書. 我丈夫也說忘了有這本書, 真被他氣壞.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我從來冇參加過任何推廣, 講座活動, 就算我參加都唔會填嘢, 所以我連百X money back scheme都冇參加, 我好抗拒將私人資料俾人, 除咗必需o既, 我唔會立亂俾資料人.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 talkymum 於 09-4-3 12:24 發表
想問下BK裡面咩人(誰是*我們*?)可以ACCESS到會員既登記資料,包括IP?版主們有否這權限?

版主又唔係職員..點可能有咁大權限mouth:

我係bk..乜都冇join過..所以我都未收過任何由bk發出的廣告單張...但係其他地方既...就成日都有囉..真係唔知果d公司點知到個人info架呢?不過就唔係寫全名..好多時都係 x小姐收咁囉

如果大家真係咁驚收到依d廣告...第日填form,抽將又好,投票又好..都睇清楚條文先填囉

王國長老

王國長老

原帖由 talkymum 於 09-4-3 12:24 發表
想問下BK裡面咩人(誰是*我們*?)可以ACCESS到會員既登記資料,包括IP?版主們有否這權限?

版主係冇呢個權限.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

侯爵府

原帖由 tkkmama 於 09-4-2 16:50 發表

都係果句.. 人地打開門口做生意架...

但都唔可以 / 應該將我吔 d 資料比人架... 坦白講, 間 shop 可能會用 $ 買我吔 d 資料嚟用

王國長老

王國長老

原帖由 cubixluk 於 09-4-3 13:06 發表

但都唔可以 / 應該將我吔 d 資料比人架... 坦白講, 間 shop 可能會用 $ 買我吔 d 資料嚟用

大臣已經清楚解釋, 冇將會員資料俾客戶, 信件係由bk寄出.

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Glad 於 09-4-3 12:25 發表
我也分享一下.

早前我收到童裝的小冊子是給我丈夫的. 當見到是bk寄來, 我們都感奇怪. 為什麼呢? 因為我丈夫從來沒有參與bk的網上活動. 而經常來以及曾經收過bk寄給我文件的我, 卻又沒有收到. 大家在抓頭的時候, 卻 ...

我同我老公都無參加過任何育兒講座或出席bk的活動~
問卷如果有我都係填我自己名,但奇的就是寄黎的2封信都係我c6全名英文的~?????

侯爵府

原帖由 大臣 於 09-4-2 22:54 發表
請閣下說話合理點, 我們用努力做工作, 提供服務賺取合理的收入. 我相信明理的人都會給我們尊重.

如果會員撰擇拒絕收取這些資料, 就一定不會受到騷擾, 我們這麼多年都十分尊重個人私穩, 閣下言論極不負責任.

大臣

...

即係咁... 你睇返回覆, 好多會員都係冇填到任何個人資料/ 冇 join 任何講座, 有 d 直情搬咗新地址既情況下都收到由 bk 寄來之信件, 咁請問大臣你如何有合理解釋呢 ?

侯爵府

原帖由 大臣 於 09-4-3 08:04 發表
可能你還未明白這個Topic所說的內容而有所誤會, 你進入BK, 並沒有要求你填個人真實資料, 只需要網名, 電郵及一個密碼, 但這些登入網站的個人資料, 我們亦一直做到保密及善用.

郵寄到會員家中的信件, 是會員在我們舉 ...

但我又唔明, 樓主都冇做過你上述所言, 咁你吔又點會有人家地址 or 全名呢... 我覺得你好似冇正面回覆過喎

王國長老

王國長老

有冇填同填左唔記得自己填過既分別好大.

大臣都確認左資料來源係來自會員提供, 如果你地唔信都冇辦法.

上左bk咁多年, 甚少收到宣傳, 再者, 我會選擇相信bk官方回應.

王國長老

王國長老

原帖由 大臣 於 09-4-3 08:04 發表
郵寄到會員家中的信件, 是會員在我們舉辦活動時自願性提供的資料, 會員同意收到商業推廣資料, 我們才夠膽寄出, 而且一切資料均由BK親自發送, 絕不將任何會員個人資料透露給其他商戶.

請明察

大臣

up

我覺得大臣已經講得好清楚同好正面回覆.

侯爵府

原帖由 edea 於 09-4-3 13:24 發表
有冇填同填左唔記得自己填過既分別好大.

大臣都確認左資料來源係來自會員提供, 如果你地唔信都冇辦法.

上左bk咁多年, 甚少收到宣傳, 再者, 我會選擇相信bk官方回應. ...

唔係唔信, 只係覺得好似冇一個合理解釋, 咁點信呢

首頁
45678...10

尾頁

跳至