家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

木土土 發表於 23-9-11 17:11
我呢啲買賣期權係C9玩法,只係賺少少買餸飲茶錢。
有d人用期權做槓桿,當warrant 咁玩,以少博大,或者用 ...

你之前同我講期權嗰啲嘢, 完全唔明,聽到一頭霧水, 之後用咗一段時間上網睇片, 都未完全明白曬, 跟住將有疑問嘅問題 ,打咗去富途度問, 而家完全明白呢個遊戲規則

琥珀宮

ming1120 發表於 23-9-11 16:58
我用咗好多時間終於明白咗咩叫做期權呀 。 我發覺好多人知少少就扮代表, 成日話輸身家, 我有現貨 ...

但如果隻9988下星期痴咗升到過$100,你因做咗 short call要留貨行使,眼白白睇住佢勁升都無得食餬,到月底時佢又跌返落去$85,不用行使。你係賺咗權金,但蝕左炒上落既opportunity cost,呢個就係做期權short 玩法既代價

子爵府

木土土 發表於 23-9-11 17:11
我呢啲買賣期權係C9玩法,只係賺少少買餸飲茶錢。
有d人用期權做槓桿,當warrant 咁玩,以少博大,或者用 ...

你講呢啲 ,就係有啲人冇諗住買貨, 又冇諗住接貨。 純粹到自己眼光, 根本賭緊白頭片。 其實期權 如果你係諗住買貨, 或者自己有貨想賣出去, 其實係一個好好嘅工具

子爵府

木土土 發表於 23-9-11 17:16
但如果隻9988下星期痴咗升到過$100,你因做咗 short call要留貨行使,眼白白睇住佢勁升都無得食餬,到月底 ...

但係本身, 就算我冇買期權 ,我都諗住95蚊就會放咗佢。 所以對我嚟講冇分別, 除非佢裂口高開, 一彈就彈到一百蚊啦

子爵府

木土土 發表於 23-9-11 17:16
但如果隻9988下星期痴咗升到過$100,你因做咗 short call要留貨行使,眼白白睇住佢勁升都無得食餬,到月底 ...

同埋如果你講有咁好消息, 覺得佢會升得好犀利, 咁我都可以平倉嫁

琥珀宮

ming1120 發表於 23-9-11 17:18
但係本身, 就算我冇買期權 ,我都諗住95蚊就會放咗佢。 所以對我嚟講冇分別, 除非佢裂口高開, 一彈就彈 ...

如果佢月中到咗價$95,月尾又跌返
你無做SC,就會$95放咗,賺3.4(91.6入)
做咗SC,錯失月中$95出貨機會,只賺期權金 0.76

琥珀宮

ming1120 發表於 23-9-11 17:19
同埋如果你講有咁好消息, 覺得佢會升得好犀利, 咁我都可以平倉嫁

當然可以,但到時平倉價會好高

你真係實戰時遇到,先會真正領略到。

子爵府

木土土 發表於 23-9-11 17:23
如果佢月中到咗價$95,月尾又跌返
你無做SC,就會$95放咗,賺3.4(91.6入)
做咗SC,錯失月中$95出貨機會 ...

我明白你呢個講法, 不過針冇兩頭利嘅, 但其實到咗價唔係都已經有機會畀人行使? 同埋我仲有一個方法就係平咗期權個倉

子爵府

木土土 發表於 23-9-11 17:26

咁我又收咗佢期權金㗎嘛。 唔知㗎,到時價格係點到時先知, 我好開心 完全同你溝通到, 證明我真係認識咗期權呀

子爵府

同埋我投資 大前提, 最緊要有錢賺, 唔理多定少, 但又要最穩陣, 我上網睇過一個youtuber 講過一句說話 就係食糊永遠是對的

子爵府

我有一個問題想請問你, 如果我買咗下面嗰隻期權證short call, 佢到15號 恆生指數得返17900. 以下。 咁我係咪收曬依253期權金呢? 我係冇買到,純粹啱啱見到諗到呢個問題, 唔知我諗得啱唔啱。唔該
attach0/tmp/phpqpt12T

琥珀宮

ming1120 發表於 23-9-12 20:22
我有一個問題想請問你, 如果我買咗下面嗰隻期權證short call, 佢到15號 恆生指數得返17900. 以下。 咁我 ...

買入期權,係做long ,付出權金

賣出期權,先係叫 short ,收入權金

你話買入short call ,即係點?

你究竟問 買入做long call ,還是沽空做short call ?
如果係問後者 ,做 short call (是賣出而不是買入期權),你既唸法理論上啱,但因我無玩指數期權,我唔肯定跟股票期權是否相同處理

子爵府

木土土 發表於 23-9-13 00:28
買入期權,係做long ,付出權金

賣出期權,先係叫 short ,收入權金

我嘅意思係short call 下面嗰個, 如果佢15號結算嗰日低過17900, 我咪食曬佢全部期權金囉。
attach0/tmp/phpzqupos

子爵府

ming1120 發表於 23-9-13 11:50
我嘅意思係short call 下面嗰個, 如果佢15號結算嗰日低過17900, 我咪食曬佢全部期權金囉。

...

就算佢升高過17900, 除非佢呢兩日大升幾百點, 如果唔係扣埋期權金應該都唔會輸好多。 我發覺期權, 玩法得四種 看似簡單, 我見有啲人有啲組合式, 一次過買兩樣將自己風險降低, 不過仲研究緊

琥珀宮

ming1120 發表於 23-9-13 11:50

...

應該係

琥珀宮

ming1120 發表於 23-9-13 11:51
就算佢升高過17900, 除非佢呢兩日大升幾百點, 如果唔係扣埋期權金應該都唔會輸好多。 我發覺期權, 玩法 ...

股市時常玩「估你唔到」,咁幾日升一千點又唔係未見過,係睇值博率

我有時也同一隻股票short put 及 short call 都做,咁起碼有一邊權金全賺

子爵府

ming1120 發表於 23-9-11 16:58
我用咗好多時間終於明白咗咩叫做期權呀 。 我發覺好多人知少少就扮代表, 成日話輸身家, 我有現貨一千股, 91個六買, 我做咗張95蚊short call。 我係咪都贏錢, 萬一佢升多過95蚊 ,我只係賺少咗, 不過其實 如果冇買期權 95蚊我都會放。 即係呢個交易冇得輸
大力大力 發表於 23-9-7 15:57
一句到尾、散戶贏粒糖輸間廠~

之前識得個證券行老闆細佬、他有牌自己同客專期權、上那家證券行時、我都會入佢傾偈打牙鉸、08年他説因期權、輸了幾十架日本車~

大在市況波動下、期權亦可以輸身家~

期權既可以用嚟賭,亦可以唔係賭。
如果係賭,確係會輸身家,但調轉嚟睇,有人輸身家,亦即有人贏好多,或者贏嘅人好多但每人贏得唔多。
如果唔係賭,則唔可能贏得多。

證券行老闆細佬唔知身家幾多,如果幾十架日本車係好多,咁佢可能係賭。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/1676120/
中信係賭,所以輸鑊金。

子爵府

ming1120 發表於 23-9-11 17:28
咁我又收咗佢期權金㗎嘛。 唔知㗎,到時價格係點到時先知, 我好開心 完全同你溝通到, 證明我真 ...

夏蟲不可語冰
冬蟲可以語冰

子爵府

期權市場淘汰八成新手
https://www.am730.com.hk/column/%E8%B2%A1%E8%87%AA%E5%AD%B8%E9%99%A2/%E6%9C%9F%E6%AC%8A%E5%B8%82%E5%A0%B4%E6%B7%98%E6%B1%B0%E5%85%AB%E6%88%90%E6%96%B0%E6%89%8B/404609

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊