醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 fitfish 於 15-12-12 發表可

原帖由 MM2005 於 15-12-12 發表
我無工人
長者日間中心比工人陪去咩?
曰间中心係可以比人陪的,只係唔比跟車,陪伴者要自己去中心。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:多數吾比,我亞媽也番緊日間中心,正在適應

原帖由 彥咨 於 15-12-12 發表
多數吾比,我亞媽也番緊日間中心,正在適應期頭1个星期番8:00-10:30,現在第二个星期8:00-12:30,她也是時常 ...
e,你派到位呀
我唔知有無記錯,你好似問過我排左幾耐有位,我答三個月。

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 MM2005 於 15-12-12 發表我無

原帖由 super_bb88 於 15-12-12 發表
唉,得閒陪得去,多數都唔使去日間中心啦

翡翠宮

多數吾比,我亞媽也番緊日間中心,正在適應期頭1个星期番8:00-10:30,現在第二个星期8:00-12:30,她也是時常 ...
我媽都返左幾個月,但近來嘈住唔返,在家唔食藥,我攪唔掂

翡翠宮

試下搭中心車啦,唔使送去。
放學唔岩時間,你地要親身去接呢

翡翠宮

回覆:照顧老腦化媽媽好辛苦

唉,我都好煩,媽極度硬頸唔聽我話,好辛苦

別墅

引用:媽媽55歲,而家已經中期,日日有去中心上堂

原帖由 fanay 於 15-11-27 發表
媽媽55歲,而家已經中期,日日有去中心上堂,有工人接送。不過日日問題超多,工人先係話佢要沖馬路,又話我 ...
我做緊老人院,有少少經驗唔知可唔可以幇到你。工人話阿媽沖馬路又唔肯入老人中心,你可以买輪椅,叫阿媽坐上去,系好安全帶,咁就唔會沖馬路了,同埋推佢入老人中心。通常阿媽係中心果度冇損冇跌,姑娘係唔會打電話嘅。不過我做一對一時真係遇到一個又扯頭發又打人(係阿伯)。阿伯係餵奶嘅,識行識走,他一打就打我d胸。係人d屋企又唔敢出聲,(話比佢女知都唔會信)。从此唔敢去人d屋企做一對一。

大宅

MM2005 發表於 15-12-13 15:32
e,你派到位呀
我唔知有無記錯,你好似問過我排左幾耐有位,我答三個月。
是呀!排咗六个月,終於在十二月正式入中心出動全家人接送,因為接送時間吾啱,早上上班前送她到中心,下午由家人輪流接回,佢成日吾記得点解要去,要日日同她講!其實全家人陪她辛苦,希望佢乖乖地回中心,快些適應可以七時前接走!

珊瑚宮

getter1976 發表於 16-1-28 18:16
我做緊老人院,有少少經驗唔知可唔可以幇到你。工人話阿媽沖馬路又唔肯入老人中心,你可以买輪椅,叫阿媽坐 ...
亞伯的工, 無乜人肯做
玩具萬歲!

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 MM2005 於 15-12-12 發表我無

原帖由 super_bb88 於 15-12-12 發表
我問左日間中心呀,話唔比人在陪會員的,除非特別情況,
佢話試過有位會員在中心點叫都唔食野,係要佢自己個工人喂才食,所以工人就在食飯時間來,食飽就走。

翡翠宮

引用:Quote:MM2005 發表於 15-12-13 15:32 e,你

原帖由 彥咨 於 16-01-28 發表
是呀!排咗六个月,終於在十二月正式入中心出動全家人接送,因為接送時間吾啱,早上上班前送她到中心,下午 ...
啊,太好呀,你地都可鬆一鬆又唔使心掛掛,又唔使比人投訴
我媽初時報左一星期5天,返左3個月,開始唔想返又嘈下我就氹下,最後停三個星期都無返了,最後改返兩天,剛好年尾中心聯歡會呀,又中心出去酒家食團年飯,氹下去,又開心下,暫時ok。
我同你的希望一樣,希望佢乖乖返中心,比番時間我鬆一下啦

象牙宮

fanay 發表於 15-11-27 09:16
媽媽55歲,而家已經中期,日日有去中心上堂,有工人接送。不過日日問題超多,工人先係話佢要沖馬路,又話我 ...

你爸想怎么樣?
我識个人... 她老公每月比錢, 請二人照顧。 就不見人影。

我老媽去年開始 腦退化中, 不專心听人說。
今年更加. 人家說A... 她自言自語說B。
有工人陪無用... 工人沒人菅, 也不做事。老和老媽搞對抗。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

MM2005 發表於 16-2-1 10:06
啊,太好呀,你地都可鬆一鬆又唔使心掛掛,又唔使比人投訴
我媽初時報左一星期5天,返左3個月,開 ...
小心放假太久會被取消資格,一般連續放三十日會被取消日間中心資格,我亞媽日日都吾想去,但無法,屋企無人照顧到去,唯有鬧兼備,新年初四至初七吾知比吾佢番好,吾比佢番,又怕她以為以後不用番,上次病就是這樣,放了兩日跟住就以為以後不用去,真是比佢激死!

翡翠宮

引用:Quote:MM2005 發表於 16-2-1 10:06 啊,太

原帖由 彥咨 於 16-02-02 發表
小心放假太久會被取消資格,一般連續放三十日會被取消日間中心資格,我亞媽日日都吾想去,但無法,屋企無人 ...
唉,佢地唔返我地就煩c

別墅

回覆 MM2005 的帖子

非常明白大家的感受,我媽媽10年前開始發病,5年多前經醫務社工排日間中心及護老院,排左8個月,政府的日間中心才有位,未入政府日間中心前,一星期返兩天的日間中心,認知障礙症協會的日間中心班,http://www.hkada.org.hk/tc/?page_id=1828,直到上個月才有位入政府護養院,當年排隊時媽媽亦未足65歲,因此十分建議當大家陪老人家往覆診時,叫醫生寫紙去見醫務社工,安排評估及排隊

關於接送返中心,大家可找復康巴的固定路線服務,當年媽媽亦是用復康巴返政府日間中心的http://www.rehabsociety.org.hk/c ... entId=31084&menu=2&lang=&css=

希望以上資料可以幫到大家啦,加油呀!

翡翠宮

引用:回覆 MM2005 的帖子非常明白大家的感受,我

原帖由 sharon2005 於 16-02-12 發表

非常明白大家的感受,我媽媽10年前開始發病,5年多前經醫務社工排日間中心及護老院,排左 ...
社署派位的日間中心有專車接送的

翡翠宮

回覆:照顧老腦化媽媽好辛苦

今早騙媽返了日間中心,佢一路叫我上車

別墅

我媽媽寫書法叻,當年我便話叫她返中心做義工,教其他婆婆寫書法,她便感覺自己是幫人,所以才返中心,大家可試試這方法

別墅

回覆 sharon2005 的帖子

社署派位的日間中心有專車接送的

YES,but 服務只限本區,我是住隔離區,本身搭的士去都唔駛跳錶,所以當年唯有用復康巴!

翡翠宮

引用:回覆 MM2005 的帖子我媽媽寫書法叻,當年我

原帖由 sharon2005 於 16-02-12 發表

我媽媽寫書法叻,當年我便話叫她返中心做義工,教其他婆婆寫書法,她便感覺自己是幫人,所 ...
我媽個人都無興趣,我找藉口都比較難,
以前佢一星期返5天,現改為返兩天

首頁

尾頁

跳至