醫護健康

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

回覆 mackereltuna 的帖子

都可以試下蜂蜜喎,多謝提醒🙏🏻

禁止訪問

別墅

update下個情況先, 我當比自已做紀錄.
已停服焦慮藥1個月左右, 反胃, 頭暈情況已經冇左, 但PPI繼續每日都食.

胸悶原來係胃酸引致的支氣管炎, 9月尾已食完抗生素 (照左肺CT先知).
但近來有復發迹像, 而且卡喉嚨的情況由上星期開始, 食完野同夜晚訓覺前都有2個鐘卡.

睇過其他人康復既報告, 最後試緊朝早用黑糖薑沖水, 隔日飲一杯暖胃 (好似寒底先可以咁?)
然後食野方面, 由大前日開始, 食飯前後30-45分鐘, 唔會飲任何飲料, 包括水; 然後食完一定會行下, 或者企起身最少20-30分鐘.

由噚日開始, 食完野卡喉嚨的情況, 已減少至3-5分鐘, 好像頗有效..

複式洋房

回覆 tommyc2020 的帖子

大家一齊加油~

複式洋房

回覆 Jessie.w 的帖子

本人中西醫都睇過,依家食dexilant 60mg 先舒服,但由心口頂住,照超聲波,check 胃鏡,食中藥,食西藥,到依家已經兩個月,訓覺都辛苦,不過訓高d同側訓尚算可以。很煩擾⋯

大宅

tommyc2020 發表於 20-7-15 01:00
抱歉有點長⋯3月睇過心臟科+腸胃科,做左24小時揹機(話心房有點鬆,但問題不大), 亦做埋腸胃鏡,冇幽門但話 ...

多謝分享,我亦是經常胃痛及脹,腸胃不適時間歇性會伴隨心悸,心跳加速及頭暈,沒想到原來與情緒壓力也有關係,都淮備去看看腸胃及心臟,但有點諱疾忌醫

珍珠宮

Marimekko 發表於 21-4-24 09:43
多謝分享,我亦是經常胃痛及脹,腸胃不適時間歇性會伴隨心悸,心跳加速及頭暈,沒想到原來與情緒壓力也有 ...

會唔會考慮中醫
建議你食ppi前先照胃鏡
Ppi食完會仲差

男爵府

namnamnamlolo 發表於 21-4-24 21:14
會唔會考慮中醫
建議你食ppi前先照胃鏡
Ppi食完會仲差

咩係 ppi, 請指教

珍珠宮

Elainelllam 發表於 21-4-24 22:47
咩係 ppi, 請指教

制酸既藥
其實胃功能失調跟本唔需要制酸藥
唔少人食咗無好到 反而仲差咗

男爵府

namnamnamlolo 發表於 21-4-24 22:48
制酸既藥
其實胃功能失調跟本唔需要制酸藥
唔少人食咗無好到 反而仲差咗

哦!明白了,因我也有胃炎。一時好,一時又有胃悶和頂。煩惱!

複式洋房

我都唔食Ppi 了,食同唔食,感覺差唔多

別墅

回覆 shpaik10 的帖子

PPI都係同醫生傾下, 先再開藥會好啲,
藥效都幾強..不過我自已食完係會好啲, 試過停藥一個月, 訓覺時feel到成身輕微咁震 (震足成晚, 心跳又加快, 嚇死人);
跟住聽醫生話食返就冇事..但都怕要Keep住食一排
update一下:
而家剩係食飽會噯氣 (可以2-3個鐘都噯), 食飽行路急速時有少少心悸
其他冇乜事了.

複式洋房

tommyc2020 發表於 21-4-30 18:28

PPI都係同醫生傾下, 先再開藥會好啲,

我食緊益生菌,到現時為止,對我最有效,起碼個人鬆返哂

男爵府

caydentong 發表於 20-8-28 13:42
我呢排背脊及心口都成日有野頂住,上年七月先照晒心電圖,做晒照心及血管,大概都無問題,但七月頭又係勁 ...

同我好似,我都係上年8月做左body check無事,但呢兩個星期都係呼吸不順,食少少野就頂住,條吾順甘,有時背脊又係有野頂住甘,我好驚吾敢去睇醫(emoji)(emoji)

別墅

回覆 queenie3y 的帖子

你話條氣唔順甘,有時背脊又係有野頂住

係咪要用啲力先深呼吸到?或者訓覺平躺果陣,吸氣呼氣好淺,正常要4-6秒先呼吸完,但不自覺地而家2秒左右

背脊頂住,其實我都重有,都係關胃事..側訓會好啲,我諗要完全解決哂胃問題先冇事;心悸都係..

禁止訪問

複式洋房

vlaine 發表於 21-5-5 10:20

你吃那隻? 謝謝

G-NiiB Immunity

複式洋房

shpaik10 發表於 21-5-5 15:41
G-NiiB Immunity

本人本身好食,辛辣,KFC, 可樂,朱古力⋯

以為自己有跑步習慣(每個月共幾十km), 就暴飲暴食。

最初只係心口頂住,但係無理會。

現在已經有兩個幾月,無辣,無炸,無暴食(8成飽就算),側訓在邊,運動量減半(始終之前太過量跑步)。

每日食益生菌,但仲係曖氣,不過曖得順左

複式洋房

大家怎樣了?我依家冇乜曖氣,而且食野分量大返少少。亦食緊益生菌,仲有,每日都做空腹呼吸,話可以幫助胃酸倒流。

酸水上頸好左少少,發生時就喝清水。

大家努力!

首頁

尾頁

跳至