醫護健康

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:照顧精神病老人家

其實有機會腦退化初期病徵,好好照顧,真惜眼前人。

男爵府

回覆:SKB 的帖子

其實病徵係忘記野?因為精神科醫生又無話係腦退化,有時搞個自己都唔知自己係咪正常正確

應當一無挂慮、只要凡事藉著禱告祈求、和感謝、將你們所要的告訴神。
神所賜出人意外的平安、必在基督耶穌裡、保守你們的心懷意念。

男爵府

回覆:chanyuen2012 的帖子

唔係偷雞咁俾,只係磨粉靠飲,咁就無得扮食左,因為飲左就係飲左,除非即吐出來

應當一無挂慮、只要凡事藉著禱告祈求、和感謝、將你們所要的告訴神。
神所賜出人意外的平安、必在基督耶穌裡、保守你們的心懷意念。

別墅

回覆:ncbbb 的帖子

會否考慮安排佢去日間護理中心先?

大宅

引用:會否考慮安排佢去日間護理中心先?

原帖由 VancouverBC2005 於 15-09-21 發表
會否考慮安排佢去日間護理中心先?
你知道日間護理中心如何運作嗎?有無親人用過服務?係咪唔同機構服務有分別呢?

別墅

回覆:ncbbb 的帖子

佢有冇精神科/老人精神科覆診?

男爵府

我媽媽都有精神病, 我都明白真係好困擾、好唔知點算....
我媽媽係成日覺得自己有絕症, 醫生唔識醫,
個病又好易互相傳染, 人人都有病....
醫生醫唔到, 所以醫生比既藥, 佢唔會食,
但自己又亂食抗生素

又唔會出街(驚比人傳染喎...)
佢一直睇政府醫生
早年佢成日去睇急症
話呢度唔舒服又個度痛
但其實係冇病因
最後有醫生幫佢登記左睇精神科
有醫生開藥、又有臨床心理醫生同佢傾計
醫生話佢係強逼症
但佢又係唔肯食藥、唔肯覆疹、唔見姑娘…
如是姐又過左幾年
近年佢有硬皮症, 腳底有3個好深既傷口, 一直流濃
成日都痛, 但又唔肯睇醫生…而家又行唔到
勸極唔聽, 我都諗緊有咩方法幫佢

大宅

引用:我媽媽都有精神病, 我都明白真係好困擾、好

原帖由 fat_chu 於 15-10-26 發表
我媽媽都有精神病, 我都明白真係好困擾、好唔知點算....
我媽媽係成日覺得自己有絕症, 醫生唔識醫,
個病又 ...
終於都係入老人院,暫時ok,反而多咗時間見面,因為以前佢唔開心時會關埋房門,乜都係房入面做,好似住緊劏房咁,而家去探佢都肯見面,出去行吓飲吓茶。
家人的確身心都好大壓力,要勇敢面對,大家都要加油呀!

男爵府

引用:Quote:原帖由+fat_chu+於+15-10-26+發表我

原帖由 ncbbb 於 15-10-26 發表
終於都係入老人院,暫時ok,反而多咗時間見面,因為以前佢唔開心時會關埋房門,乜都係房入面做,好似住緊劏 ...
老人院肯收佢嗎?我媽媽應該唔肯去老人院,因為佢重行得走得,又煮到飯食。

大宅

引用:Quote:原帖由 ncbbb 於 15-10-26 發表終於

原帖由 fat_chu 於 15-10-26 發表
老人院肯收佢嗎?我媽媽應該唔肯去老人院,因為佢重行得走得,又煮到飯食。

...
因為住咗一輪醫院,佢為咗可以出院,乜都肯答應。初時睇得出係想呃我哋,出咗院先算,但住落都唔錯,暫時還可以。

男爵府

ncbbb 發表於 15-10-26 17:44
因為住咗一輪醫院,佢為咗可以出院,乜都肯答應。初時睇得出係想呃我哋,出咗院先算,但住落都唔錯,暫時還 ...
家人年紀比較大嗎?我媽媽唔肯住院、又唔肯睇醫生、又唔肯食藥
醫生個邊又冇支援,
我都唔知點算
我只係想佢入院整好個傷口
傷口真係好深同發炎
我都唔知可以點....

大宅

回覆 fat_chu 的帖子

有一種服務叫長者家居照顧服務,有護士姑娘上門,有需要時會安排護理員上門洗傷口

男爵府

引用:回覆+fat_chu+的帖子有一種服務叫長者家居

原帖由 fptong123 於 15-10-27 發表

有一種服務叫長者家居照顧服務,有護士姑娘上門,有需要時會安排護理員上門洗傷口 ...
上網打呢個search 到嗎,請問一下

男爵府

引用:Quote:原帖由+fptong123+於+15-10-27+發表

原帖由 fat_chu 於 15-10-27 發表
上網打呢個search 到嗎,請問一下
我search過呢個

男爵府

引用:回覆+fat_chu+的帖子有一種服務叫長者家居

原帖由 fptong123 於 15-10-27 發表

有一種服務叫長者家居照顧服務,有護士姑娘上門,有需要時會安排護理員上門洗傷口 ...
政府的可以嗎??
謝幫忙!!

大宅

我媽之前曾接受服務,有護士,治療師定期上門探訪,因我媽糖尿病,有傷口長久不愈,隔日便有人上門洗傷口。每星期亦有人上門和好做運動及做訓練(腦退化),如有需要更安排車子往醫院看醫生及有物理治療小組。十分好,且費用是按長者家人的資產來計的,好似有3級的。我媽用了半年,因有了日間中心的服務而退出了。

大宅

fat_chu 發表於 15-10-27 09:31
家人年紀比較大嗎?我媽媽唔肯住院、又唔肯睇醫生、又唔肯食藥
醫生個邊又冇支援,
我都唔知點算

建議快些去附近的長者中心找社工幫忙,安排家訪及排有關服務,可能都要排幾個月架

男爵府

fptong123 發表於 15-10-27 23:23
我媽之前曾接受服務,有護士,治療師定期上門探訪,因我媽糖尿病,有傷口長久不愈,隔日便有人上門洗傷口。 ...
請問會否方便可提供多些資料??例如:應如果聯絡他們提供服務?
是否去長者住宅之附近老人服務中心聯絡社工安排??
萬分感謝!!

大宅

fat_chu 發表於 15-10-28 09:02
請問會否方便可提供多些資料??例如:應如果聯絡他們提供服務?
是否去長者住宅之附近老人服務中心聯絡社工安 ...

上次我媽媽是由醫院社工轉介地區的社工,他們直接聯絡我們。社工來家訪時,我順道替我爸爸亦申請。其實主要是替他們排老人院,在輪候過程中,可排日間中心及體弱長者家居照顧服務。接受後者的服務時可凍結老人院子的輪侯,但凡如長者情況有變時可即時解凍,輪侯時間便短了。
我媽媽入院時我親自往有老人服務的機構詢問,他們亦會安排社工到訪看看長者情況提供服務。

男爵府

引用:Quote:fat_chu+發表於+15-10-28+09:02+請問

原帖由 fptong123 於 15-10-28 發表
上次我媽媽是由醫院社工轉介地區的社工,他們直接聯絡我們。社工來家訪時,我順道替我爸爸亦申請。其實主 ...
明白,明白!謝謝!最主要我既阻力係我媽媽應該有「社交阻礙症」
佢唔願意同人接觸!
佢連社工安排免費平安鐘,佢都唔肯裝

首頁

尾頁

跳至