醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

BigApple 發表於 16-7-24 15:47
CellT 你吾好介意 但你要有心理準備 因為我媽媽臨走前三天便是這樣 一直手向上想抓野 亂咁講野 但事情總要 ...

明白,心理準備也预左,只不想她痛苦。

男爵府

CellT 發表於 16-7-24 16:20
明白,心理準備也预左,只不想她痛苦。

我媽媽當時在屯門醫院 醫生早一日已安排媽媽入住獨立私家病房 可以比我哋 24 小時陪住媽媽 能夠見到媽媽舒舒服股冇痛苦咁離開 我都已經感到好安慰

大宅

BigApple 發表於 16-7-24 16:38
我媽媽當時在屯門醫院 醫生早一日已安排媽媽入住獨立私家病房 可以比我哋 24 小時陪住媽媽 能夠見到媽媽舒 ...

現時都是在家休養,大部份時間都係訓床,食到野但吾多,上星期五照正電子掃描,今周二再去見醫生,其實醫生會预計到還有多少時日嗎?吾知点開口問。

男爵府

CellT 發表於 16-7-24 16:50
現時都是在家休養,大部份時間都係訓床,食到野但吾多,上星期五照正電子掃描,今周二再去見醫生,其實醫生會预 ...

醫生會知 佢預計到媽媽兩天內 佢有同我哋講 仲叫我哋盡量同媽媽講多啲野 身體接觸多啲 幫媽媽按摩吓

男爵府

現時都是在家休養,大部份時間都係訓床,食到野但吾多,上星期五照正電子掃描,今周二再去見醫生,其實醫生會预 ...

醫生會知 佢預計到媽媽兩天內 佢有同我哋講 仲叫我哋盡量同媽媽講多啲野 身體接觸多啲 幫媽媽按摩吓

男爵府

大宅

BigApple 發表於 16-7-24 18:27
...

請問你媽媽最後一次癌指數去到多少?

男爵府

CellT 發表於 16-7-24 19:57
請問你媽媽最後一次癌指數去到多少?

媽媽擴散至肝後 同埋我哋决定吾做任何治療之後 醫院已没有再 check 住媽媽癌指數了

大宅

BigApple 發表於 16-7-24 20:09
媽媽擴散至肝後 同埋我哋决定吾做任何治療之後 醫院已没有再 check 住媽媽癌指數了
...

明白,我媽上年年尾發現擴散。

男爵府

CellT 發表於 16-7-24 20:56
明白,我媽上年年尾發現擴散。

我媽媽上年8月開始擴散 她好勤力咁飲早藥 都係冇效 終於要去埋肝 我好灰心 但媽媽冇放棄過

大宅

webjen 發表於 16-6-25 10:07
我媽都是腸癌,上年一整年,電療化療手術,年頭到年尾,以為做晒就見光明,完成了幾個月,4月底已發現去了肝!今個 ...

請問電療会很辛苦嗎?醫生説停標靶药,唯有做電療減輕痛楚。

珍珠宮

回覆 CellT 的帖子

當時是電療化療一齊做的,副作用是痾+累,不算太難捱!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

webjen 發表於 16-7-28 08:36
回覆 CellT 的帖子

當時是電療化療一齊做的,副作用是痾+累,不算太難捱!

排緊期做,電療要做十次,逢一至五,連續做兩星期。
佢现在要坐輪椅日日來來回回,都想像到幾辛苦。

大宅

BigApple 發表於 16-7-24 16:38
我媽媽當時在屯門醫院 醫生早一日已安排媽媽入住獨立私家病房 可以比我哋 24 小時陪住媽媽 能夠見到媽媽舒 ...

周二見完醫生,同醫生講左之前的情況,收左佢入院,check左血鈣高,吊左幾日鹽水,现在神志清晰过之前,遲下安排照腦掃描才知迷糊,是血鈣高影响或是擴散到腦部。

男爵府

CellT 發表於 16-7-29 08:58
排緊期做,電療要做十次,逢一至五,連續做兩星期。
佢现在要坐輪椅日日來來回回,都想像到幾辛苦。
...

咁你要㷛多啲湯水比媽媽飲 叫媽媽飲多啲奶 好好地比心機照顧媽媽

男爵府

CellT 發表於 16-7-29 17:42
周二見完醫生,同醫生講左之前的情況,收左佢入院,check左血鈣高,吊左幾日鹽水,现在神志清晰过之前,遲下安排 ...

有得醫都要盡力醫 人生總有希望 加油

子爵府

2024年龍年勳章

你們既腸癌家人,在幾耐之後復發呢?我一直很擔心我爸,但我知擔心沒用。他現在行得玩得,我就像鴕鳥咁見步行步,同佢去玩左先。
他71,有D廋,但精神不差,keep住中醫。
我家人有諗過,不同他檢查pet scan,當冇事。因他也受不了第二化療(就算真的不幸復發)比他開心地過生活,不做駑弓之鳥,終日擔心檢查結果。
這是明智嗎?身為仔女的,是最難决定既事
Life must go on

大宅

wln 發表於 16-7-30 01:48
你們既腸癌家人,在幾耐之後復發呢?我一直很擔心我爸,但我知擔心沒用。他現在行得玩得,我就像鴕鳥咁見步 ...

我媽做完手術後無耐,便開始接受化療,第一樣化療药療程做到一半,效果不理想,有擴散,再要轉另一款化療药,但都係不理想,再试標靶药,都係吾得,亦擴散多左。其間醫生安排照过兩次正電子掃描。

子爵府

2024年龍年勳章

CellT 發表於 16-7-30 11:09

我媽做完手術後無耐,便開始接受化療,第一樣化療药療程做到一 ...

你介唔介意講,你媽返發時cea有幾多?
你媽過70嗎?其實説真的,生活質素也很重要,在有生之年多些快樂既日子!
可能我之前看過朋友母親既經歷,做了很多治療,也是辛苦一塲!
我不是消極,只是我見到西藥既領域,也不是非常確定。我爸巳完成應做手術及化療,就當完成任務了!現在沒停的中藥。再攪其他也是.....當然,這是我現在想法,也不是絶對的。
現在只想同他盡量製造快樂時光,盡自己能力!這是我唯一可以掌握的!
Life must go on

大宅

wln 發表於 16-7-30 18:50
你介唔介意講,你媽返發時cea有幾多?
你媽過70嗎?其實説真的,生活質素也很重要,在有生之年多些快樂既 ...

其實指數最初單位數,1x,3x,7x,..200甘上,手術後到现在都成年。

首頁

尾頁

跳至