醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

老人家69歲,行動自如,可以照顧自己,只係一直有精神分裂,食住藥同平常人一樣,但成日唔肯食藥,家人好難迫到佢食藥。一停藥就會出現幻聽,又無朋友無嗜好,一個人太悶太多嘢諗,趁日間個個返晒工,掉晒屋企啲嘢,日日破壞啲牆壁/天花,成日比鄰居投訴,每次買返啲嘢同維修都花咗好多錢同精神。
如果送佢去院舍,私人/買位/政府院舍/日間護理中心邊樣適合佢呢?如果日間多啲活動,有啲人氣,佢應該開心啲,唔會發作。定係請工人好啲呢?

大宅

照顧精神病老人家

老人家69歲,行動自如,可以照顧自己,只係一直有精神分裂,食住藥同平常人一樣,但成日唔肯食藥,家人好難迫到佢食藥。一停藥就會出現幻聽,又無朋友無嗜好,一個人太悶太多嘢諗,趁日間個個返晒工,掉晒屋企啲嘢,日日破壞啲牆壁/天花,成日比鄰居投訴,每次買返啲嘢同維修都花咗好多錢同精神。
如果送佢去院舍,私人/買位/政府院舍/日間護理中心邊樣適合佢呢?如果日間多啲活動,有啲人氣,佢應該開心啲,唔會發作。定係請工人好啲呢?

子爵府

私人/買位/政府院舍/日間護理中心邊樣適合佢呢?會唔會唔以為你地唔要去?
有啲人氣,佢應該開心啲,唔會發作。定係請工人好啲呢?又可能覺得你地唔信佢.

有冇同精神病社工傾吓,問吓佢意見?

伯爵府

回覆:ncbbb 的帖子

快啲搵社工,屋企附近社區中心,聖雅各等 refer 都得。

大宅

引用:快啲搵社工,屋企附近社區中心,聖雅各等 r

原帖由 dorchiu 於 15-09-17 發表
政府都無乜援助比到,試過派社工跟進,初頭密啲,慢慢好少探訪,又會轉社工,跟住話佢穩定就close file。其實佢好叻欺騙醫護,每次問幾句,佢一定話樣樣ok,表現得好正常,有時仲教我哋點同社工講。

大宅

引用:快啲搵社工,屋企附近社區中心,聖雅各等 r

原帖由 dorchiu 於 15-09-17 發表
因為佢對人有戒心(類似被害惘想),唔會主動/積極去社區中心,最好有車可以接送,或社工肯長期慢慢同佢建立關係。否則都係長期破壞,然後出入醫院。

伯爵府

社工可以上門家訪,你打電話問左先。

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果有暴力傾向的不會批去日間中心的,輪侯時間要一至兩年。有冇睇開精神科醫生?有冇建議去配合治療呢?

珍珠宮

回覆:照顧精神病老人家

唔肯食葯已經有好大問題,一喺揾工人睇住佢食,一喺揾中心姑娘睇住佢食

伯爵府

尋晚信箱有張宣傳單張介紹附近一間老人院,但講明有傳染病或精神病唔收

子爵府

你考虑一下kch日间中心。68元一天,要kch医生转介。kch有车接送

大宅

引用:你考虑一下kch日间中心。68元一天,要kch医

原帖由 TamaCat 於 15-09-18 發表
你考虑一下kch日间中心。68元一天,要kch医生转介。kch有车接送
好,下次問吓醫生,謝謝!

男爵府

可以同醫生商量以打針代替食藥,現時有針藥可以一個月先打一次

複式洋房

老人家應該在醫院老人精神科睇緊?可以搵老人精神科嘅醫務社工幫手,申請入住政府院舍,排隊都要排三四年架

大宅

請工人睇住佢食藥,多數按時食藥幾個月情緒會穩定。

珍珠宮

呢d情況,只會越來越差,早d排定隊去日間中心或入住老人院!遲d換多多工人都會唔滿意!

大宅

引用:可以同醫生商量以打針代替食藥,現時有針藥

原帖由 maylo123 於 15-09-19 發表
可以同醫生商量以打針代替食藥,現時有針藥可以一個月先打一次
試過打針,副作用令佢腳軟令佢跌親,醫生同佢轉返食藥。

子爵府

日間可問東華三院。
佢有日間股務

子爵府

引用:日間可問東華三院。佢有日間股務

原帖由 bbshop_bb 於 15-09-19 發表
日間可問東華三院。
佢有日間股務
服務

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+dorchiu+於+15-09-17+發表快

原帖由 ncbbb 於 15-09-17 發表
因為佢對人有戒心(類似被害惘想),唔會主動/積極去社區中心,最好有車可以接送,或社工肯長期慢慢同佢建 ...
咁社工都有可能轉工的,冇人一世或可以promise 長期跟進一個case的。
知道你作為家屬可能唯一希望係有外人支援,但亦要了解現實嘅情況。

首頁

尾頁

跳至