單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

lambaby2013 發表於 21-11-28 18:33
我感覺到個女喜歡我呀,次次都同我玩得好開心,如果佢討厭我,又點會有咁嘅反應。我知佢係唔想逆媽媽意, ...

正如我所講,你前妻對你怨氣一定好大,佢火遮眼時一樣咩都唔理咯。咁個女大d,升中時間多d,自由d,可以見返多d。你叫阿女逆佢媽意,佢返去睇阿媽黑面,佢都好為難。
法例你係有權利,但溝通就係你兩個。我唔知佢幾時封殺你,之前又發生過咩事,不過如果再有溝通機會,你就睇睇有無方法減低大家怨氣。

侯爵府

lambaby2013 發表於 21-11-28 18:33
我感覺到個女喜歡我呀,次次都同我玩得好開心,如果佢討厭我,又點會有咁嘅反應。我知佢係唔想逆媽媽意, ...

佢喜歡同你玩就好辦d啦,大個d送個手機俾佢就可以多d溝通啦。

複式洋房

yantung2010 發表於 21-11-28 18:54
佢喜歡同你玩就好辦d啦,大個d送個手機俾佢就可以多d溝通啦。

咁咪有排等,仲好好幾年呀

侯爵府

lambaby2013 發表於 21-11-26 11:57
我無計過,係結婚一個月都未夠,佢發覺同我爸媽無法相處,所以離家返娘家長住,直至呀爸出世,我老豆老母 ...

我識有個case:
父母離異,母親憎到個老豆死,阿女靠阿媽,自然唔敢逆佢意。有時仲夾埋阿媽閙老豆。

有日老豆返去探阿女,走時坐係梳化著鞋,阿女走埋黎細細聲叫老豆唔使講野,大家心照可以啦,眼都唔敢望老豆。

如果細路咁識諗,但兩邊仲要迫到佢無氣透既話,唔知個細路會做d咩架

複式洋房

yantung2010 發表於 21-11-28 18:51
正如我所講,你前妻對你怨氣一定好大,佢火遮眼時一樣咩都唔理咯。咁個女大d,升中時間多d,自由d,可以見 ...

佢就肯定無減我怨氣啦(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

yantung2010 發表於 21-11-28 18:54

大個我怕佢唔記得我啦

侯爵府

lambaby2013 發表於 21-11-28 19:09
大個我怕佢唔記得我啦

中間時間又唔會完全見唔到瓜,聖誕放假你預先要求見,晤肯先採取行動咯。十歲記憶應該唔錯,唔會忘記。只怕女仔大左,有機會怕羞,同阿爸生疏啫。

複式洋房

yantung2010 發表於 21-11-28 19:14
中間時間又唔會完全見唔到瓜,聖誕放假你預先要求見,晤肯先採取行動咯。十歲記憶應該唔錯,唔會忘記。只 ...

大個就一定會生疏架啦,又有自己啲朋友仔,仲嬲我玩咩!所以咪諗住佢仲細個陣,盡量同佢建立多啲回憶,

侯爵府

lambaby2013 發表於 21-11-28 19:20
大個就一定會生疏架啦,又有自己啲朋友仔,仲嬲我玩咩!所以咪諗住佢仲細個陣,盡量同佢建立多啲回憶,
...

希望你同阿女可以歡渡到聖誕啦

複式洋房

yantung2010 發表於 21-11-28 19:42
希望你同阿女可以歡渡到聖誕啦

而家可以話你聽係歡渡唔到,未有一得

複式洋房

lambaby2013 發表於 21-11-28 18:22
我次次都提前3,4日約架

我都係單媽亦都帶住個仔,個仔係咁上下年紀時,真係唔係話唧就唧得出時間,唔係唔想比前夫見,而係每次見完,都要用一至兩個星期先可以調教返上堂同學習狀態!無論係見一日定見一兩個鐘,都會有咁既情況發生!所以有時真係唔見好過見!
其次就係,我哋幫小朋友約時間補習、學興趣班或者節目安排,都會預早一星期甚至大半個月前約好,所以有時真係好難係三、四日前改時間表!不如你試吓問佢哋可唔可以由下個月開始每星期X留一至兩個鐘比你見下面女!或者話等個女放長假時,比你接個女去邊到玩幾個鐘咁,又會唔會好啲呢?

複式洋房

我感覺到個女喜歡我呀,次次都同我玩得好開心,如果佢 ...

咁講,每個小朋友有得玩都開心架

複式洋房

yantung2010 發表於 21-11-28 18:51
正如我所講,你前妻對你怨氣一定好大,佢火遮眼時一樣咩都唔理咯。咁個女大d,升中時間多d,自由d,可以見 ...

岩呀!大人事大人了!
希望樓主前妻盡快放下心結,而樓主亦唔好太過迫前妻!!做單親媽媽真心唔係咁易!

侯爵府

sychanying 發表於 21-11-29 01:34
岩呀!大人事大人了!
希望樓主前妻盡快放下心結,而樓主亦唔好太過迫前妻!!做單親媽媽真心唔係咁易!
...

你會唔會有個心態:細路同前夫越親密,你越唔高興呢?又會唔會諗前夫就開心,只同個細路玩,苦就自己捱呢?

複式洋房

yantung2010 發表於 21-11-29 11:49
你會唔會有個心態:細路同前夫越親密,你越唔高興呢?又會唔會諗前夫就開心,只同個細路玩,苦就自己捱呢 ...

老實,我真係無咁諗,因為係自己決定要分開!但都會有種生死不相往來既感覺,所以全部都係阿爺阿嫲黎接個仔或者工人姐姐帶去佢地到!

侯爵府

sychanying 發表於 21-11-29 11:53
老實,我真係無咁諗,因為係自己決定要分開!但都會有種生死不相往來既感覺,所以全部都係阿爺阿嫲黎接個 ...

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

lambaby2013 發表於 21-11-26 11:57
我無計過,係結婚一個月都未夠,佢發覺同我爸媽無法相處,所以離家返娘家長住,直至呀爸出世,我老豆老母 ...

你都幾………. 無人性

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

sychanying 發表於 21-11-28 12:15
你知唔知個女讀咩學校?功課量多唔多?考試多唔多?如果全部都多既話,我唔覺得前妻係特登唔比個女見你, ...

講得好,一個女人要照顧個細又要搵食, $3500~$4000, 夠用落邊個位? 請姐姐?補習?興趣班?以$12000收入, 要攞$3500出來, 的確係盡咗小到唔應該攞出講的‘責任’。

小學真係好多嘢做, 大人細路都路夠時間瞓,真係唔該個天, 要感化下果d回頭浪子可以讓別人安安靜靜咁生活。 自己食飽得屎痾之間, 因為太無聊而想一見, 真係唔該死埋一邊。 有人性, 就搵多個錢, 等個細路女以前有多D資源去學習。

複式洋房

DDMMYY2015 發表於 21-12-1 23:03
講得好,一個女人要照顧個細又要搵食, $3500~$4000, 夠用落邊個位? 請姐姐?補習?興趣班?以$12000收 ...

樓主,$12000我攞3分一出嚟俾個女,另外3分一俾老豆老母,得返3分一我自己都要生活架,係咪要將份糧俾晒對方咁就叫好?我都有自己屋企人要照顧,我父母都70啦,你以為我一個人逍遙自在無牽係掛咩!鬼唔知俾得越多越好,。

如果學你咁講,見個女/仔就係太無聊,咁你成日都係佢地身邊,日日見住佢地,咁你咪超級無聊?

複式洋房

DDMMYY2015 發表於 21-12-1 22:49
你都幾………. 無人性

係架,逢親復活節,暑假,中秋,端午,新年,聖誕個啲學校假期多嘅日子,我都一直無打擾佢地生活,雖然想同佢過,但我都無要求,而家只係想每個月定期見下自己個女,乜原來咁卑微嘅願望已經係奢求,咁我真係無人性啦。

首頁

尾頁

跳至