時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 牛牛牛牛 的帖子

其實我真係無認真睇謝偉俊全文,我有D借题發輝,只因近排政府愈來愈过份,就係要市民付和,唔聽反对聲音,搞到成個环境好似無言論自由咁,人地件T恤有些少敏感字眼,.就超級緊張,又話要拉要盛,做得好肉酸囉。特首就算唔賛成,都要扮吓聽意見吖嘛!

子爵府

marinerclub 發表於 24-1-25 18:37
而家敢言的議員好少,我支持謝偉俊,特首一味淨係要人講好話,真係天真兼無知,再係咁唔俾人發表意見,真係 ...

大陸咪叻囉,上有政策下有對策,啲執法者都識識鬆弛有度,有啲都隻眼開隻眼閉,香港嗰啲就擦鞋擦唔切,咩有法不依,下下做到120分,所以特衰過大陸

大宅

回覆 cheung2013 的帖子

無错,所以咪話班建制派豬咁蠢囉,影衰哂醒目香港人! 真係想佢地有睇下BK.

子爵府

回覆樓主:

先啱啱睇tvb新聞,特首同謝偉俊嘅說話又唔係好敵對咋喎!特首意思係話謝偉俊攞埋小紅書嚟講其實有D加化兩地矛盾, 唔應該咁樣講, 呢樣嘢我認同喎, 好似facebook咁, 網絡媒體係open個個都可以去post, 冇證據顯示香港政府係睇住小紅書嚟施政, 早幾年又唔見有議員話fb治港
而謝偉俊話政府狂抄牌同捉過馬路應該係市民係夜繽紛嗰陣時, 唔知我有冇理解錯誤, 但抄牌我覺得係應該嘅, 條馬路已經窄喇, 個個停泊喺度塞死哂,本地人或旅客都唔方便啦. 捉過馬路嗰度, 如果係處理嘅繽紛或者啲節日活動, 我覺得又未必會捉過馬路,通常都有人流管制。 如果係平時各區就抵捉啦, 馬路如虎口亂過馬路害人害己呀嘛

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

nisha 發表於 24-1-25 18:24
唔知其他區,我只知我住同返工嗰區,好耐冇見警察用腳行去巡邏。
係已經冇左定我見唔到?
經濟差左,又臨 ...

唔係無野做,係鬧無做野

食環巡得勤d, 商舖都收斂d
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Etcetc 發表於 24-1-25 14:22
本人一向支持政府, 但唔希望官員對唔啱聽嘅說話就開口埋就下下扣人帽子 :「用詞危險,令他想起2019年「黑暴 ...

以後係唔係 好似夜繽紛:支持支持好支持 ,萬歲萬歲萬萬歲歲
跟住走晒上大陸繽紛

咁咪幾好,大家開心.. 最慘係走去開檔果d 之麻

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Jessy 發表於 24-1-25 12:41
同意違規要執法

但謝又真係無講錯喎,大陸人睇完煙花返唔到大陸都即刻延長新年關口開放時間

其實唔需要特別就大陸人,下次佢哋如果要來睇煙花就book定酒店是正常吧,有乜理由夜麻麻為咗慳錢唔租酒店返去深圳變為正常?咁香港有何得益?

真係唔明乜嘢邏輯思維?咁淘寶就唔好收我哋香港特別運費啦,香港同國內係兩個地方,要過關㗎。

子爵府

shobi 發表於 24-1-25 14:54
起碼肯停雙非嚟生仔,絕對係德政,起碼係維護我哋市民權益先!
仲有限奶令。果陣啲媽咪買唔到奶粉,好徬徨!

男爵府

老翻太太 發表於 24-1-25 14:32
回不到過去了,大家接受現狀吧!只怪2019年一班自私自利的人太貪心、太低能,擺明賣國,想一野推lum政權以 ...

凡事最好取平衡啦

而家係over佐

瑜瑜    發表於 24-1-26 01:19

侯爵府

fionfu 發表於 24-1-25 19:24
仲有限奶令。果陣啲媽咪買唔到奶粉,好徬徨!

我當時都怕咗佢哋,奶粉炒到貴晒兼缺貨,轉飲日本奶粉!

伯爵府

nicelady2828 發表於 24-1-25 19:29
凡事最好取平衡啦

而家係over佐

矯枉必須過正,不過正不能矯枉。

伯爵府

政府缺錢,唯有嚴明執法,幫補下庫房。

香港人一樣可以開小紅書,政府多渠道聽意見,快速反應好過閉門做車。

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

感謝謝生為港人發聲,但無奈崩囗人忌崩口碗,政府當然覺得唔啱聽,向來忠言逆耳。

珍珠宮

chriswongbaby 發表於 24-1-25 12:22
謝偉俊講得好啱, 小紅書講一句好過香港市民講一百句

總之盲踩盲撐都系甘恐怖

伯爵府

meowmeow34 發表於 24-1-25 18:25
喺經濟咁差嘅情況下,仲製造咁多擾民政策,令到市民生活更加艱難
...

經濟差咩,失業率咁低。

香港人仲有錢外地旅遊,北上掃貨。

香港仲有正增長

伯爵府

Zzzacks 發表於 24-1-25 14:03
點會理二等居民嘅意見,小紅書先係王道

其實大家都係灣區居民,你都可以開小紅書

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

謝議員講真話又話危險觸及國安。依家日日新聞同愛回家一樣,日日夜夜講,真係好討厭!

2019黑暴我係支持警察,但依家真係高壓執法,人地講得冇錯!下下罰幾千,仲整埋個垃圾徵費。我見商舖d人日日年初四咁既樣,香港依家令人透唔到氣

侯爵府

kl21 發表於 24-1-25 12:35
謝偉俊今次講得好啱,點解住在香港有交稅反而就乜都冇,仲要有寄人籬下的感覺。
人哋在小紅書出個post就當 ...

侯爵府

FJmom 發表於 24-1-25 12:52
好同意你講第一段,冇交稅d 福利永遠高過有交稅果班,好難唔令人心理不平行
...

根本明顯非常極度不公平!

男爵府

MC媽 發表於 24-1-25 18:54
先啱啱睇tvb新聞,特首同謝偉俊嘅說話又唔係好敵對咋喎!特首意思係話謝偉俊攞埋小紅書嚟講其實有D加化兩地 ...

使乜咁認真,分分鐘扯貓尾
以往偉俊都係得把口,投票就歸邊㗎啦!
喺要有啲反對聲音出自議員把口先似番賴係有民主

首頁

尾頁

跳至