時事熱話

跳至

首頁

尾頁

子爵府

應該係叫想探老人家既家屬打針就可以探親人而唔係叫老人園員工打,員工理得理可唔可以探呀!個政府真係低能

政府亂開期票谷打針 院舍業界倡整體接種率高才放寬探訪

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210408/bkn-20210408110432516-0408_00822_001.html

更多勁爆猛料,請下載《東網》APP:
http://bit.ly/2w9ebqD

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

ming1120 發表於 21-4-8 17:03
應該係叫想探老人家既家屬打針就可以探親人而唔係叫老人園員工打,員工理得理可唔可以探呀!個政府真係低能
...

老人院內的員工, 每日照顧老人家, 比間中探的家人更易惹病長者. 要求院舍員工打左先可上班有咩唔啱.你本末倒置.

况且, 大部份老人院係私家擁有, 由老世話事.有部份老人院已設獨立的訪客區, 只可在該區域內探親人(全程戴口罩).每次探完要消毒.

打左針唔等於100% 不受感染, 仍可中招及做帶病毒者, 傳播俾人. 老人家抵抗力較弱, 如因全面放寬探訪而令老人死亡, 又計在誰的頭上?

家人打針後不放行探老人(老人院)或探病(醫院), 係政府錯?

如家人打針後放行探訪, 老人院或醫院有群組出現, 甚至有人死,又係政府錯?

子爵府

Jasmine-4711 發表於 21-4-8 18:13

老人院內的員工, 每日照顧老人家, 比間中探的家人更易 ...

你可能唔明我意思,政府想提高打針效率,試問你覺得要員工打既機會多d定放寬家屬可以打定可以探,係老人院員工角度,老人家有冇人探佢唔會點關心,所以冇乜員工會打,但如果家人打左可以探,我相信有大把家屬會打,如果叫老人打針,風險太大了

子爵府

回覆樓主:

唔通見到我既網上post

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

首頁

尾頁

跳至