時事熱話

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

烏克蘭總理親美,叛軍由俄羅斯支援,俄軍派軍隊壓俄烏境,規模大到同2014年吞併克里米亞一樣。

此戰有機會觸發世界大戰,北約會出兵阻止俄羅斯吞併烏克蘭,烏克蘭嘅地理位置太重要,歐洲甚至美國都唔想。

https://www.singtao.ca/4865876/2021-04-06/post-%E4%BF%84%E8%BB%8D%E7%83%8F%E5%85%8B%E8%98%AD%E9%82%8A%E5%A2%83%E9%9B%86%E7%B5%90-%E3%80%8C%E4%B8%96%E7%95%8C%E5%A4%A7%E6%88%B0%E4%B8%80%E8%A7%B8%E5%8D%B3%E7%99%BC%E3%80%8D/

子爵府

回覆樓主:

會唔會真係打扙

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

烏國係東歐和俄國的地理屏障. 這戰略性的位置, 俄國絕對不會俾烏國入歐盟

第一步: 親美的烏國政府獲批准入歐盟

第二步: 烏國入埋北約軍事聯盟(NATO) 協力對抗俄國

第三步:烏國請美國建立軍事基地,駐軍在俄國邊境. 而烏國的政府就被美國操控

俄國不是想吞了烏國或想打仗,
佢仲要賣石油俾歐洲架.
歐美亦不想打仗, 只是互相“叫陣”.

就算冇covid, NATO同俄軍打起上來,
最得益的是誰?
是中國最得益, 美國政府靠嚇姐, 美國被捲入戰爭, 仲邊有能力打中美貿易戰, 保持美國在全球經濟體的第一位.

美國及歐盟軍隊是不會入烏國, 假如入, 烏國就變成戰場, 搞到熔熔爛爛.烏國應該不會笨過呆灣

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

V_VPONG 發表於 21-4-21 21:15
會唔會真係打扙

雙方都只係開口水炮嚇對方再搞落去會有第三次世界大戰, 想對方退下來.

暫時,俄軍冇入烏國境內( 不包括派戰事專家去提點叛軍戰略), 歐美/NATO都冇入烏國境內.

雙方都不想(亦不敢)觸發第三次世界大戰,但又不想退下來.

唯一的解決方法是烏國的親美政府退後一步--烏國不可入歐盟, 及不讓北約任何國家或俄國在烏國駐軍.
我估普京會肯收貨,
而兩大軍事陣型都可有個下台階

子爵府

Jasmine-4711 發表於 21-4-21 22:34
雙方都只係開口水炮嚇對方再搞落去會有第三次世界大戰, 想對方退下來.

暫時,俄軍冇入烏國境內( 不包括派 ...

希望唔好打

琥珀宮

V_VPONG 發表於 21-4-21 21:15
會唔會真係打扙

俄羅斯都係展吓手瓜啫,依家打核戰㗎嘞。經濟差,唔想陷入戰爭,美國剛至退兵阿富汗,睇得出拜登厭戰。

子爵府

SandyKL 發表於 21-4-22 08:57
俄羅斯都係展吓手瓜啫,依家打核戰㗎嘞。經濟差,唔想陷入戰爭,美國剛至退兵阿富汗,睇得出拜登厭戰。
...

但新聞講佢撤軍,留返啲錢主力打俄羅斯同中國

琥珀宮

V_VPONG 發表於 21-4-22 14:10
但新聞講佢撤軍,留返啲錢主力打俄羅斯同中國

係阿富汗唔多兵㗎,得約3500。美軍唔強,係子弟兵,強嘅係武器,一定唔係俄羅斯與解放軍嘅對手,犯不著為咗個烏克蘭出兵,勞民傷財,係都推北約去意思意思啦!

子爵府

SandyKL 發表於 21-4-22 14:53
係阿富汗唔多兵㗎,得約3500。美軍唔強,係子弟兵,強嘅係武器,一定唔係俄羅斯與解放軍嘅對手,犯不著為 ...

咁都好D,安心哂,多謝你回覆

首頁

尾頁

跳至