跳至

首頁

尾頁

伯爵府

阿仔岩岩兩歲, 都仲係bb話, 有時真係吾知佢講咩, 點算

大宅

原帖由 Little_cy 於 09-8-30 00:35 發表

我仔都係,只識講小小單字,之後全bb話
但我有d朋友個仔3歳至識講野,所以唯有等下啦!

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

我twins 都係講少單字,全部bb話或手指指,以嫁返N1希望快些開金口,等到頸長

複式洋房

我個囝最叻只係講"唔得"...因為我經常同佢講....其他最長都只係講得兩個音...e.g.Doraemon就只講倒emon.....好擔心.!!!

大宅

我仔仲要下年先返n1

珍珠宮

原帖由 mandy_wong 於 09-9-7 18:20 發表
我twins 都係講少單字,全部bb話或手指指,以嫁返N1希望快些開金口,等到頸長

Hello, 你對B返咗學, 點呀? 上次返健康院, 姑娘有咩講呀?

我對B都係BB話咋, 細B之前唔係點出聲, 而家返咗N1就多咗BB話, 叫做進步咗, 有時都會跟下口水尾, 學下我地講野.

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 KiuShaBB 於 09-9-14 11:35 發表

Hello, 你對B返咗學, 點呀? 上次返健康院, 姑娘有咩講呀?

我對B都係BB話咋, 細B之前唔係點出聲, 而家返咗N1就多咗BB話, 叫做進步咗, 有時都會跟下口水尾, 學下我地講野. ...
hi~yes my twins 返N1 啦~我無返健康院返聯合早產跟進!你有返健康院嗎? my twins 多左少少單字,但學校Miss 叫我不用心急好快就多野講

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

珍珠宮

原帖由 mandy_wong 於 09-9-14 21:42 發表
hi~yes my twins 返N1 啦~我無返健康院返聯合早產跟進!你有返健康院嗎? my twins 多左少少單字,但學校Miss 叫我不用心急好快就多野講

我對b一向都喺健康院打針, 細b就返QM既早產跟進.

返健康院時, 大b得少少單字, 要2歲半再去. 細b唔肯出聲, 姑娘話有問題, 我都驚發展遲緩.:cry:

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 KiuShaBB 於 09-9-15 13:09 發表

我對b一向都喺健康院打針, 細b就返QM既早產跟進.

返健康院時, 大b得少少單字, 要2歲半再去. 細b唔肯出聲, 姑娘話有問題, 我都驚發展遲緩.:cry:
之前我都擔心twins 是發展遲緩,但聯合醫生話同卵男性twins 講野比較遲!我所以日日教twins 講,可能入左腦未輸出!大家努力加油

男爵府

4條7識講好多嘢, 未到2歲已經講到5-6個字gei句子, 可能我地經常同佢傾計, 又聽收音機, 佢又肯講啦, 你地都試吓多d同佢地傾計同比佢地聽收音機啦, 4條7而家有時好似隻小鸚鵡咁, 聽到人講乜, 佢又講返出黎, 雖然唔係成日都可以講晒出黎, 但都叫做肯講lor.

不過, 佢一見陌生人, 把口就收埋ga la...

伯爵府

我地都係成日講野架喎, 點解.... 佢真係好bb架. 點算
原帖由 ellako99 於 2009/9/16 00:34 發表
4條7識講好多嘢, 未到2歲已經講到5-6個字gei句子, 可能我地經常同佢傾計, 又聽收音機, 佢又肯講啦, 你地都試吓多d同佢地傾計同比佢地聽收音機啦, 4條7而家有時好似隻小鸚鵡咁, 聽到人講乜, 佢又講返出黎, 雖然唔係成 ...

男爵府

唔好心急, 慢慢黎啦, 會唔會佢識但唔講ar? 佢地而家學嘢好快ga, 比多d耐性同時間, 好快就得ga la, 加油ar!

原帖由 Little_cy 於 09-9-19 23:34 發表
我地都係成日講野架喎, 點解.... 佢真係好bb架. 點算

大宅

原帖由 Little_cy 於 09-8-30 00:35 發表

我仔9成都係bb話,最近哩個星期至識講多小小野,所以你都係比d時間佢

大宅

我都擔心我個仔..返了n1, 就有d單字...多了bb話...但係如果要考k1..應該趕唔到 "達標"...d學校好多要考言語, at least 講到自己個名!

伯爵府

sameeeeee
原帖由 YS_mommy 於 2009/9/24 09:46 發表
我都擔心我個仔..返了n1, 就有d單字...多了bb話...但係如果要考k1..應該趕唔到 "達標"...d學校好多要考言語, at least 講到自己個名! ...

大宅

Are you CY mami?

原帖由 Little_cy 於 09-9-24 09:56 發表
sameeeeee

伯爵府

yes ar.... u are........
原帖由 YS_mommy 於 2009/9/24 11:17 發表
Are you CY mami?

大宅

森媽hello!

原帖由 Little_cy 於 09-9-24 17:01 發表
yes ar.... u are........

別墅

BK Milk勳章

我仔仔有時都會講啲我哋唔明嘅說話,我覺得始終仲細,而且啱啱返學,再俾啲時間,我相信無問題,每個小朋友嘅進度都唔同,放鬆啲,唔好心急..
[/ur1]

首頁

尾頁

跳至